HOME NIEUWS BEDRIJVEN

NIEUWS // Bedrijven

A A A A


maandag 13 juli 2015

BEDRIJVEN • JBS neemt Cargill's varkensactiviteiten over

jbs_ok.jpgDe Braziliaanse vleesreus JBS neemt Cargill's Amerikaanse varkensactiviteiten over voor ruim €1,3 miljard ($1,45 miljard). Dat hebben de bedrijven donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een overname van twee slachterijen, vijf voerfabrieken en vier grote varkensbedrijven. De twee slachterijen verwerkten in 2014 gezamenlijk een totaal van 9,3 miljoen varkens. De overname moet nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteit.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2015/7/JBS-neemt-Cargills-varkensactiviteiten-over-1786337W/

maandag 13 juli 2015

BEDRIJVEN • Nieuwe president voor Parmaham-consortium

Het bestuur van het Consorzio del Prosciutto di Parma heeft Vittorio Capanna tot nieuwe president verkozen. Sinds 1994 was hij directeur van het familiebedrijf Capanna Alberto Srl, één van de 150 traditionele Parmaham producenten.
http://www.vleesmagazine.nl/industrienieuws/nieuws/2015/6/nieuwe-president-voor-parmaham-consortium-10139005

maandag 13 juli 2015

BEDRIJVEN • Vion dringt verlies terug

Vion Food heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van €21 miljoen. Dat maakte het vleesverwerkingsbedrijf, in zijn soort één van de grootste in Europa, woensdag 17 juni bekend. De onderneming was in 2013 nog goed voor een nettowinst van €516 miljoen, maar dat was puur te danken aan de eenmalige opbrengst van €781 miljoen uit de verkoop van onderdelen.
http://www.vleesmagazine.nl/industrienieuws/nieuws/2015/6/vion-dringt-verlies-terug-10138975

maandag 11 mei 2015

BEDRIJVEN • Russische boycot doet voedingssector pijn

Het handelsembargo van Rusland heeft de voedingsverwerkende bedrijven vorig jaar 63 miljoen euro gekost, of zowat een derde van de export naar het land. Vooral de varkensboeren ondervinden de gevolgen van de sancties.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150423_01644832

maandag 11 mei 2015

BEDRIJVEN • Nieuwe CEO zet mes in McDonald's

McDonald's is te groot en log geworden om de veranderende smaak van de klant te kunnen bijhouden, dus zet het bedrijf flink het mes in de bedrijfsvoering. Ook het aantal eigen restaurants moet flink omlaag, maakte de nieuwe bestuursvoorziter Steve Easterbrook vandaag bekend.
http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2308733/2015/05/04/Nieuwe-CEO-zet-mes-in-McDonald-s.dhtml

maandag 11 mei 2015

BEDRIJVEN • Duitse vleesgigant gaat zelf vleesvervangers produceren

fm_03_halfmei15/Tonnies_ok.jpgTönnies, de grootste Duitse vleesproducent, start in de loop van dit jaar met de productie van vegetarische voeding. De consument zou er voor het eerst mee kunnen kennismaken tijdens voedingsbeurs Anuga in Keulen, in oktober. De markt voor vleesvervangers is flink gegroeid en Tönnies wil daar een graantje van meepikken. Net zoals bij ons daalt in Duitsland de vleesconsumptie en bedraagt ze nu nog 29,6 kilo per inwoner.
http://www.vilt.be/duitse-vleesgigant-gaat-zelf-vleesvervangers-produceren

maandag 11 mei 2015

BEDRIJVEN • Voedingsindustrie legt beste handelsbalans ooit voor

De voedingsindustrie bleef in 2014 de sterkhouder van de Belgische industrie, wat het sterkst tot uiting komt in het recordbedrag aan investeringen (1,3 miljard euro, +12%) en de werkgelegenheid die goed stand hield (+0,1%). Bernard Deryckere, voorzitter van sectorfederatie FEVIA, schrijft het economisch succes toe aan export, en voornamelijk aan de 12,5 procent groei van de export naar verre markten.
http://www.vilt.be/voedingsindustrie-legt-beste-handelsbalans-ooit-voor

maandag 11 mei 2015

BEDRIJVEN • Westfleisch verkoopt meer, maar omzet stagneert

Ten opzichte van 2013 steeg de afzet met 4,7 procent naar krap 950.000 ton. De omzet pluste met 0,3 procent naar €2,51 miljard. In de toelichting bij de cijfers spreekt het Duitse concern van een goede ontwikkeling, hoewel de afzet door het importembargo van Rusland niet eenvoudig was.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2015/5/Westfleisch-verkoopt-meer-maar-omzet-stagneert-1757017W/

maandag 30 maart 2015

BEDRIJVEN • Slachthuis in Tielt wil 2,5 miljoen varkens slachten

Het Tieltse exportslachthuis Debra-Meat wil zijn slachtcapaciteit opdrijven van 1,5 miljoen varkens naar 2,5 miljoen varkens per jaar. Bovendien zou het ook de vleesverwerkingsactiviteiten willen heropstarten. Om de uitbreiding mogelijk te maken en de mobiliteitsoverlast te beperken, zou de stad Tielt een nieuwe verbindingsweg moeten aanleggen. Buurtbewoners reageren argwanend.
http://www.vilt.be/slachthuis-in-tielt-wil-25-miljoen-varkens-slachten

maandag 30 maart 2015

BEDRIJVEN • Carrefour ziet verbeterde rendabiliteit in België

Carrefour_ok.jpgDe nettowinst van de Franse groep Carrefour is in 2014 met 11,9 procent gestegen tot 1,04 miljard euro. Wereldwijd bedroeg de omzet 74,7 miljard euro. “De keten, die vier jaar geleden nog voor een stevige herstructurering stond, doet het ook in ons land opvallend goed”, constateert De Morgen. Dat zou te danken zijn aan de investering in een betere winkelbeleving. De supermarkt heeft bijvoorbeeld versafdelingen voor vlees, groenten, fruit en vis, en in sommige filialen maken chefs sushi klaar.
http://www.vilt.be/carrefour-ziet-verbeterde-rendabiliteit-in-belgie

donderdag 12 februari 2015

BEDRIJVEN • Breydel pioneer in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Je hoort steeds vaker over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (=MVO). Maar vaak blijft dat bij loze woorden. De Federatie van de Belgische Vleeswarenmakers (Fenavian) en enkele pilootbedrijven waaronder Breydel wilden dit tastbaar maken met het MVO-project.  Via een duurzaamheidsverslag maakt Breydel zijn inspanningen zichtbaar als inspiratiebron.

donderdag 12 februari 2015

BEDRIJVEN • Oplossing nabij voor Vlaamse en Deense varkenshouders?

Europees Landbouwcommissaris Phil Hogan heeft na zijn bezoek aan een Vlaams varkensbedrijf beseft dat de situatie voor de varkenshouderij in ons land en eveneens in Denemarken, uitzonderlijk is. Hij heeft beloofd om op korte termijn te bekijken welke maatregelen kunnen genomen worden. Wij zullen nu samen met Denemarken rond de tafel zitten om een aantal pistes aan de Commissie voor te leggen. Dat antwoordde minister Schauvliege op een parlementaire vraag van Bart Caron (Groen). Hij wou weten of een afbouw van de Vlaamse varkensstapel geen soelaas kan brengen voor de precaire situatie waarin de varkenssector zich bevindt.
http://www.vilt.be/oplossing-nabij-voor-deense-en-vlaamse-varkenshouders

donderdag 12 februari 2015

BEDRIJVEN • Tönnies slacht meer varkens

Tönnies heeft in 2014 meer varkens geslacht. Ten opzichte van het voorafgaande jaar krikte de Duitse marktleider het slachtvolume met meer dan 0,6 miljoen varkens op naar ruim 17 miljoen, zo heeft het concern meegedeeld.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2015/2/Tonnies-slacht-meer-varkens-1699554W/

donderdag 12 februari 2015

BEDRIJVEN • Cranswick export meer vlees

Het Britse varkensvleesbedrijf Cranswick heeft in het laatste kwartaal 36 procent meer weten te exporteren dan een jaar eerder.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2015/2/Cranswick-export-meer-vlees-1696374W/

donderdag 12 februari 2015

BEDRIJVEN • Danish Crown ontslaat topman varkensvleesdivisie

fm_01_beginfeb15/danishcrown_ok.jpgDanish Crown ontslaat de directietopman van de varkensvleesdivisie (DC Pork), Jesper Friis. Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt. Friis was nog maar twee jaar als topmanager bij DC Pork, het dominerende bedrijfsonderdeel van het concern met een omzet van een slordige €4 miljard. "Dat is niet lang en we vinden het jammer dat we tot dit besluit moesten komen", erkent CEO Kjeld Johannesen. Reden voor het afscheid van Friis is onenigheid over het complexe management in DC Pork met zijn vele uiteenlopende culturen, legt hij uit.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2015/1/Danish-Crown-ontslaat-topman-varkensvleesdivisie-1695174W/

woensdag 24 december 2014

BEDRIJVEN • Comeos niet te spreken over acties van boeren

Boze boeren blokkeerden op 19 december verdeelcentra van supermarktketens uit protest tegen wat zij ‘dumpingprijzen’ noemen. Comeos, de federatie van handel en diensten, is niet te spreken over de actie, die het hele ketenoverleg op de helling zet.
http://www.febev.be/article.cfm?page=article.detail&id=3290&sec=75BF0E97B4EBAA2CF09425AA381F9A6C

woensdag 24 december 2014

BEDRIJVEN • Boerenbond en ABS vinden elkaar inzake lichtere varkens

De situatie in de varkenshouderij is zo prangend dat Boerenbond geen oplossingen uitsluit in de moeilijke zoektocht naar een uitweg uit de crisis. Een in detail uitgewerkt voorstel voor het lichter afleveren van varkens is door de organisatie op tafel gelegd op het kabinet van minister Schauvliege. De collega’s van het Algemeen Boerensyndicaat ijveren al langer voor deze ingrijpende vorm van aanbodbeheersing in de varkenshouderij.
http://www.vilt.be/boerenbond-en-abs-vinden-elkaar-inzake-lichtere-varkens

woensdag 24 december 2014

BEDRIJVEN • FEVIA grotendeels tevreden over nieuwe etikettering

Sinds zaterdag 13 december gelden in de EU nieuwe etiketteringsregels. Volgens de Europese Commissie zullen deze regels de consument beter beschermen tegen allergenen en in staat stellen beter geïnformeerd een gezondere voedingskeuze te maken. FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, beaamt dit en juicht de bijbehorende harmonisatie toe. Alleen over de meerwaarde van de verplichte oorsprongsvermelding op vers vlees van varkens, gevogelte, schapen en geiten, stelt het zich vragen. Ook consumentenorganisatie Test-Aankoop is tevreden, al mocht het van die organisatie nog iets strenger.
http://www.vilt.be/fevia-grotendeels-tevreden-over-nieuwe-etikettering

donderdag 30 oktober 2014

BEDRIJVEN • Danish Crown experimenteert met antibioticavrije varkensproductie

danishcrown_logo_ok.jpgDanish Crown begint aan een experiment met de productie van varkens zonder antibiotica. Met vijf leveranciers is met het oog daarop een contract gesloten.

De bedoeling is om te kijken of  een antibioticavrije productie mogelijk is en er een markt is voor vlees van varkens die nooit zijn behandeld met antibiotica. Het vlees moet volgens het Deense slachterijconcern onvermijdelijk tegen een hogere prijs worden afgezet omdat ook de kosten voor de leveranciers hoger zijn als gevolg van een intensiever management.


http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2014/10/Danish-Crown-experimenteert-met-antibioticavrije-varkensproductie-1626815W/

woensdag 8 oktober 2014

BEDRIJVEN • Colruyt Group werkt aan nieuwe winkelformule

Colruyt Group lanceert dit jaar nog Cru, een nieuwe winkelformule. Jean-Pierre Roelands, directeur winkelconcepten ziet zijn geesteskind steen voor steen groeien in Overijse. Cru moet "de relatie van de klant met zijn voeding herstellen". Cru wordt geen klassieke supermarkt, maar ook geen traditionele horecazaak. Vergelijk het met een overdekte markt met ambachtelijke producten.
http://www.febev.be/article.cfm?page=article.detail&id=3139&sec=9CF05EE764DF5468C55BFD8F23DB727F

woensdag 8 oktober 2014

BEDRIJVEN • Franse winkelketen wil failliet vleesbedrijf overnemen

Franse-winkelketen_ok.jpgSVA Rozé, het vleesbedrijf van de Franse winkelketen Intermarché, heeft bij de handelsrechter een overnameplan voor het failliete vleesbedrijf GAD in Josselin gedeponeerd. Intermarché had al eerder bekendgemaakt voornemens te zijn het overnameplan in te dienen, maar moest eerst nog de financiële details bestuderen. 'Het bod betreft de roerende en onroerende zaken van GAD in Josselin. Ons plan is erop gericht met de bij deze slachterij betrokken varkenshouders een duurzame relatie op te bouwen', aldus Intermarché.
http://www.vleesmagazine.nl/Industrienieuws/Algemeen/2014/9/Franse-winkelketen-wil-failliet-vleesbedrijf-overnemen-1609481W/

woensdag 8 oktober 2014

BEDRIJVEN • Belgische varkensprijs daalt niet verder bij Colruyt

De Belgische supermarktketen Colruyt Group in Halle laat zijn inkoopprijs voor varkensvlees de komende 2 maanden niet verder zakken. Het bedrijf houdt de prijs in die periode op het huidige niveau. Daarmee wil het Belgische varkenshouders ondersteunen na de forse daling van de Belgische varkensprijzen in afgelopen weken.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2014/9/Belgische-varkensprijs-daalt-niet-verder-bij-Colruyt-1608366W/

vrijdag 12 september 2014

BEDRIJVEN • Bens Vlees NV bouwt nieuwe slachterij in Oevel

Bens_ok.jpgBens Vlees NV gaat de activiteiten in Oevel uitbreiden met een slachterij te bouwen aan het bestaande vleesverwerkende bedrijf. Het betreft een investering van meer dan 30 miljoen euro. Er is ruimte voor 100 nieuwe banen.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140829_01239618

maandag 16 juni 2014

BEDRIJVEN • Ter Beke niet onder de indruk van schadeclaim Grieken

Een Grieks voedingsbedrijf dat met Ter Beke, de belangrijkste Belgische fabrikant van vleeswaren en bereide maaltijden, wou samenwerken aan vleesproducten in olijfolie komt met een schadeclaim van twee miljoen euro aandraven. De samenwerking sprong af en dat is niet naar de zin van Creta Farms. Ter Beke is er gerust in dat het de klacht kan afblokken, schrijft De Tijd. Daarom werd ook geen provisie aangelegd.
http://www.vilt.be/ter-beke-niet-onder-de-indruk-van-schadeclaim-grieken

donderdag 8 mei 2014

BEDRIJVEN • Drie jaar cel gevorderd voor verkoop rot vlees

Tegen de directeur van een slachthuis in Eisden is drie jaar cel met de helft uitstel gevorderd door het openbaar ministerie. De directeur stond voor de correctionele rechtbank van Tongeren terecht voor inbreuken tegen de voedselveiligheid en valsheid in geschriften.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140506_01094028

donderdag 8 mei 2014

BEDRIJVEN • Voedingsindustrie is sterkhouder van Belgische economie

Voedingdindusitrie_ok.jpgDe voedingsindustrie is in 2013 uitgegroeid tot de belangrijkste industriële sector van ons land. Qua tewerkstelling was het dat al - samen zorgen de 4.638 vooral kleine en middelgrote ondernemingen voor 88.700 directe en nog eens bijna 138.000 indirecte arbeidsplaatsen - nu is de sector ook de grootste qua omzet en toegevoegde waarde. Ondanks die omzetgroei haalt de sector de vooropgestelde doelstelling niet, maar die is door toedoen van FEVIA dan ook erg ambitieus. “We staan voor een tweesprong en willen in 2014 resoluut kiezen voor groei”, aldus voorzitter Bernard Deryckere.
http://www.vilt.be/voedingsindustrie-is-sterkhouder-van-belgische-economie

donderdag 17 april 2014

BEDRIJVEN • Firma Hanselaere wint internationale vleesveewedstrijd

De firma Hanselaere Jos en Zoon won de internationale wedstrijd voor vleesvee in Antwerpen. Het Zeelse familiale bedrijf met eigen kweekprogramma kon met de driejarige vaars Katrien –goed voor zo’n 905 kilogram- de rest van de deelnemers achter zich laten.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=bllco_20140324_002

donderdag 17 april 2014

BEDRIJVEN • Aubel lanceert ‘Rode Duivels’-assortiment

Aubel-Rode-Duivels_ok.jpgNaar aanleiding van het WK voetbal, lanceert Rode Duivels-sponsor Aubel  een apart assortiment. De ‘Rode Duivels’-grillworst laat zich vooral kennen via z’n licht pikante smaak en verscheidenheid aan ingrediënten.  Voorgebakken en volgens de fabrikant dus ideaal op de barbecue of gewoon op de grill. “Niet te missen in een worstenbroodje in de aanloop naar een spannende match van onze Rode Duivels!”, luidt het.

donderdag 17 april 2014

BEDRIJVEN • Chinese varkensslachter wil 5 miljard dollar ophalen

Varkensvleesconcern WH Group, voorheen bekend als Shuanghui International, wil met een beursgang in Hongkong 5,3 miljard dollar ophalen. Een deel van de opbrengst moet worden gebruikt om de miljarden ruim 7,1 miljard dollar kostende overname van Smithfield Foods te bekostigen.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2014/4/Chinese-varkensslachter-wil-5-miljard-dollar-ophalen-1501676W/

dinsdag 25 maart 2014

BEDRIJVEN • Na bruuske intro alsnog overleg rond KB biggencastratie

In het Vlaams Parlement vroeg Jurgen Vanlerberghe (sp.a) naar de stand van zaken in het dossier biggencastratie. Voor Hermes Sanctorum (Groen) mag er spoed gezet worden achter een duidelijk politiek kader. Minister-president Kris Peeters wees hem op het ongewone parcours dat het ontwerp-KB van minister Onkelinx aflegde zodat hij diende te waken over het overleg met de stakeholders en de afstemming tussen de gewesten.
http://www.vilt.be/Na_bruuske_intro_alsnog_overleg_rond_KB_biggencastratie

dinsdag 25 maart 2014

BEDRIJVEN • Vlaamse pluimveehouders ongerust over Oekraïense export

Gevogelte_ok.jpgDe Vlaamse pluimveehouders maken zich zorgen over de beslissing van Eurocommissaris Karel De Gucht om de douanetarieven voor landbouwproducten uit Oekraïne af te schaffen. De sector vreest dat de import van goedkopere eieren en pluimveevlees de prijzen zal doen kelderen en verwijst onder meer naar de grote verschillen in sanitaire wetgeving.
http://www.vilt.be/Vlaamse_pluimveehouders_ongerust_over_Oekraiense_export

dinsdag 25 maart 2014

BEDRIJVEN • Frankrijk schaft runderpaspoort voor binnenland af

Voor runderen die binnen Frankrijk vervoerd worden, is binnenkort geen runderpaspoort of diergezondheidsverklaring meer vereist. De benodigde gegevens zijn dan beschikbaar in een database waar kopers, verkopers of handelaren kunnen controleren of aan de vereisten is voldaan. Dat heeft minister Stéphane le Foll van landbouw afgesproken in een kaderovereenkomst met de betrokken organisaties binnen de veehouderij.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2014/3/Frankrijk-schaft-runderpaspoort-voor-binnenland-af-1476722W/

donderdag 20 februari 2014

BEDRIJVEN • Q-Food opent distributiecentrum in Luxemburg

Het Lokerse vleesverwerkend bedrijf Q-food start een verdeelcentrum op in Neufchâteau. Van daaruit worden vanaf 1 april de Waalse klanten bevoorraad. Q-food zal zijn vleeswaren voor Wallonië verdelen vanuit een distributiecentrum in de provincie Luxemburg. Voorlopig gebeurt dit vanuit eengehuurde bedrijfshal op het nagelnieuwe industrieterrein Ardenne Logistics.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140212_00976166

donderdag 20 februari 2014

BEDRIJVEN • Duitse slachthuizen voeren minimumloon van 7,75 euro in

De ongeveer 80.000 werknemers in de Duitse slachthuizen zullen vanaf 1 juli een minimumloon van 7,75 euro per uur ontvangen. Dat bericht de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) op basis van een akkoord dat werkgevers en vakbonden hebben bereikt. Vorig jaar werd er door ons land nog klacht ingediend tegen de sociale dumping in die sector, waardoor Belgische slachthuizen het moeilijk hebben om te overleven.
http://www.febev.be/article.cfm?page=article.detail&id=1578&sec=274B78C4BE311FC897CF140B7C87B7AC

donderdag 20 februari 2014

BEDRIJVEN • Liberalisering wereldmarkt bedreigt EU-pluimveesector

Als de Europese Unie de importheffingen op pluimvee zou verlagen in het kader van een vrijhandelsakkoord, dan zou dat de marktpositie van de Europese pluimveehouders sterk verzwakken. Onder meer de hoge productiekost, de strenge Europese regelgeving en het tanende maatschappelijk draagvlak voor de intensieve pluimveehouderij zijn spelbrekers.
http://www.vilt.be/Liberalisering_wereldmarkt_bedreigt_EU_pluimveesector

donderdag 20 februari 2014

BEDRIJVEN • Tulip UK investeert in export varkensvlees

Tulip_ok.jpgTulip UK, de Britse dochter van Danish Crown, heeft 45 miljoen euro geïnvesteerd in twee van haar vleesbedrijven om de export van varkensvlees te versterken. Tulip wil zich daarbij vooral sterk richten op China en Hongkong. Het bedrijf heeft afgelopen jaar 12.000 ton naar die bestemmingen weten af te zetten, maar hoopt dat dit jaar naar 15.000 ton op te kunnen voeren.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2014/2/Tulip-UK-investeert-in-export-varkensvlees-1465814W/

donderdag 23 januari 2014

BEDRIJVEN • "Oneerlijke concurrentie Duitse vleessector aangepakt"

Eén van de grote concurrentienadelen van de Vlaamse varkenssector wordt minder nijpend. In Duitsland is namelijk een akkoord bereikt over de invoering van een minimumloon in de slachthuizen: 7,5 euro vanaf 2014 en 8,75 euro tegen eind 2018. ABS-voorzitter Hendrik Vandamme reageert opgelucht op dit nieuws. "60 uur per week voor drie euro per uur: daar werkt niemand voor, was een slogan die impact had", constateert hij.
http://www.vilt.be/Oneerlijke_concurrentie_Duitse_vleessector_aangepakt

donderdag 23 januari 2014

BEDRIJVEN • Spaanse varkenshouders beleven gouden jaren

Tijdens de voorbije twintig jaar ontwikkelde de Spaanse varkenshouderij zich tot een sterke sector die zich kan meten met de noordelijke Europese landen. Tegelijkertijd trof de financiële crisis Spanje ongemeen hard, met vooral voor de kleine bedrijven nefaste gevolgen. Dat blijkt uit een reportage van Varkensbedrijf, het onafhankelijk maandblad voor de Belgische varkenshouderij.
http://www.vilt.be/Spaanse_varkenshouders_beleven_gouden_jaren

donderdag 23 januari 2014

BEDRIJVEN • Britse baconfabrikant investeert fors

Bacon_ok.jpgVarkensvleesproducent Tulip UK, de Britse tak van Danish Crown, gaat ruim 600.000 euro investeren in opleidings- en technische faciliteiten in haar bacon- en gammonfabrieken in Cornwall. Tulip UK wil daarmee een 'centre of excellence' creëren voor de baconsector.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2014/1/Britse-baconfabrikant-investeert-fors-1446564W/

donderdag 23 januari 2014

BEDRIJVEN • Ieren kopen Pools vleesbedrijf

De Ierse vleesgroep ABP heeft voor zo'n 10 miljoen euro een tweede vleesfabriek in Polen gekocht. Daarmee brengt ABP zijn totale capaciteit in Polen op meer dan 100.000 runderen per jaar.
http://www.vleesmagazine.nl/Industrienieuws/Algemeen/2014/1/Ieren-kopen-Pools-vleesbedrijf-1437853W/

dinsdag 24 december 2013

BEDRIJVEN • Noordvlees Van Gool en Vanden Avenne bouwen slachthuis

Slachthuisgroep Noordvlees Van Gool en mengvoederfabrikant Vanden Avenne gaan samen een slachthuis bouwen met een slachtcapaciteit van meer dan drie miljoen varkens per jaar. Vanaf midden 2014 zullen de werken starten in het Antwerpse Oevel, nabij Westerlo, goed voor een investering van 20 miljoen euro én aansluiting bij de "Europese kopgroep".
http://www.vilt.be/Noordvlees_Van_Gool_en_Vanden_Avenne_bouwen_slachthuis

dinsdag 24 december 2013

BEDRIJVEN • "Marges in rundvleesketen zijn nergens bijzonder groot"

Uit een analyse van het Prijzenobservatorium blijkt dat de totale opbrengsten van de Vlaamse rundveehouders tussen 2006 en 2011 met 19 procent gestegen zijn. De totale kosten kenden echter een stijging van 30 procent. De gestegen veevoederprijzen vormen daarin een belangrijke factor. Maar niet alleen de rundveehouder heeft het moeilijk, ook in de rest van de keten zijn de marges eerder beperkt.
http://www.vilt.be/Marges_in_rundvleesketen_zijn_nergens_bijzonder_groot

dinsdag 24 december 2013

BEDRIJVEN • Loonkost Duitse slachthuizen 15 procent lager dan in België

Volgens cijfers van Eurostat betalen Duitse slachthuizen hun werknemers gemiddeld 33.700 euro bruto per jaar. Dat is 17 procent minder dan in Frankrijk, 42 procent minder dan in Denemarken, en ongeveer 15 procent minder dan in België en Nederland. De Duitse slachthuizen doen ook beduidend vaker beroep op tijdelijke werkkrachten.
http://www.vilt.be/Loonkost_Duitse_slachthuizen_15_pct_lager_dan_in_Belgie

dinsdag 24 december 2013

BEDRIJVEN • Ieren willen belang in Frans vleesbedrijf

Het Ierse vleesbedrijf Dawn Meats wil nauw gaan samenwerken met de vleestak Elivia van de Franse agrarische coöperatie Terrena. Dawn Meats denkt daarbij ook over een financiële deelname in de Franse collega.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2013/12/Ieren-willen-belang-in-Frans-vleesbedrijf-1433234W/

dinsdag 24 december 2013

BEDRIJVEN • Unilever heeft verkoop Bifi bijna rond

Bifi_ok.jpgUnilever heeft de verkoop van het worstjesmerk Bifi aan het Ierse Kerry Group vrijwel afgerond, op wat juridische hobbels na. Dat meldden Duitse media. Bifi wordt voor een belangrijk deel in het Duitse Ansbach geproduceerd. De snack is vooral populair in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België. In Groot-Brittannië wordt het merk verkocht onder de naam Peperami. Bifi is goed voor een jaaromzet van circa 80 miljoen euro.
http://trends.knack.be/economie/belga-economie/unilever-heeft-verkoop-bifi-bijna-rond/article-4000474203656.htm

woensdag 11 december 2013

BEDRIJVEN • “Te veel bedrijven zijn vooral veilig op papier”

Veilig-op-papier_ok.jpgIn de private sector gebeurden er vorig jaar 157.131 arbeidsongevallen. Het gaat zowel om arbeidsongevallen op de werkplek als om ongevallen op weg naar en van het werk. Dat zijn er 7,7 procent minder dan het jaar voordien, zo blijkt uit cijfers van het Fonds voor Arbeidsongevallen.  Toch is er nog werk aan de winkel, meent preventie-adviseur Glenn Nuytemans van Tempo-Team. “Te veel bedrijven zijn vooral veilig op papier.”
http://www.jobat.be/nl/artikels/te-veel-bedrijven-zijn-vooral-veilig-op-papier/?utm_source=nieuwsblad&utm_medium=content&utm_content=link&utm_campaign=artikel

woensdag 11 december 2013

BEDRIJVEN • ‘Fabrikanten niet eerlijk over gezonde voeding’

In december 2012 kocht consumentenorganisatie Test-Aankoop in de winkel verschillende voedingsmiddelen met gezondheidsclaims. De onderzoekers zochten uit of al die claims daadwerkelijk beantwoordden aan de voorwaarden van de Europese wet. In september 2013 ging Test-Aankoop opnieuw op zoek naar dezelfde producten. De organisatie vergeleek hun etiket met dat van ongeveer negen maanden geleden en onderzocht of het wettelijk in orde was. Heel wat fabrikanten hebben volgens Test-Aankoop orde op zaken gesteld met betrekking tot het gebruik van gezondheidsclaims. 'Toch zijn er nog steeds fabrikanten die blijven proberen de consument te lokken met onaanvaardbare claims. Vermeldingen als ‘Bevordert de transit’ of ‘Voor een extra geheugensteuntje’ vonden we nog steeds terug op voedingsmiddelen die courant gebruikt worden, zoals honing of muesli', zegt woordvoerder Ivo Mechels.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20131127_00859460

woensdag 11 december 2013

BEDRIJVEN • Eindproductiewaarde Vlaamse landbouw blijft toenemen

De eindproductiewaarde van de Vlaamse land- en tuinbouw bedraagt dit jaar 5,8 miljard euro. Dat is een stijging van 1,7 procent in vergelijking met 2012. Tegelijk daalt het aantal landbouwers verder tot 25.217, waarvan 72 procent met een beroepsmatig karakter. Dat zijn enkele van de nieuwste cijfers over de Vlaamse landbouw die in het Landbouwzakboekje van het beleidsdomein Landbouw en Visserij terug te vinden zijn.
http://www.vilt.be/Eindproductiewaarde_Vlaamse_landbouw_blijft_toenemen

woensdag 11 december 2013

BEDRIJVEN • Belgische voedingsindustrie doet het goed

In vergelijking met de totale groei van de industrie in België (+0,3%) en de groei van de voedingssector in onze buurlanden, doet de Belgische voedingsindustrie het erg goed. In 2012 werd een groei opgetekend van 3,7 procent en de laatste 7 jaar (2005-2012) is de omzet gestegen met 47 procent. “Deze resultaten liggen in lijn met onze ambitieuze groeistrategie FOOD2015”, stelt voorzitter Deryckere op de jaarvergadering van FEVIA.
http://www.vilt.be/Belgische_voedingsindustrie_doet_het_goed

woensdag 11 december 2013

BEDRIJVEN • Grootste varkensbedrijven VS blijven groeien

De 25 grootste varkensproducenten in de Verenigde Staten hebben dit jaar hun gezamenlijke zeugenstapel met 132.600 dieren uitgebreid. Dat meldt tijdschrift Succesful Farming dat al 19 jaar een ranglijst opstelt van grootste varkensbedrijven in de VS.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/12/Grootste-varkensbedrijven-VS-blijven-groeien-1426847W/

woensdag 11 december 2013

BEDRIJVEN • Fransen rollen illegaal slachthuis op

De Franse politie heeft samen met de dierengezondheidsdienst in de Parijse voorstad Seine-Saint Denis een illegaal slachthuis opgerold dat vlees leverde aan een groot aantal Chinese restaurants in de Franse hoofdstad. Bij de inval werden rond de 200 kippen, eenden, ganzen en enkele konijnen aangetroffen die klaargemaakt werden voor de slacht.
http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2013/12/Fransen-rollen-illegaal-slachthuis-op-1421565W/

woensdag 11 december 2013

BEDRIJVEN • Encebe verwerkte regulier vlees in biologische ham

Dit maakte VION bekend op basis van een recente melding door klokkenluiders. Dit eenmalige incident betreft ca. 24 ton vlees waarvan 11 ton ten onrechte als biologische ham is verkocht. De resterende 13 ton product is gewoon als reguliere ham op de markt afgezet. De vleeswaren zijn verkocht via supermarkten en het food service kanaal. Onderzoek bevestigt dat hier sprake is geweest van een éénmalig incident.
http://www.vleesmagazine.nl/Industrienieuws/Algemeen/2013/12/Encebe-produceerde-reguliere-ham-als-biologisch-1425785W/

woensdag 11 december 2013

BEDRIJVEN • EC heroverweegt herkomstetikettering vlees

herkomstettiketering-vlees_ok.jpgDe Europese Commissie werkt aan nieuwe voorstellen voor herkomstetikettering voor vlees. In de laatste vergadering van het beheerscomité presenteerde de commissie voorstellen voor herkomstetikettering, maar deze werden afgewezen. Volgens Frans van Dongen, vertegenwoordiger van de Nederlandse vleessector in Brussel komt de Commissie nu waarschijnlijk met een voorstel waarbij alleen het land wordt vermeld waar het dier is gehouden vanaf een gewicht van 25 kilo. Daarmee zal het voor de varkenshouderij erop neerkomen dat alleen wordt vermeld waar het dier is gemest.
http://www.agripress.be/start/artikel/514287/nl

woensdag 11 december 2013

BEDRIJVEN • Danish Crown gaat weer inkrimpen

Danish Crown gaat opnieuw snoeien in de slachterijcapaciteit in Denemarken. Reden is het hoge kostenniveau in het thuisland en het teruglopende aanbod aan vleesvarkens meldt Boerderij.nl.
http://www.vleesmagazine.nl/Industrienieuws/Algemeen/2013/12/Danish-Crown-gaat-weer-inkrimpen-1421440W/

woensdag 27 november 2013

BEDRIJVEN • Weer een nieuwe overnemer voor vleesbedrijf Campofrio?

Logo_Campofrio_ok.jpgVolgens De Tijd is het Mexicaanse voedingsconcern Sigma Alimentos bereid om 695 miljoen euro te betalen voor Campofrio, de eigenaar van Imperial Meat in Lovendegem. Het Oost-Vlaamse vleesbedrijf, bekend van Aoste en Marcassou, is de voorbije 20 jaar om de haverklap van eigenaar veranderd, en kwam al in Amerikaanse, Spaanse en Chinese handen terecht.
http://www.febev.be/article.cfm?page=article.detail&id=1491&sec=E791ED0C9D049D50EC4386F0774BD404

woensdag 27 november 2013

BEDRIJVEN • Spaanse voedingsindustrie put moed uit exportpiek

De Spaanse export van drank en voeding is in 2012 met 9,4 procent gegroeid tot 22,1 miljard euro. De federatie van de voedingsindustrie in Spanje maakt zich sterk dat geen andere lidstaat zo'n sterke stijging realiseerde. Tegen 2020 wil Spanje beter doen dan Italië en uitgroeien tot de tweede grootste voedingsexporteur in de EU. De crisis en consumptiedaling in eigen land hakken overigens wel in op het totale omzetcijfer.
http://www.febev.be/article.cfm?page=article.detail&id=1490&sec=A1FBAE0CE2908E6D1860BFDD4642C3B4

woensdag 27 november 2013

BEDRIJVEN • Danish Crown boekt minder winst

Vleesconcern Danish Crown heeft in 2012/13 de winst van het voorafgaande jaar niet helemaal kunnen vasthouden. Het resultaat daalde namelijk met 20 miljoen euro naar ruim 212 miljoen euro. De nabetaling aan de vleesvarkensleveranciers blijft niettemin op hetzelfde niveau, namelijk 12 cent per kilo, zo blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/11/Danish-Crown-boekt-minder-winst-1413742W/

donderdag 31 oktober 2013

BEDRIJVEN • Groen licht voor sectorakkoord in voedingssector

In de voedingsnijverheid hebben de sociale partners een sectorakkoord afgesloten voor 2013 en 2014. Zowel vakbonden als werkgevers hebben het akkoord goedgekeurd, zegt vakbond ACV Voeding en Diensten in een persbericht. "Dit akkoord zorgt voor een verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden van zo'n 5.400 ondernemingen en 60.000 arbeiders", stelt de vakbond.
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1726616/2013/10/21/Groen-licht-voor-sectorakkoord-in-voedingssector.dhtml

donderdag 31 oktober 2013

BEDRIJVEN • Hoe zit het met landbouw en voeding in Polen?

Dankzij de stijgende koopkracht en de modernisering van enkele belangrijke economische sectoren namen de in- en uitvoercijfers in Polen de laatste jaren een hoge vlucht, voelbaar tot in Vlaanderen. Zo was Polen in 2012 de tweede belangrijkste afzetmarkt voor Vlaams varkensvlees, maar tegelijk ook de belangrijkste concurrent voor de appelexport naar Rusland.
http://www.febev.be/article.cfm?page=article.detail&id=1427&sec=CD729F00CAFF92FFD5FFFAC156AD37C8

donderdag 31 oktober 2013

BEDRIJVEN • Trendbreuk in Europees gebruik antibiotica op komst?

In 2011 is het antibioticagebruik in de Europese lidstaten globaal genomen gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit een rapport van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). “Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat dit een definitieve trend is”, klinkt het. België is de zesde grootste verbruiker van antibiotica in de EU.
http://www.vilt.be/Trendbreuk_in_Europees_gebruik_antibiotica_op_komst

donderdag 31 oktober 2013

BEDRIJVEN • Vleeskippensector ziet geen heil in schaalvergroting

De Vlaamse vleeskippenhouders zien weinig voordelen in de verdere schaalvergroting van de sector, ondanks de sterke trend tot industrialisering en intensivering die deze sector kenmerkt. Dat blijkt uit een enquête die het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en de Universiteit Gent lieten uitvoeren bij een vijfde van de Vlaamse kippenboeren.
http://www.vilt.be/Vleeskippensector_ziet_geen_heil_in_schaalvergroting

donderdag 31 oktober 2013

BEDRIJVEN • Omzet Duitse biolandbouw groeide met 12 procent in 2012

De Duitse biologische land- en tuinbouwsector haalde in 2012 een omzet van 1,53 miljard euro. Dat is liefst 12 procent meer dan in 2011. Vooral de hogere prijzen voor granen, fruit en groenten en een uitbreiding van de biologische veehouderij zouden bijgedragen hebben tot de spectaculaire stijging. Vooral de bio-leghennensector en de bio-pluimveevleessector maakten grote sprongen voorwaarts.
http://www.vilt.be/Omzet_Duitse_biolandbouw_groeide_met_12_procent_in_2012

donderdag 31 oktober 2013

BEDRIJVEN • Bretoense vleesindustrie verliest meer van zijn pluimen

Bretoense-vleesindustrie_ok.jpgDe Franse varkensvleesspecialist Groupe Gad wil twee vestigingen sluiten en andere maatregelen nemen, waarbij enkele honderden van de in totaal 1.700 banen verloren gaan. Bij Gad worden op jaarbasis meer dan 2,5 miljoen varkens geslacht. De vakbonden noemen hoofdaandeelhouder CECAB de ArcelorMittal van Bretagne. Eerder kreeg de Bretoense pluimveesector al klappen door de problemen bij Groupe Doux.
http://www.vilt.be/Bretoense_vleesindustrie_verliest_meer_van_zijn_pluimen

donderdag 31 oktober 2013

BEDRIJVEN • Britse runderslacht zakt fors in

In Groot-Brittannië zijn in augustus 132.000 slachtrunderen verwerkt, dat is ruim zeven procent minder dan een jaar eerder.Ook de varkensslacht zakte wat in, namelijk met 1,3 procent naar 771.000. Bij schapen en lammeren lag het aantal geslachte dieren met 1,05 miljoen op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar geleden. De cijfers staan in het maandelijkse slachtoverzicht van het plattelandsministerie Defra.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2013/10/Britse-runderslacht-zakt-fors-in-1388468W/

maandag 14 oktober 2013

BEDRIJVEN • "Overheid vergeet proces Verkest en verliest 400 miljoen"

De Belgische overheid loopt de 400 miljoen euro mis die ze in 2008 eisten van vetsmelterij Verkest. Dat schrijft De Standaard. De overheid wist niet dat er een proces liep en diende nooit een aanvraag tot schadevergoeding in, aldus de krant. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) spreekt dat bericht tegen.
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1716023/2013/10/03/Overheid-vergeet-proces-Verkest-en-verliest-400-miljoen.dhtml

maandag 14 oktober 2013

BEDRIJVEN • FAVV: schadeclaim ivm Dioxinecrisis nog steeds lopende

“De eisen van het FAVV en de andere overheidsinstellingen zijn nog steeds hangende, dit in tegenstelling tot wat beweerd werd in sommige kranten. Er is dus geen sprake van vergetelheid door de overheden ivm met deze schadeclaims. Het FAVV heeft zich burgerlijke partij gesteld voor 19 miljoen Euro, op een geheel van 400 miljoen Euro mede geëist door de FOD Volksgezondheid en de Vlaamse Overheid.  Voor het FAVV zijn, dit de kosten die voortvloeiden uit de controles en de vele analyses die extra moesten uitgevoerd worden omwille van het frauduleus gedrag van een operator.
http://www.afsca.be/persberichten/2013-10-03d.asp

maandag 14 oktober 2013

BEDRIJVEN • Voedingsproducenten gebruiken aanzienlijk minder zout

Voedingsmiddelen die in België worden geproduceerd, bevatten veel minder zout dan enkele jaren geleden. Dat is het resultaat van afspraken tussen de Belgische voedingsindustrie, de handel en de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van Voedselketen en Leefmilieu.
http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1458674/voedingsproducenten-gebruiken-aanzienlijk-minder-zout.aspx

maandag 14 oktober 2013

BEDRIJVEN • VION verkoopt Rendac aan Amerikaanse sectorgenoot

rendac_ok.jpgHet Nederlandse vleesconcern VION verkoopt zijn ingrediëntendivisie aan zijn Amerikaanse sectorgenoot Darling International voor 1,6 miljard euro in contanten. VION Ingredients stelt ook meer dan 400 mensen tewerk in België, onder meer bij Rendac in Denderleeuw, waar kadavers en dierlijk restmateriaal worden verwerkt tot biobrandstoffen. "We verwachten heel weinig veranderingen in België", klinkt het bij het bedrijf.
http://www.vilt.be/VION_verkoopt_Rendac_aan_Amerikaanse_sectorgenoot

maandag 14 oktober 2013

BEDRIJVEN • Helft zeugenstapel VS in handen van 25 bedrijven

Ruim de helft van de zeugenstapel in de Verenigde Staten is in handen van 25 bedrijven. In totaal hebben die bedrijven 3,18 miljoen zeugen lopen. Dat is een stijging van 4,3 procent of 132.600 zeugen in vergelijking met 2012. Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw bestaat de zeugenstapel in het land uit 5,81 miljoen dieren. Dat blijkt uit een lijst die Successful Farming heeft opgesteld.
http://www.vilt.be/Helft_zeugenstapel_VS_in_handen_van_25_bedrijven

maandag 14 oktober 2013

BEDRIJVEN • Aandeelhouders Smithfield keuren overname goed

De aandeelhouders van ’s werelds grootste varkensvleesproducent Smithfield Foods Inc. (SFD), hebben de overname door het Chinese Shuaghui International Holdings goedgekeurd. Met 3,48 miljard euro gaat het over de grootste overname ooit van een Amerikaans bedrijf door een Chinees bedrijf. De overname moet de export van Amerikaanse varkensvlees naar China stimuleren.
http://www.vilt.be/Aandeelhouders_Smithfield_keuren_overname_goed

maandag 14 oktober 2013

BEDRIJVEN • Award voor Verstegen-sauzen

De Verstegen-sauzen hebben de Pentawards GOLD award 2013 gewonnen in de categorie food-spices, oils and sauces.  Pentawards is de eerste en enige wereldwijde competitie exclusief gewijd aan verpakkingsdesign in iedere vorm, aldus de fabrikant.
http://www.vleesmagazine.nl/Slagersnieuws/Algemeen/2013/10/Award-voor-Verstegen-sauzen-1379574W/

maandag 14 oktober 2013

BEDRIJVEN • Tönnies sluit overeenkomst met KTG Agrar

De Duitse slachterij Tönnies heeft samen met het Duitse bedrijf KTG Agrar een dochteronderneming opgericht. Op die manier willen de partners samen varkens en varkensvlees gaan produceren in Rusland.
http://www.vleesmagazine.nl/Industrienieuws/Algemeen/2013/10/Tonnies-sluit-overeenkomst-met-KTG-Agrar-1383924W/

maandag 14 oktober 2013

BEDRIJVEN • Akkoord over zichtkeuringen varkensvlees

Het Europees Parlement gaat akkoord met de invoering van zichtkeuringen van varkensvlees. Het dagelijks bestuur van de EU vindt het niet nodig dat in slachthuizen elk varkenskarkas wordt ingesneden; dat zou alleen nodig zijn als uit administratieve gegevens of een zichtkeuring blijkt dat er iets mis is.
http://www.vleesmagazine.nl/Industrienieuws/Algemeen/2013/10/Akkoord-over-zichtkeuringen-varkensvlees-1387206W/

dinsdag 24 september 2013

BEDRIJVEN • Veebedrijf wil meer dan 10.000 varkens houden

Veeteeltbedrijf De Berger nv heeft een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van varkensstallen aan de Bullenstraat in Meeuwen-Gruitrode. Eigenaar Piet Lavreijsen wil er 10.200 varkens in onderbrengen.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20130918_00748358

dinsdag 24 september 2013

BEDRIJVEN • Duitse vleesindustrie zwicht voor invoering minimumloon

Duitse slachthuizen stellen Oost-Europeanen aan barslechte arbeidsvoorwaarden tewerk. Dat is niet alleen een sociaal probleem, het zorgt ook voor oneerlijke concurrentie met de vleesindustrie in andere lidstaten. Nu beweegt er wat. Na wekenlange onderhandelingen met vakbond NGG bereikten de vier grootste vleesbedrijven van Duitsland (Tönnies, Vion, Westfleisch en Danish Crown) een akkoord over een minimumloon.
http://www.vilt.be/Duitse_vleesindustrie_zwicht_voor_invoering_minimumloon

dinsdag 24 september 2013

BEDRIJVEN • Vande Lanotte tevreden over minimumloon voor Duitse vleessector

Minister van Economie Johan Vande Lanotte en de Federatie van het Belgische Vlees (Febev) reageren positief op het akkoord dat de vier grootste Duitse vleesbedrijven met de vakbond hebben gesloten om een minimumuurloon van 8,5 euro in te voeren. Daarmee wil de sector een einde maken aan de sociale misstanden waartegen onder andere ons land fel protesteerde, zo schrijft de financiële krant De Tijd.
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1703123/2013/09/12/Vande-Lanotte-tevreden-over-minimumloon-voor-Duitse-vleessector.dhtml

dinsdag 24 september 2013

BEDRIJVEN • Duitse vleeswarenindustrie niet vies van prijsafspraken

Duitse-vleesindustrie_ok.jpgNadat de Duitse aardappel- en meelsector al hard werden aangepakt door de mededingingsautoriteiten is het nu de beurt aan de vleesindustrie. Zo'n 24 bedrijven zouden volgens het landbouwmedium Top Agrar prijsafspraken gemaakt hebben. Vrijwel alle grote vleeswarenfabrikanten worden beschuldigd van deelname aan het kartel. Verscheidene fabrikanten zouden hun misstap al toegegeven hebben.
http://www.vilt.be/Duitse_vleeswarenindustrie_niet_vies_van_prijsafspraken

dinsdag 24 september 2013

BEDRIJVEN • Aantal varkensslachtingen daalt in VS

Varkensvleesbedrijven in de VS verwerkten in augustus 9,56 miljoen vleesvarkens. Dat is een daling met 3,8 procent ten opzichte van augustus 2012. Tot en met augustus maakten 73,28 miljoen Amerikaanse vleesvarkens hun laatste rit naar de slachterij. Dat betekent een daling met 0,1 procent ten opzichte van de eerste acht maanden van 2012.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/9/Aantal-varkensslachtingen-daalt-in-VS-1371526W/

dinsdag 24 september 2013

BEDRIJVEN • Britten tekenen vleescontract met Rusland

De Britse minister van plattelandszaken Owen Paterson heeft tijdens een bezoek aan Moskou een contract getekend voor de levering van rund- en lamsvlees aan Rusland. Volgens de bewindsman kan de vleeshandel voor zeker 40 miljoen euro per jaar aan de Russen leveren.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2013/9/Britten-tekenen-vleescontract-met-Rusland-1368575W/

dinsdag 24 september 2013

BEDRIJVEN • Weerstand tegen overname Smithfield neemt af

De overname van Smithfield Foods door Shuanghui International lijkt een forse stap dichterbij nu het activistische hegdefonds Starboard Value haar weerstand tegen de deal staakt.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/9/Weerstand-tegen-overname-Smithfield-neemt-af-1371390W/

woensdag 28 augustus 2013

BEDRIJVEN • "Elke week zijn er 41 landbouwbedrijven minder"

Tussen 2000 en 2010 hebben wekelijks 41 Belgische landbouwbedrijven hun activiteiten stopgezet. In Europa hield een kwart van de landbouwers er in diezelfde periode mee op. In Vlaanderen zijn er nog slechts 450 boeren jonger dan 30 jaar. Humo-journalist Jan Hertoghs was verwonderd over deze landbouwteloorgang in ons land. Hij ging op zoek naar de verhalen achter de cijfers.
http://www.vilt.be/Elke_week_zijn_er_41_landbouwbedrijven_minder

woensdag 28 augustus 2013

BEDRIJVEN • Vleeswarenindustrie kwaad op GAIA

De campagne die GAIA voert tegen mishandeling van slachtpaarden lokt boze reacties uit bij slachthuizenfederatie FEBEV en vleesproducent Chevideco. “De acties van GAIA zijn louter toegespitst op het in diskrediet brengen van de vleesbedrijven”, klinkt het bij Fenavian. Zij vermoedt dat GAIA tegen elke vorm van vleesconsumptie is omdat ook het vervoeren en slachten van dieren veel negatief in de media wordt gebracht.
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/1677574/2013/07/29/Sector-niet-te-spreken-over-Gaia-actie-rond-paardenvlees.dhtml

woensdag 28 augustus 2013

BEDRIJVEN • Lokerse paardenworsten populair

Twee jaar geleden weigerde de Britse superster én wereldberoemde vegetariër Morrissey om op de Lokerse Feesten op te treden indien de Lokerse paardenworsten niet van het plein verdwenen. Net daarom verkochten ze nu beter dan ooit. ‘Elke dag verkochten we tussen de negentig en honderd kilogram’, vertelt Christine Aelterman, die al 25 jaar festivalgangers van paardenworsten laat smullen.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20130809_00688624

woensdag 28 augustus 2013

BEDRIJVEN • Belgische slachthuizen vragen hogere prijzen voor rundvlees in winkelrekken

Slachthuizen-rundvlees_ok.jpgDe slachthuizen kunnen geen extra inspanningen meer leveren om de rundveehouders te ondersteunen. Dat stelt de Belgische slachthuisfederatie Febev in een persbericht. Volgens Febev lijden de slachthuizen al maanden verlies. De consument moet dringend meer betalen
om de sector leefbaar te houden, klinkt het.
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1675395/2013/07/25/Slachthuizen-trekken-aan-alarmbel-Consument-moet-dringend-meer-betalen.dhtml

woensdag 3 juli 2013

BEDRIJVEN • 50 jobs op de helling bij Creative Spreads

creative-spreads_ok.jpgBij Creative Spreads in Veurne, beter bekend als het voormalige Mortier, staan vijftig jobs op de helling. De fabriek wil in september al verkassen naar Oost-Europa. Het vleesverwerkende bedrijf meldde het slechte nieuws onlangs aan de meer dan veertig vaste krachten en een aantal interims.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130626_00637725

woensdag 3 juli 2013

BEDRIJVEN • Hamproducent Grega viert gouden jubileum

Al een halve eeuw produceert het familiebedrijf Grega, geleid door vader Gaston en zoon Luc Van Den Berghe, hammen in Buggenhout. Die verjaardag werd afgelopen weekend gevierd.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130617_00625882

woensdag 3 juli 2013

BEDRIJVEN • Razzia's tegen zwartwerk in Duitse slachthuizen

Sinds half mei hebben 450 Duitse politieagenten, douanebeambten en belastinginspecteurs 90 woningen en kantoren doorzocht in een onderzoek naar zwartwerk bij slachthuizen. Via Poolse en Roemeense uitzendkrachten zou voor miljoenen aan sociale bijdragen en belastingen ontdoken zijn. Het Algemeen Boerensyndicaat is tevreden dat de wantoestanden in de Duitse vleesindustrie worden aangepakt.
http://www.vilt.be/Razzias_tegen_zwartwerk_in_Duitse_slachthuizen

vrijdag 7 juni 2013

BEDRIJVEN • Stemt Obama in met Chinese overname Smithfield Foods?

Volgens De Standaard valt het nog af te wachten of de Chinese overname van de Amerikaanse varkensvleesproducent Smithfield Foods er ook komt. "Een overname van dergelijke omvang moet in de VS goedgekeurd worden door de regering. En die heeft een traditie opgebouwd in het weigeren van Chinese overnames vanwege potentieel gevaar voor de nationale veiligheid", luidt de verklaring.
http://www.vilt.be/Stemt_Obama_in_met_Chinese_overname_Smithfield_Foods

vrijdag 7 juni 2013

BEDRIJVEN • Proefbedrijf Pluimveehouderij doet al 20 jaar onderzoek

De eerste steenlegging van de nieuwe stallen op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel valt samen met de 20e verjaardag van het praktijkonderzoekscentrum. "Het proefbedrijf is als een gids doorheen de steeds veranderende omgeving", zegt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. Absoluut hoogtepunt was de verwijdering van de legbatterij (in 2002), tien jaar voor dit wettelijk verplicht werd.
http://www.vilt.be/Proefbedrijf_Pluimveehouderij_doet_al_20_jaar_onderzoek

vrijdag 7 juni 2013

BEDRIJVEN • Marcassou en Aoste krijgen Chinees tintje

marcassou_ok.jpgCharcuteriegroep Imperial Meat uit Lovendegem, bekend van merken als Marcassou en Aoste, krijgt een Chinees tintje. De Tijd meldt dit gelet op de miljardenovername van de Amerikaanse vleesgroep Smithfield Foods door China's grootste varkensvleesproducent Shuanghui International. De Chinezen halen hierdoor veel kennis binnen over de Amerikaanse manier van varkens houden en vlees verwerken.
http://www.vilt.be/Marcassou_en_Aoste_krijgen_Chinees_tintje

dinsdag 28 mei 2013

BEDRIJVEN • Veertig ontslagen bij koekjesfabrikant Mondelez Herentals

/Kraft-Foods_ok.jpgBij koekjesfabrikant Kraft Foods Mondelez in Herentals staan 40 banen van de circa 200 op helling. Dat werd donderdag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. Het gaat over bedienden. ‘Het is maar de vraag of dat realistisch is’, zegt vakbondssecretaris Marieke Van Gils (BBTK).
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130523_00595528

dinsdag 28 mei 2013

BEDRIJVEN • "Eis hogere prijs of zoek ander afzetkanaal"

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) trekt andermaal aan de alarmbel: "varkensbedrijven vallen als vliegen, zelfs jonge en dynamische boeren gaan onderuit." Daarom roepen ze varkenshouders op om geen vlees meer te leveren aan het West-Vlaamse slachthuis Westvlees als ze er geen eerlijke prijs krijgen. Ook Lidl krijgt een flinke veeg uit de pan voor zijn bodemprijsacties.
http://www.vilt.be/Eis_hogere_prijs_of_zoek_ander_afzetkanaal

dinsdag 28 mei 2013

BEDRIJVEN • Vermoedelijke Nederlandse vleesfraudeur aangehouden

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag directeur Willy Selten van het gelijknamige vleesbedrijf in Oss aangehouden. Eerder deze week gebeurde hetzelfde met de plaatsvervangend directeur van het bedrijf. Het vleesverwerkend bedrijf kocht 300 ton paardenvlees, maar uit de administratie blijkt dat het alleen rundvlees voortverkocht.
http://www.vilt.be/Vermoedelijke_Nederlandse_vleesfraudeur_aangehouden

dinsdag 28 mei 2013

BEDRIJVEN • Schaalvergroting als uitweg uit crisis in varkenssector

Danis, actief in veevoeder en varkenshouderij, koopt een meerderheid in slachterij, versnijderij en varkensgroothandelaar De Brauwer. De structurele crisis vertaalt zich steeds meer in een consolidatie- en integratiebeweging in de sector, waarbij grote groepen door schaalvergroting de kosten beter kunnen opvangen. Volgens De Tijd komen ook de grote spelers in de gevarenzone als de vleesprijzen niet stijgen.
http://www.vilt.be/Schaalvergroting_als_uitweg_uit_crisis_in_varkenssector

dinsdag 28 mei 2013

BEDRIJVEN • ABS: lever geen varkens aan Westvlees voor lage prijs

Het Belgische Algemeen Boerensyndicaat roept vleesvarkenshouders op om na te denken of zij nog langer dieren willen leveren aan het varkensvleesbedrijf Westvlees in Westrozebeke. Dat meldt het ABS in een brief aan varkenshouders.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/5/ABS-lever-geen-varkens-aan-Westvlees-voor-lage-prijs-1264809W/

maandag 6 mei 2013

BEDRIJVEN • Per maand 27 miljoen dieren naar Belgische slachthuizen

Vorig jaar werd in ons land bijna 1,8 miljard kilo vlees (geslacht gewicht) geproduceerd. Maandelijks worden bijna één miljoen varkens, meer dan 25 miljoen kippen en 70.000 runderen geslacht. Inclusief schapen, geiten, paarden, kalkoenen, eenden en ander gevogelte komt het totaal op ongeveer 27 miljoen geslachte dieren per maand.
http://www.vilt.be/Per_maand_27_miljoen_dieren_naar_Belgische_slachthuizen

maandag 6 mei 2013

BEDRIJVEN • Minder slachtingen maar betere karkasindeling in 2012

Uit de gegevens die de slachthuizen bezorgden aan het Departement Landbouw en Visserij blijkt dat het aantal slachtingen van volwassen runderen in 2012 met maar liefst 9,5 procent is teruggelopen. Het aantal varkensslachtingen bleef tussen 2011 en 2012 ongeveer stabiel. Controles in de slachthuizen wijzen uit dat er een verbetering is van de nauwkeurigheid van indelen en wegen van geslachte runderen en varkens.
http://www.vilt.be/Minder_slachtingen_maar_betere_karkasindeling_in_2012

maandag 6 mei 2013

BEDRIJVEN • Nieuw besluit maakt karkasclassificatie transparanter

Op voorstel van minister-president Kris Peeters heeft de Vlaamse regering een vernieuwd besluit voor het indelen van karkassen van geslachte runderen en varkens goedgekeurd. Het indelen van karkassen in kwaliteitsklassen wordt hierdoor geobjectiveerd en vereenvoudigd, en zorgt voor een transparanter slachtproces. De slachtgegevens zullen online gecommuniceerd worden.
http://www.vilt.be/Nieuw_besluit_maakt_karkasclassificatie_transparanter

maandag 6 mei 2013

BEDRIJVEN • Gedupeerde leveranciers Jutland Meat dagen Stortelder voor de rechter


Een aantal leveranciers van de in februari failliet verklaarde varkensslachterij Jutland Meat in het Deense Struer stapt naar de rechter om verhaal te halen. Het gaat daarbij om compensatie voor door Jutland Meat niet betaalde leveranties ter waarde van 8 miljoen euro.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/4/Gedupeerde-leveranciers-Jutland-Meat-dagen-Stortelder-voor-de-rechter-1241800W/

vrijdag 12 april 2013

BEDRIJVEN • Slachthuisgroep Noordvlees werft 20 jonge arbeiders aan

De slachthuisgroep Noordvlees wil dit jaar twintig, voornamelijk jonge, arbeiders aanwerven voor haar dochterondernemingen Noordvlees Van Gool in Kalmthout en BGMC in Lochristi. De groep laat weten dat de rekruteringen gerealiseerd kunnen worden dankzij de nieuwe maatregelen van de federale regering om de loonkosten voor jonge werklozen te verlagen.
http://www.vilt.be/Slachthuisgroep_Noordvlees_werft_20_jonge_arbeiders_aan

vrijdag 12 april 2013

BEDRIJVEN • Voedselagentschap test elektronische exportcertificaten

Het Voedselagentschap werkt volop aan een informaticatoepassing voor het afleveren van (fyto-)sanitaire exportcertificaten. Met het project BECERT werd in 2011 gestart en nu zit het in zijn testfase. Het agentschap mikt op administratieve vereenvoudiging en een korte aflevertijd voor certificaten. Verder is het de bedoeling om op termijn volledig op elektronische wijze te kunnen certificeren. China is hiervoor reeds vragende partij.
http://www.vilt.be/Voedselagentschap_test_elektronische_exportcertificaten

vrijdag 12 april 2013

BEDRIJVEN • Voedingsindustrie legt zichzelf meer DNA-tests op

DNA_ok.jpgHet paardenvleesschandaal heeft haar sporen nagelaten. Zowel in de hoofden van de consumenten als in een stevige verstrenging van de controleprocedures. Dat schrijft De Tijd. Steeds meer bedrijven uit de voedingsindustrie anticiperen op strengere regelgeving en voeren nu al systematisch DNA-controles in. Die krikken het consumentenvertrouwen op, maar zijn peperduur.
http://www.vilt.be/Voedingsindustrie_legt_zichzelf_meer_DNA_tests_op

vrijdag 12 april 2013

BEDRIJVEN • Gentse vleesfraudeurs in beroep streng bestraft

Het Gentse hof van beroep veroordeelde de 71-jarige vleeshandelaar Paul Van De Sijpe en zijn 46-jarige zoon tot celstraffen van vier en twee jaar en geldboetes die in de honderdduizenden euro’s lopen. De twee verkochten bedorven vlees aan warenhuizen, restaurants en bedrijven in binnen- en buitenland, en verhandelden kip- en kalkoenlever als eendenlever.
http://www.vilt.be/Gentse_vleesfraudeurs_in_beroep_streng_bestrafthttp://www.vilt.be/Gentse_vleesfraudeurs_in_beroep_streng_bestraft

vrijdag 12 april 2013

BEDRIJVEN • Flanders Meat Group sluit slachthuis in Dendermonde

Afgelopen maandag zijn er voor het laatst runderen geslacht in het Slachthuis Verhelst te Dendermonde. Flanders Meat Group nam het bedrijf over in 2009 en brengt nu alle activiteiten over naar hun slachthuis in Zele. Dat was al voorzien voor medio 2011, maar rond die tijd vernielde een zware brand het slachthuis Adriaens in Velzeke. De runderen werden daarom aangevoerd bij FLMG, zowel in Zele als in Dendermonde.
http://www.vilt.be/Flanders_Meat_Group_sluit_slachthuis_in_Dendermonde

vrijdag 12 april 2013

BEDRIJVEN • Meer vee dan NER”s bij bijna 1.500 landbouwers

1.472 landbouwers moeten een NER-boete betalen omdat ze in 2011 meer dieren hebben gehouden dan toegelaten, antwoordde Vlaams milieuminister Joke Schauvliege op een vraag van Jos De Meyer (CD&V). In 2010 waren er nog NER-overschrijdingen bij 1.963 landbouwers. De Meyer noemt dit een positieve evolutie, maar is wel verontrust door het aanzienlijk aantal landbouwers (780) waarbij recidive werd vastgesteld.
http://www.vilt.be/Meer_vee_dan_NERs_bij_bijna_1500_landbouwers

vrijdag 12 april 2013

BEDRIJVEN • Buurt verzet zich tegen grote varkensstal in Assenede

De buurtbewoners van varkensbedrijf An-Pigs in Assenede verzetten zich tegen de forse uitbreiding van het bedrijf tot meer dan 14.000 varkens en 6.000 biggen. Bij het toekennen van de milieuvergunning in beroep, legde minister van Leefmilieu Joke Schauvliege voorwaarden op zoals geurbeperkende maatregelen. Dat stelt de buurt niet gerust zodat zij de vergunning van het bedrijf willen aanvechten.
http://www.vilt.be/Buurt_verzet_zich_tegen_grote_varkensstal_in_Assenede

vrijdag 12 april 2013

BEDRIJVEN • België wil geen ‘race to the bottom’ zoals in Duitsland

Tijdens een bezoek aan Duitsland hebben de ministers Vande Lanotte en De Coninck de arbeidsvoorwaarden in de Duitse vleesindustrie aangeklaagd, en de oneerlijke concurrentie die daaruit voortvloeit. Ook in de Belgische economie dringen oplossingen zich op voor laaggeschoolde jobs. Bij Westvlees loopt een pilootproject waardoor werknemers taken kunnen uitvoeren die verdwenen waren door de concurrentie met Duitsland.
http://www.vilt.be/Belgie_wil_geen_race_to_the_bottom_zoals_in_Duitsland

vrijdag 15 maart 2013

BEDRIJVEN • Geactualiseerde standaardwaarden voor varkenshouderij

De Vlaamse landbouwadministratie publiceert een tweede geactualiseerde editie van de standaardwaarden voor de varkenshouderij. Daaruit blijkt dat  2012 door e hoge grondstofprijzen opnieuw een moeilijk jaar was.
http://www.vilt.be/Geactualiseerde_standaardwaarden_voor_varkenshouderij

vrijdag 15 maart 2013

BEDRIJVEN • Nog geen opleving op afzetmarkt vleesvarkens

Van een goede stemming op de afzetmarkt voor vleesvarkens is nog geen sprake. Ruim twee weken voor Pasen zou de afzet van varkensvlees langzamerhand aan moeten trekken. Van een grotere kooplust bij de supermarkten en slagers is nog niets te bespeuren.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/3/Nog-geen-opleving-op-afzetmarkt-vleesvarkens-1199354W/

woensdag 27 februari 2013

BEDRIJVEN • Vleesfraudeurs Elpa schuiven schuld naar elkaar

Een 70-jarige vleeshandelaar en zijn zoon vragen in beroep een mildere straf voor een gigantische fraude met bedorven vlees. De inmiddels failliet verklaarde firma Elpa uit Merelbeke fraudeerde jarenlang. Zo verwerkten ze goedkope kip tot ‘eendenpaté' of werd goedkope lever van kip of kalkoen bij Elpa verpakt als ‘eendenlever'. Producten in stock waarvan de houdbaarheidsdatum was overschreden, kregen een nieuwe verpakking met een nieuwe houdbaarheidsdatum.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130221_00478598

woensdag 27 februari 2013

BEDRIJVEN • Lintor-Verbinnen vraagt faillissement aan: 450 jobs bedreigd

Kipverwerker Verbinnen Poultry Group (VPG) uit Olen, waartoe ook de kippenslachterij Lintor behoort, vraagt het faillissement aan bij de Turnhoutse rechtbank van Koophandel. Aanleiding is de "onverwachte" beslissing van de enige overblijvende overnamekandidaat om zijn bod in te trekken. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. 450 vaste en tijdelijke werknemers zien hun job bedreigd.
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1585850/2013/02/25/Lintor-Verbinnen-vraagt-faillissement-aan-450-jobs-bedreigd.dhtml

maandag 4 februari 2013

BEDRIJVEN • Zware brand vernielt vleesverwerkend bedrijf

Een zware brand heeft een vestiging van het vleesverwerkend bedrijf Comptoir Albert bvba aan de Kouterbaan in Denderleeuw volledig in de as gelegd.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130128_00449022

maandag 4 februari 2013

BEDRIJVEN • Index herstelt rendabiliteit Belgische rundvleesketen

Op vraag van het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) werd binnen het ketenoverleg een werkgroep rundvlees opgericht. Doel: de rendabiliteit in de vleesveehouderij herstellen door op een meer transparante wijze de kosten van de vleesveehouders te verrekenen. Doorheen gans de keten gaat men voortaan rekening houden met extreme stijgingen en dalingen van de diervoederprijzen.
http://www.vilt.be/Index_herstelt_rendabiliteit_Belgische_rundvleesketen

maandag 4 februari 2013

BEDRIJVEN • Vleesindustrie verdedigt veehouderij en vleesconsumptie

De vleesindustrie in Europa dacht eens grondig na over de plaats van veehouderij en (rood) vlees in een duurzaam voedselsysteem. Conclusie: "Als bron van hoogwaardige eiwitten, belangrijke vitaminen en mineralen maakt vlees deel uit van een gezond en duurzaam dieet. Dat herkauwers grazen op gronden waar geen andere vorm van landbouw rendabel is, pleit voor rundvee-, schapen- en geitenhouderij."
http://www.vilt.be/Vleesindustrie_verdedigt_veehouderij_en_vleesconsumptie

maandag 4 februari 2013

BEDRIJVEN • Chinezen smullen van onze varkens

Vleesproducent Westvlees uit Westrozebeke exporteert voor het eerst Belgisch varkensvlees naar China. Een dertigtal containers van twintig ton wordt elke maand uitgevoerd. Eindelijk zijn we erin geslaagd in China voet aan de grond te krijgen', verklaart Jos Claeys, ceo van Westvlees. ‘China is een miljardenmarkt met heel veel potentieel.'
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130125_00446151

maandag 4 februari 2013

BEDRIJVEN • Vande Lanotte wil laaggeschoolde handenarbeid redden

Minister van Economie Johan Vande Lanotte heeft vleesbedrijf Westvlees in Westrozebeke en andere West-Vlaamse bedrijven bezocht. De minister gaat na met welke problemen bedrijven kampen. Voor Westvlees is dat de concurrentie door de lage loonkosten in Duitsland. Vande Lanotte belooft de lastenverlagingen voor bedrijven te heroriënteren naar de industrie om daar laaggeschoolde arbeidsplaatsen te redden.
http://www.vilt.be/Vande_Lanotte_wil_laaggeschoolde_handenarbeid_redden

maandag 4 februari 2013

BEDRIJVEN • Vion verliest Brits contract lamsvlees

De Britse supermarkt Asda heeft bevestigd dat het een afnamecontract voor lamsvlees met Welsh Country Foods, een onderdeel van Vion UK, heeft opgezegd.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2013/1/Vion-verliest-Brits-contract-lamsvlees-1161949W/

maandag 4 februari 2013

BEDRIJVEN • Tönnies groeit nog steeds

Duitslands grootste slachterij en vleesverwerker Tönnies Fleisch weet van geen ophouden. Afgelopen jaar werden 16 miljoen varkens en zeugen geslacht, 600.000 meer dan in 2011.
http://www.vleesmagazine.nl/Nieuws/Industrienieuws/2013/1/Tonnies-groeit-nog-steeds-1153333W/

maandag 4 februari 2013

BEDRIJVEN • Westfleisch slacht meer varkens in 2012

Westfleisch heeft in 2012 ruim 6 procent meer varkens geslacht dan in 2011. Dat meldt het Duitse vleesconcern in zijn leveranciersnieuwsbrief.
http://www.vleesmagazine.nl/Nieuws/Industrienieuws/2013/1/Westfleisch-slacht-meer-varkens-in-2012-1137723W/

maandag 4 februari 2013

BEDRIJVEN • Vleesbedrijf JBS weert ontbossing uit keten

Het Braziliaanse rundvlees- en leerbedrijf JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, doet een nieuwe poging om ontbossing uit de keten te weren. Greenpeace en JBS maakten bekend dat zij de afspraken uit 2009 om ontbossing te stoppen nieuw leven te zullen inblazen. Drie jaar geleden tekenden JBS en andere rundveebedrijven een overeenkomst waarin zij instemden om niet langer leveranciers te accepteren die zich schuldig maken aan ontbossing in de Amazone.
http://www.vleesmagazine.nl/Nieuws/Industrienieuws/2012/12/Vleesbedrijf-JBS-weert-ontbossing-uit-keten-1131562W/

maandag 7 januari 2013

BEDRIJVEN • Varkensbedrijf vraagt opnieuw vergunning aan

Het varkensbedrijf De Berger in Meeuwen heeft opnieuw een aanvraag tot uitbreiding ingediend. Het dossier ligt nog tot 15 januari ter inzage in het gemeentehuis. Opmerkingen moeten voor dan bij de milieudienst ingediend worden.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121226_00414408

maandag 7 januari 2013

BEDRIJVEN • Vlaanderen investeert in proefbedrijf: 1,8 miljoen euro voor Geelse kippen

De vzw Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel heeft een fors kerstcadeau gekregen. De Vlaamse regering kende zopas een subsidie van liefst 1.878.400 euro toe. Het proefbedrijf doet onderzoek naar het houden van leghennen en vleeskuikens.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121221_00410790

maandag 7 januari 2013

BEDRIJVEN • Greenpeace en JBS sluiten vrede en hernieuwen actieplan

In 2009 beloofden 's werelds grootste vleesbedrijven (o.a. JBS en Marfrig) dat zij geen vee meer zouden aankopen van boeren die zich schuldig maken aan ontbossing, slavernij of het inpikken van grond van de lokale bevolking. Greenpeace en JBS kondigen nu samen een vernieuwing van deze overeenkomst aan. JBS zal hiervoor een nieuw actieplan, met precieze doelstellingen en timing, opstellen.
http://www.vilt.be/Greenpeace_en_JBS_sluiten_vrede_en_hernieuwen_actieplan

maandag 7 januari 2013

BEDRIJVEN • Westfleisch slacht in 2012 ruim 6 procent meer varkens

Vorig jaar kwamen ruim 8 miljoen varkens aan de haak in het bedrijf. In hoeverre het concern de positieve volumeontwikkeling ook in 2013 zal weten voort te zetten is daarentegen nogal onzeker. De concernleiding voorziet een verscherpte concurrentie om de grondstof vanwege een dalend aanbod.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/1/Westfleisch-slacht-in-2012-ruim-6-procent-meer-varkens-1137195W/

donderdag 13 december 2012

BEDRIJVEN • Ter Beke krijgt Good Egg Award

Come a Casa, het bekende merk van vleeswarengroep Ter Beke dat onder meer lasagnes en macaroni's op de markt brengt, heeft dit jaar de ‘Good Egg Award' gewonnen. De award wordt uitgereikt door dierenrechtenorganisatie GAIA en haar Europese zusterorganisatie Compassion, aan bedrijven die geen eieren uit batterijkooien in zijn producten.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121126_00382292

donderdag 13 december 2012

BEDRIJVEN • ABS waarschuwt voor faillissementen in varkenssector

ABS betreurt dat het marktmechanisme in de varkenssector nog steeds spaak loopt. “De vraag naar vlees stijgt, maar de varkensprijs stijgt niet evenredig mee”, klinkt het. De varkenshouders produceren volgens de landbouworganisatie zonder een vergoeding voor hun arbeid en de hoge voederprijzen kunnen niet worden doorgerekend in de verkoopprijs. “Hierdoor blijven zij verstoken van hun deel in de winsten, die opgestreken worden verder in de keten. Sterker nog, ze zijn gedwongen te verkopen onder de kostprijs”.
http://www.vilt.be/ABS_waarschuwt_voor_faillissementen_in_varkenssector

donderdag 13 december 2012

BEDRIJVEN • Grootste vleeswarenfabrikant overweegt delocalisatie

De Spaanse voedingsgroep Campofrio boekte bijna 60 procent minder winst in de eerste negen maanden van dit jaar (4,73 miljoen euro). Volgens de Franse nieuwssite L'Usine Nouvelle is de Europese marktleider in vleeswaren van plan om diepgevroren varkensvlees te importeren uit lageloonlanden zoals Brazilië om de kosten te drukken. Campofrio is sinds 2008 eigenaar van de Vlaamse vleeswarenproducent Imperial.
http://www.vilt.be/Grootste_vleeswarenfabrikant_overweegt_delokalisatie

donderdag 13 december 2012

BEDRIJVEN • Abattoir niet betrokken bij controle in Anderlecht

De nv Abattoir, de firma die de site van de slachthuizen van Anderlecht exploiteert en de weekendmarkten organiseert, is niet betrokken bij de grootscheepse controle door de sociale inspectie en de politie zaterdagmorgen. Doelwit waren de winkels in de Ropsy Chaudronstraat. Dat stelt het bedrijf in een persbericht. Bij de controle-actie werden elf administratieve aanhoudingen verricht.
http://www.vilt.be/Abattoir_niet_betrokken_bij_controle_in_Anderlecht

vrijdag 23 november 2012

BEDRIJVEN • Tönnies over 5 tot 10 jaar naar de beurs

Het Duitse vleesconcern Tönnies wil op termijn naar de beurs. Dat heeft ondernemingseigenaar en topman Clemens Tönnies gezegd in een talkshow op televisiezender Phoenix.
http://www.vleesmagazine.nl/Nieuws/Industrienieuws/2012/11/Tonnies-over-5-tot-10-jaar-naar-de-beurs-1105454W/

vrijdag 23 november 2012

BEDRIJVEN • Sticker herkent rotte vleeswaren

Een team van Groningse studenten heeft een sticker ontwikkeld, die herkent of vlees bedorven is. Met deze innovatie wonnen ze de internationale iGem-wedstrijd. De Groningers hebben een bacterie ontwikkeld die verkleurt als hij in aanraking komt met bedorven vlees
http://www.vleesmagazine.nl/Nieuws/Industrienieuws/2012/11/Sticker-herkent-rotte-vleeswaren-1101171W/

woensdag 7 november 2012

BEDRIJVEN • Vlaamse salami mag niet 'Saucisson d'Ardenne' heten

SaucissonTerBeke315_ok.jpgDe salami die het bedrijf TerBeke-Pluma maakt in Wommelgem in Vlaanderen, zal niet meer de benaming 'Saucisson d'Ardenne' mogen dragen. Dat zegt de Raad van State, na een rechtszaak aangespannen door het Waalse gewest.
http://www.hln.be/hln/nl/943/Consument/article/detail/1510177/2012/10/02/Vlaamse-salami-mag-niet-Saucisson-d-Ardenne-heten.dhtml

woensdag 7 november 2012

BEDRIJVEN • Iglo's 'chicken sticks' verkozen tot Liegebeest 2012

De Chicken Sticks van Iglo zijn gekozen tot Liegebeest van 2012. Dat is de 'prijs' voor het meest misleidende product, uiting of reclame over dierenwelzijn in Nederland. Iglo krijgt de titel 'vanwege de mooie woorden over duurzaamheid op een verpakking waar gewoon plofkip in zit', aldus initiatiefnemer Wakker Dier. Ongeveer 3.000 mensen hebben op de site van de organisatie hun stem uitgebracht.
http://www.hln.be/hln/nl/943/Consument/article/detail/1520837/2012/10/20/Iglo-s-chicken-sticks-verkozen-tot-Liegebeest-2012.dhtml

woensdag 7 november 2012

BEDRIJVEN • FEBEV betwist mistoestanden Anderlechtse slachthuizen

Thierry Smagghe, algemeen directeur van slachthuizenfederatie FEBEV, reageert in De Standaard verwonderd op het nieuws dat de slachthuizen van Anderlecht Roemeense vrouwen zouden uitbuiten. Hij verduidelijkt dat de Belgische vleessector net last heeft van een concurrentienadeel door de veel hogere lonen in vergelijking met Duitsland.
http://www.vilt.be/FEBEV_betwist_mistoestanden_Anderlechtse_slachthuizen

woensdag 7 november 2012

BEDRIJVEN • Vleeswetenschappers buigen zich over 'duurzaamheid'

Behalve de wereldbevolking stijgt ook de vraag naar vlees. In het debat rond vleesconsumptie is het begrip duurzaamheid niet ver weg. Maar wat wordt daaronder verstaan en hoe wordt het gemeten? Hoe dient de vleessector om te gaan met de toenemende vraag naar duurzaam voedsel? Dit zijn vragen die aan bod komen op de jaarlijkse studiedag van BAMST, de Belgische vereniging voor vleeswetenschappers.
http://www.vilt.be/Vleeswetenschappers_buigen_zich_over_duurzaamheid

woensdag 7 november 2012

BEDRIJVEN • Insecten verwerken tot veevoeder blijkt haalbaar

Een haalbaarheidsstudie van Wageningen Universiteit toont aan dat insecten een duurzaam onderdeel kunnen zijn van veevoeder. Technisch is het gebruik van insectenmeel alleszins haalbaar. De belangrijkste belemmeringen zijn wetgeving en de noodzakelijke schaalvergroting en kostenverlaging van insectenproductie.
http://www.vilt.be/Insecten_verwerken_tot_veevoeder_blijkt_haalbaar

woensdag 7 november 2012

BEDRIJVEN • Pluimveeslachterij Cooreman past logistiek aan

Cooreman_ok.jpgPluimveeslachterij Cooreman uit Dendermonde past de aanvoer van koppen aan om de buurtbewoners tevreden te houden. De kippen zullen worden geladen en gelost in een gesloten hal in plaats van in de open lucht.
http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2012/10/Belgische-pluimveeslachterij-past-logistiek-aan-1090592W/

woensdag 7 november 2012

BEDRIJVEN • Inval fiscus bij Duitse vleesconcern Tönnies

De Duitse belastingdienst heeft een inval gedaan in het hoofdkantoor van vleesconcern Tönnies in Rheda-Wiedenbrück.
http://www.vleesmagazine.nl/Nieuws/Industrienieuws/2012/10/Inval-fiscus-bij-Duitse-vleesconcern-Tonnies-1087707W/

dinsdag 25 september 2012

BEDRIJVEN • Massaslachting van dieren bezig wereldwijd door mislukte oogsten

Veetelers wereldwijd zijn momenteel bezig met wat de grootste slachtpartij uit onze geschiedenis moet zijn: miljoenen varkens en runderen worden voortijdig afgemaakt omdat hun voeder te duur is geworden. Dat voeder is zo duur geworden door mislukte oogsten, ondermeer in de VS, waar ze deze zomer opnieuw af te rekenen kregen met recordhittes en -droogtes.
http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/1503379/2012/09/19/Massaslachting-van-dieren-bezig-wereldwijd-door-mislukte-oogsten-en-dat-gaat-u-veel-geld-kosten.dhtml

dinsdag 25 september 2012

BEDRIJVEN • Noren willen extra importheffing op kaas en vlees

De Noorse regering wil de importheffing op kaas, vlees en enkele andere levensmiddelen verhogen. Het land koerst daarmee af op een ruzie met de Europese Unie. Minister Trygve Slagsvold (Landbouw) verklaarde aan omroep NRK dat zijn land geen andere keuze heeft als het de eigen boeren wil beschermen tegen de concurrenten uit de EU. De verhoging moet in 2013 ingaan, aldus het bericht.
http://www.hln.be/hln/nl/943/Consument/article/detail/1502716/2012/09/18/Noren-willen-extra-importheffing-op-kaas.dhtml

dinsdag 25 september 2012

BEDRIJVEN • Agrarische handel floreert ondanks economische crisis

/agrarische-handel_ok.jpgDe totale uitvoerwaarde van agrarische producten is vorig jaar met negen procent gestegen tot 35,6 miljard euro. Land- en tuinbouw en visserij realiseren een positief handelssaldo van drie miljard euro. "Samen maken ze meer dan 10 procent uit van de Belgische export", benadrukt minister-president Kris Peeters. Sterkhouders zijn aardappelproducten, diepvriesgroenten, varkensvlees en zuivel.
http://www.vilt.be/Agrarische_handel_floreert_ondanks_economische_crisis

dinsdag 25 september 2012

BEDRIJVEN • In 2012 opnieuw 2,1 pct minder landbouwbedrijven

Het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen is in 2012 met 2,1 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. In totaal zijn er nog 25.456 landbouwbedrijven. In 2011 waren dit er 26.007. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de nieuwe landbouwtelling van de FOD Economie. "Deze daling valt vooral te verklaren door de economische crisis en de nieuwe wetgeving rond dierenwelzijn", aldus François Huyghe van Boerenbond.
http://www.vilt.be/In_2012_opnieuw_21_pct_minder_landbouwbedrijven

dinsdag 25 september 2012

BEDRIJVEN • Britse runderslacht flink omlaag

In Groot-Brittannië zijn afgelopen maand ruim acht procent minder runderen geslacht dan een jaar geleden. Bij schapen en lammeren kwam de daling uit op vijf procent. De varkensslacht vertoont echter nog altijd een stijgende lijn, met afgelopen maand weer een toename van ruim drie procent.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2012/9/Britse-runderslacht-flink-omlaag-1070428W/

dinsdag 25 september 2012

BEDRIJVEN • Geslonken productie nekt Deense vleesexport

De Deense varkensvleesexpert is in het eerste halfjaar met 8,5% teruggelopen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Een van de oorzaken is volgens sectorfederatie LF de geringe binnenlandse productie.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2012/9/Geringere-productie-nekt-Deense-vleesexport-1071650W/

dinsdag 25 september 2012

BEDRIJVEN • Vrees voor opsplitsing Tönnies groeit

toennies_fleisch_ok.jpgDe vrees voor een splitsing van het Tönnies-vleesconcern groeit. Dat blijkt uit publicaties in de Duitse pers. De aandeelhouders Clemens Tönnies en zijn neef Robert Tönnies (beiden 50 procent aandeel) ruziën over een aandeel van 5 procent.
http://www.vleesmagazine.nl/Nieuws/Industrienieuws/2012/9/Vrees-voor-opsplitsing-Tonnies-groeit-1068479W/

vrijdag 14 september 2012

BEDRIJVEN • 400 ton gesmolten vet verzegeld bij Cominbel

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) heeft bezwarend beslag gelegd op 100 ton vet bij vetsmelterij Cominbel in Bavegem. Eerder deze week liet het agentschap al 300 ton verzegelen. Zaakvoerder Wim Van den Berghe spreekt van muggenzifterij.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120907_00287499

vrijdag 14 september 2012

BEDRIJVEN • Voedingsbedrijven beperken reclame voor kinderen jonger dan twaalf

In de strijd tegen overgewicht bij jongeren engageert de Belgische voedingssector zich om reclame gericht op kinderen jonger dan 12 jaar sterk te beperken.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120911_064

vrijdag 14 september 2012

BEDRIJVEN • Belgische deelname aan INTERMEAT 2012 in Düsseldorf

Intermeat_ok.jpgBelgisch rund-, kalfs- of varkensvlees, op maat gesneden en met stijl geserveerd: de Belgische vleesleveranciers heten u van harte welkom op de beurs InterMeat in Düsseldorf van 23 tot 25 september 2012. Hal 10, standnummer F 44.
http://www.belgianmeat.com/nl/news/detail.phtml?id=129&start=0&numPerPag=5

vrijdag 14 september 2012

BEDRIJVEN • Vleeswarenindustrie bijt de tanden stuk op varkensprijs

De vleesverwerkende industrie maakt zich ernstige zorgen over de (on)mogelijkheid om gestegen grondstofkosten door te rekenen. "De varkensprijzen zijn uit een diep dal gekropen. Voor de boeren is een lange periode van voldoende hoge varkensprijzen noodzakelijk", erkent sectorfederatie FENAVIAN, "maar in het belang van de hele keten moet de vleeswarenindustrie dat wel kunnen verhalen op zijn afnemers."
http://www.vilt.be/Vleeswarenindustrie_bijt_de_tanden_stuk_op_varkensprijs

vrijdag 14 september 2012

BEDRIJVEN • Vleesvee kan geld opbrengen maar ook (veel) geld kosten

Een analyse van de vleesveebedrijven in het Landbouwmonitoringsnetwerk door het Departement Landbouw en Visserij leert dat de spreiding tussen de bedrijven zeer groot is. Het verschil in bruto saldo tussen de 50 procent bedrijven met het hoogste en de 50 procent bedrijven met het laagste bruto saldo bedraagt maar liefst 610 euro per zoogkoe. Ook het verschil in familiaal arbeidsinkomen liegt er niet om.
http://www.vilt.be/Vleesvee_kan_geld_opbrengen_maar_ook_veel_geld_kosten

vrijdag 14 september 2012

BEDRIJVEN • Elk systeem van braadkippenhuisvesting heeft minpunten

braadkip_ok.jpgIn opdracht van het Nederlandse productschap Pluimvee heeft Wageningen Universiteit verschillende huisvestingssystemen van braadkippen vergeleken op duurzaamheidsaspecten zoals voedselveiligheid, milieu, dierenwelzijn en profijt voor de pluimveehouder. Uit het onderzoek blijkt dat geen enkele huisvesting (gangbaar, biologisch en alle varianten daartussen) op alle aspecten tegelijkertijd beter is dan alle andere systemen.
http://www.vilt.be/Elk_systeem_van_braadkippenhuisvesting_heeft_minpunten

vrijdag 14 september 2012

BEDRIJVEN • Exportslachthuis Tielt wil uitbreiden en moderniseren

Exportslachthuis Tielt slacht meer dan één miljoen varkens op jaarbasis. De voorbije jaren werden al miljoenen geïnvesteerd in de modernisering van de infrastructuur. Nu willen het slachthuis en het daaraan gerelateerde Debra-Meat (uitsnijderij) en Debra-Freeze (diepvriesopslag) gevoelig uitbreiden. Het schepencollege van Tielt verzet zich, maar het is de provincie West-Vlaanderen die beslist, schrijft de Krant van West-Vlaanderen.
http://www.vilt.be/Exportslachthuis_Tielt_wil_uitbreiden_en_moderniseren

vrijdag 14 september 2012

BEDRIJVEN • Verstegen presenteert Nordic

Verstegen Spices & Sauces laat slagers tijdens de Slavakto kennismaken met Nordic: een serie producten die vlees, kip, groenten en fruit een noordelijk karakter geeft. Met de nieuwe lijn biedt Verstegen de slager inspiratie om in te spelen op de opkomende trend van de Scandinavische keuken.
http://www.vleesmagazine.nl/Marktberichten/Algemeen/2012/9/Slavakto-Verstegen-presenteert-Nordic-1064056W/

vrijdag 14 september 2012

BEDRIJVEN • Nederlandse slachterijen werken aan ‘Kip van Morgen’

De pluimveesector schaart zich achter het streven van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om het gehele kipassortiment voor de Nederlandse markt te verduurzamen.
http://www.vleesmagazine.nl/Nieuws/Industrienieuws/2012/9/Slachterijen-werken-aan-Kip-van-Morgen-1063362W/

vrijdag 31 augustus 2012

BEDRIJVEN • Vrachtwagen uitgebrand bij vleesgroothandel

Bij vleesgroothandel Viangro in de Verwelkomingsstraat in Anderlecht is g een vrachtwagen uitgebrand. Er vielen geen gewonden. Het Brusselse parket heeft nog geen zekerheid over de oorzaak van de brand. Volgens de eerste vaststellingen van de branddeskundige valt kwaad opzet niet uit te sluiten.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120822_00266568

vrijdag 31 augustus 2012

BEDRIJVEN • Varkensboeren tevreden met nieuwe geurnormen

Bij het toekennen van vergunningen voor nieuwe varkens- en kippenstallen wil de Vlaamse overheid meer rekening houden met maatregelen om de geurhinder te beperken. ‘Niets op tegen, het vergroot de bedrijfszekerheid voor de boer’, vinden varkenshouders Hedwig Kerckhove en Christophe Decaigny.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120820_00264127

vrijdag 31 augustus 2012

BEDRIJVEN • Op enkele jaren bijna de helft minder pluimveebedrijven

De sterke prijsstijging van voedergronstoffen zorgt voor onrust in de pluimveehouderij, schrijft Boer&Tuinder. Zo'n kostenstijging kan in de praktijk niet doorgerekend worden in de prijs van eieren of braadkippen. Niet onlogisch dus dat het aantal bedrijven met leghennen halveerde tussen 2001 en 2009. Het aantal vleeskippenbedrijven daalde van een 900-tal in 2001 naar 550 in 2009, zo blijkt uit het overzicht van sectorfederatie VEPEK.
http://www.vilt.be/Op_enkele_jaren_bijna_de_helft_minder_pluimveebedrijven

vrijdag 31 augustus 2012

BEDRIJVEN • Voedingsindustrie verwacht geen algemene prijsstijging

Prijsstijging_ok.jpgGraan, maïs en suiker werden in juli fors duurder, maakte Wereldvoedselorganisatie FAO bekend. De Belgische inflatie is erg gevoelig voor de voedselprijzen, weet De Standaard. Toch verwacht de federatie van de voedingsindustrie (FEVIA) geen algemene prijsstijging. "Basisproducten zoals melk stijgen nog niet in prijs", luidt het, "en er zijn nog andere redenen zoals de scherpe concurrentie in de detailhandel."
http://www.vilt.be/Voedingsindustrie_verwacht_geen_algemene_prijsstijging

vrijdag 31 augustus 2012

BEDRIJVEN • Wat als groepshuisvesting van de zeugen geen optie is?

Zeugenhouders hebben nog minder dan 150 dagen om te voldoen aan de nieuwe dierenwelzijnsnormen. Veel bedrijfsleiders hebben wel de wil om voort te doen en over te stappen op groepshuisvesting van zeugen, maar het ontbreekt hen aan de middelen om de omschakeling rond te krijgen. De oplossingen liggen dan niet voor het rapen zodat Boeren op een Kruispunt één en ander op een rij zet.
http://www.vilt.be/Wat_als_groepshuisvesting_van_de_zeugen_geen_optie_is

vrijdag 31 augustus 2012

BEDRIJVEN • Vakbonden vrezen voor toekomst vleesbedrijf Verbinnen

Het personeel en de vakbonden bij kippenslachterij en -verwerkingsbedrijf Verbinnen uit Olen zijn erg ongerust over het voortbestaan van de fabriek. Op een bijzondere ondernemingsraad werden volgens de vakbonden erg negatieve cijfers bekendgemaakt. Bovendien zouden de door de directie voorgestelde maatregelen onbespreekbaar zijn. “Het bedrijf is virtueel failliet”, zegt ABVV-secretaris Nicole Houbrechts.
http://www.vilt.be/Vakbonden_vrezen_voor_toekomst_vleesbedrijf_Verbinnen

donderdag 12 juli 2012

BEDRIJVEN • ABS: "Verruim de export van Belgisch rundvee en -vlees"

In Frankrijk verdienen vleesveehouders 60 cent per kg meer aan de verkoop van levende runderen. Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, wijt dat aan de Franse export van levend vee en rundvlees naar Turkije. “Verruim het blikveld voor de afzet van Belgische runderen en rundvlees want de prijzen kunnen omhoog door de binnenlandse markt te ontlasten”, luidt daarom zijn advies.
http://www.vilt.be/ABS_Verruim_de_export_van_Belgisch_rundvee_en_vlees

donderdag 12 juli 2012

BEDRIJVEN • Fins Valio verkoopt Belgisch kaasbedrijf Vache Bleue

FM_08_2012_mid_juli/valio_ok.jpgHet Finse zuivelconcern Valio doet haar Belgische dochterbedrijf Valio Vache Bleue van de hand. Kopers zijn de huidige manager van de Belgische vestiging, directiekoopman David Parent, en de ex-directietopman Free Vroome.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2012/7/Fins-Valio-verkoopt-Belgisch-kaasbedrijf-Vache-Bleue-1037719W/

donderdag 12 juli 2012

BEDRIJVEN • Trendbreuk na tien jaar groei Duitse varkensslachterijen

De Duitse slachterijen hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar minder varkens verwerkt dan in dezelfde periode in 2011.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2012/7/Trendbreuk-na-10-jaar-groei-Duitse-varkensslachterijen-1037842W/

donderdag 12 juli 2012

BEDRIJVEN • Duitsland telt vijf procent minder varkensbedrijven

Het aantal bedrijven met varkens is in Duitsland het afgelopen jaar met 5% afgenomen tot 30.100 begin mei. Dat constateert het Statistische Bundesamt.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2012/7/Duitsland-telt-5-procent-minder-varkensbedrijven-1037709W/

donderdag 12 juli 2012

BEDRIJVEN • Vion kondigt mogelijke sluiting varkensslachterij Schotland aan

Vleesverwerker Vion moet waarschijnlijk de varkensslachterij Hall in het Schotse Broxburn sluiten. Ondanks forse investeringen lijdt de slachterij elke dag een verlies van 79.000 pond (ca 90.000 euro).
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/vion-kondigt-mogelijke-sluiting-varkensslachterij-schotland-aan-14601.html

vrijdag 22 juni 2012

BEDRIJVEN • Sector krijgt eigen opleiding verpakking

De voedselindustrie, sterk vertegenwoordigd in de streek rond Roeselare, heeft het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. Met name verpakkingsoperatoren en productiemedewerkers zijn dun gezaaid.  Een gloednieuwe opleidingscentrum, dat er kwam op vraag van de voedselindustrie, moet de nood helpen lenigen.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120618_00189074

vrijdag 22 juni 2012

BEDRIJVEN • Vleesverwerkend bedrijf Bonimex totaal uitgebrand

Een brand heeft Bonimex Belgium bvba in Laarne compleet in de as gelegd. Een parketexpert is langsgeweest om de oorzaak van de brand te achterhalen.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120618_00189489

vrijdag 22 juni 2012

BEDRIJVEN • Greenpeace moet rapport over Braziliaanse JBS intrekken

Een Braziliaanse rechter uit Sao Paulo heeft Greenpeace verplicht een negatief rapport over vlees- en lederhandelaar JBS in te trekken. In dat rapport beschuldigt Greenpeace het bedrijf ervan nog steeds samen te werken met boerderijen die zich schuldig maken aan ontbossing, slavernij en landroof. JBS ontkende meteen en trok naar de rechter, die het bedrijf nu gelijk geeft.
http://www.vilt.be/Greenpeace_moet_rapport_over_Braziliaanse_JBS_intrekken

vrijdag 22 juni 2012

BEDRIJVEN • Belg wordt voorzitter van EU-federatie vleesindustrie

De Belg Philippe Borremans is aangeduid als de nieuwe voorzitter van de Europese sectorfederatie voor veehandel en vleesindustrie (UECBV). Hij volgt de Fransman Laurent Spanghero op die voorzitter was sinds 2000. Borremans is CEO van het Belgische vleesconcern Viangro dat onder meer in Anderlecht een vestiging heeft.
http://www.vilt.be/Belg_wordt_voorzitter_van_EU_federatie_vleesindustrie

vrijdag 22 juni 2012

BEDRIJVEN • Danish Crown mag meer varkensvlees naar China exporteren

Het Deense vleesbedrijf Danish Crown mag per jaar 20.000 ton meer varkensvlees naar het Chinese bedrijf Shineway exporteren.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2012/6/Danish-Crown-mag-meer-varkensvlees-naar-China-exporteren-1030044W/

vrijdag 22 juni 2012

BEDRIJVEN • Vion schrapt honderden banen

Vleesconcern Vion gaat reorganiseren. Bij de Nederlandse tak van het bedrijf worden 340 medewerkers getroffen, in Duitsland 290. Een deel van deze werknemers wordt overgeplaatst.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/vion-schrapt-honderden-banen-14531.html

vrijdag 22 juni 2012

BEDRIJVEN • Van DrieGroup gaat snijden in het aantal contracten in België

VanDrieGroup_v_01_ok.jpgBedrijven met de slechtste technische resultaten vallen als eerste af. Dit meldt het vakblad De Kalverhouder op gezag van een woordvoerder bij Van Drie. Hoeveel contracten gaan afvallen, wil het bedrijf nog niet bekendmaken.De Belgische activiteiten worden voortaan vanuit Nederland aangestuurd.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/vandrie-snijdt-in-belgische-contracten-14504.html

donderdag 7 juni 2012

BEDRIJVEN • Ter Beke sluit enige productievestiging in Frankrijk

Uiterlijk tegen eind juni 2012 zal de Belgische vleeswaren- en lasagneproducent Ter Beke zijn enige productievestiging in Frankrijk, waar in 2008 nog een reorganisatie plaatsvond, sluiten. De 40 werknemers, zo'n twee procent van Ter Bekes personeelsbestand, werden al ingelicht. In Polen plant de Belgische voedingsgroep een nieuwe fabriek waar tegen eind 2013 plaats zal zijn voor 150 tot 200 werknemers.
http://www.vilt.be/Ter_Beke_sluit_enige_productievestiging_in_Frankrijk

donderdag 7 juni 2012

BEDRIJVEN • Westfleisch berekent CO2-afdruk rundvlees

Westfleisch heeft nu ook voor de productie van rundvlees de CO2 voetafdruk berekend. Dat meldt de onderneming zelf.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2012/5/Westfleisch-berekent-CO2-afdruk-rundvlees-1023107W/

donderdag 7 juni 2012

BEDRIJVEN • Grootste vleesproducent Rusland gaat eigen winkels openen

Miratorg Agribusiness Holdings, de grootste varkensvleesproducent en een van de grootste vleesproducenten in Rusland, heeft plannen om eigen winkels te openen voor de verkoop van vlees.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2012/5/Grootste-vleesproducent-Rusland-gaat-eigen-winkels-openen-1024125W/

donderdag 7 juni 2012

BEDRIJVEN • Tyson Foods aangeklaagd vanwege dierenwelzijn

tysonlogo_1_ok.jpgTyson Foods is door de grootste dierenrechtenorganisatie van de VS, HSUS, aangeklaagd voor het afgeven van misleidende verklaringen over dierenwelzijn.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2012/5/Tyson-Foods-aangeklaagd-vanwege-dierenwelzijn-1023297W/

donderdag 7 juni 2012

BEDRIJVEN • Winst Vion in 2011 onder druk

Voedingsmiddelenproducent Vion Food Group heeft in 2011 een stijging van de totale omzet gerealiseerd met 7% naar €9,5 miljard. Tegelijkertijd stonden de resultaten zwaar onder druk. Het bedrijfsresultaat (EBITA) daalde met 53% naar €90 miljoen.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/winst-vion-in-2011-onder-druk-14468.html

vrijdag 4 mei 2012

BEDRIJVEN • Voedingsmiddelen Unilever worden plofkipvrij

Unilever stopt op termijn met het gebruik van zogeheten 'plofkip' in zijn voedingsmiddelen. Dat heeft het concern aan de Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier laten weten. Een woordvoerster van het bedrijf bevestigde dit zondag.
http://www.hbvl.be/nieuws/buitenland/aid1154328/voedingsmiddelen-unilever-worden-plofkipvrij.aspx

vrijdag 4 mei 2012

BEDRIJVEN • 60 procent minder winst voor BRF Brasil Foods

Het Braziliaanse BRF Brasil Foods heeft in het eerste kwartaal 60 procent minder winst gemaakt in vergelijking met vorig jaar.
http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2012/5/60-procent-minder-winst-voor-BRF-Brasil-Foods-1018436W/

vrijdag 4 mei 2012

BEDRIJVEN • Britse voedingsindustrie luidt noodklok om hoge eierprijzen

ei_ok.jpgBritse producenten van levensmiddelen eisen direct actie tegen de hoge prijzen voor eieren en eierproducten. Dat meldt Farmers Weekly.
http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2012/4/Britse-voedingsindustrie-luidt-noodklok-om-hoge-eierprijzen-1018201W/

vrijdag 4 mei 2012

BEDRIJVEN • Splinternieuw Schots vleesbedrijf failliet

Een splinternieuw vleesbedrijf in Wich heeft het al af moeten leggen tegen de intensieve concurrentie voordat het überhaupt in bedrijf is geweest.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/splinternieuw-schots-vleesbedrijf-failliet-14416.html

dinsdag 17 april 2012

BEDRIJVEN • Vleesfraude Elpa geschat op 745.000 euro

De procureur vraagt celstraffen en een fikse boete voor de uitbaters van Elpa NV, die beschuldigd worden van fraude met vlees.  Het vleesverwerkend bedrijf Elpa NV uit Merelbeke ging begin 2010 op de fles. De vader en zoon achter het bedrijf riskeren zware celstraffen voor vleesfraude op grote schaal.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DM3O9VOF

dinsdag 17 april 2012

BEDRIJVEN • "Herkomstvermelding is leuk, maar niet noodzakelijk"

Een herkomstvermelding op producten wordt door de meeste consumenten (88%) gewaardeerd, maar deze waardering vertaalt zich niet rechtstreeks in het aankoopgedrag. Zeventig procent van de consumenten zou een product immers ook zonder vermelding gekocht hebben, of heeft de informatie bij aankoop niet opgemerkt. Dat blijkt uit een panelonderzoek van LEI (Wageningen UR) bij 900 Nederlandse consumenten.
http://www.vilt.be/Herkomstvermelding_is_leuk_maar_niet_noodzakelijk

dinsdag 17 april 2012

BEDRIJVEN • Export cruciaal voor concurrentiepositie voedingssector

In samenwerking met de K.U.Leuven maakte de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) een SWOT-analyse van de Belgische voedingsindustrie. Het handelssaldo voor voeding is positief en groeit, toch gaat marktaandeel verloren en de Belgische export naar de groeilanden Brazilië, India en China blijft zeer klein. Voorts blijkt nog dat de rendabiliteit van de sector niet het gemiddelde niveau bereikt van de industrie.
http://www.vilt.be/Export_cruciaal_voor_concurrentiepositie_voedingssector

dinsdag 17 april 2012

BEDRIJVEN • Vion gebruikt boer als bank

Voor het eerst sinds de oprichting eind 2012 heeft Vion de betaling van al zijn rekeningen voor bedrijfsactiviteiten uitgesteld. Dat betreft alle bedrijfsonderdelen, dus wereldwijd zowel de food-tak (slachterijen) als de zogenaamde ingredients (destructie van dieren en opwaardering van slachtafval). In Nederland heeft het concern alle facturen die na 25 maart vervielen pas op 2 april betaald. In Duitsland is een nog grotere betalingsachterstand opgetreden en weer weggewerkt.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Achtergrond/2012/4/Vion-gebruikt-boer-als-bank-1014622W/

dinsdag 17 april 2012

BEDRIJVEN • Fransen willen vleesmerk in de markt zetten

Het Franse varkensschap Inaporc gaat met een nieuwe promotiecampagne voor het grote publiek het vleesmerk VPF in de markt zetten. Daarnaast wil Inaporc de aandacht vestigen op de ‘goede praktijken bij beroepsgenoten in de varkenssector’.
http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2012/4/Fransen-willen-vleesmerk-in-de-markt-zetten-1014103W/

dinsdag 17 april 2012

BEDRIJVEN • Velletje knakworst bijna duurder dan inhoud

707x_knackwurst_ok.jpgDe fabrikanten van knakworstjes beginnen zich grote zorgen te maken. Het velletje van de zogeheten Weense worstjes is bijna duurder geworden dan de inhoud, klagen Oostenrijkse producenten in krant Kronen Zeitung. De makers van de worstjes, ook wel Frankfurters geheten, kampen met een wereldwijd tekort aan schaapsdarmen.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/velletje-knakworst-bijna-duurder-dan-inhoud-14349.html

donderdag 29 maart 2012

BEDRIJVEN • Westfleisch slacht 9 procent meer varkens

WestfleischVleesconcern Westfleisch heeft vorig jaar weer meer varkens geslacht. Mede daardoor ging de omzet met 14 procent omhoog naar 2,2 miljard euro. Dat meldt Boederij Vandaag. Het bedrijf verwerkte 7,6 miljoen varkens (inclusief zeugen), 9 procent meer dan het jaar ervoor. De totale vlees- en vleeswarenafzet groeide met 6,3 procent naar 883.000 ton.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/westfleisch-slacht-9-procent-meer-varkens-14292.html

donderdag 29 maart 2012

BEDRIJVEN • JBS vergroot aandeel in Pilgrim’s Pride

Het Braziliaanse vleesconcern JBS heeft voor 107,6 miljoen dollar (82,4 miljoen euro) zijn belang in Pilgrim’s Pride vergroot van 64 naar meer dan 75 procent. Dat meldt Boerderij Vandaag.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/jbs-vergroot-aandeel-in-pilgrim%E2%80%99s-pride-14287.html

donderdag 29 maart 2012

BEDRIJVEN • Vion geen kipleverancier meer voor Sainsbury's

De Britse supermarktketen Sainsbury’s stopt vanaf februari 2013 met Vion als kippenvleesleverancier. Sainsbury’s gaat het product nu afnemen van Two Sisters en Moy Park omdat het volgens een woordvoerder van het bedrijf beter zou passen in het opgestelde duurzaamheidsprogramma 2020.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/vion-geen-kipleverancier-meer-voor-sainsburys-14285.html

maandag 6 februari 2012

BEDRIJVEN • Lange afstandstransporten van dieren: FEBEV gaat voor 0 vervoerslachtoffers

Febev1_ok.jpgFEBEV reageert op de berichtgeving rond langeafstandstransporten van levende dieren, dit zijn middeleeuwse toestanden die binnen België onaanvaardbaar zijn. De uitrusting van de Belgische veetransporten en slachthuizen zijn modern en respecteren alle dierenwelzijnregels. Meer nog, FEBEV pleit voor een volledig verbod op langeafstandstransporten binnen de EU, een transport van meer dan 6 uur is immers nefast voor de uiteindelijke vleeskwaliteit.
http://www.febev.be/news.php?id=2716

maandag 6 februari 2012

BEDRIJVEN • ABS: "Export levend vee verbieden, zal op prijs wegen"

In een reactie op het protest van GAIA tegen veetransporten van de EU naar Turkije suggereerden Boerenbond en FEBEV om enkel vlees uit te voeren. Dat voorstel valt in slechte aarde bij de Vlaamse veehandelaars en een aantal boeren. Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) gaat niet akkoord met het verbannen van veetransporten over lange afstand.
http://www.vilt.be/ABS_Export_levend_vee_verbieden_zal_op_prijs_wegen

maandag 6 februari 2012

BEDRIJVEN • Vion verkoopt Brits vleesbedrijf aan supermarkt

De Britse tak van Vion, Vion Food UK, heeft een verwerkings- en verpakkingsbedrijf voor varkens- en lamsvlees in Winsford verkocht aan supermarkt Morrisons.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/580229/Vion-verkoopt-Brits-vleesbedrijf-aan-supermarkt.htm

donderdag 12 januari 2012

BEDRIJVEN • "In 2012 verschuift marge van vleesindustrie naar boer"

Volgens Rabobank oogt 2012 voor veehouders beter dan het woelige jaar 2011. Vleesveehouders kunnen profiteren van de krapte op de markt. Door een aantrekkende export zien ook de pluimveehouders hun marges lichtjes verbeteren. Varkensboeren mogen op hun beurt hopen op een hoger inkomen. “Voor slachthuizen en vleesverwerkers belooft 2012 daarentegen een moeilijk jaar te worden”, verkondigt de bank.
http://www.vilt.be/In_2012_verschuift_marge_van_vleesindustrie_naar_boer

donderdag 12 januari 2012

BEDRIJVEN • VION ontslaat 48 medewerkers

Vion_ok.jpgVION Food Nederland voert een reorganisatie door waarbij de banen van circa 110 medewerkers op de tocht komen te staan. Dat maakte het voedingsbedrijf op 6 januari bekend. Naar verwachting kan VION 62 medewerkers intern plaatsen. Voor 48 werknemers is er geen ruimte meer binnen de nieuwe organisatie. Zij worden ontslagen. VION gaat in overleg met de vakbonden om tot een sociaal plan te komen.
http://www.vmt.nl/nieuws/vmt-nieuws/2012/vion-ontslaat-48-medewerkers.165811.lynkx

donderdag 12 januari 2012

BEDRIJVEN • VS stelt verplichte etikettering vlees uit

Amerikaanse vleesproducenten krijgen uitstel om de verpakking van het vlees te voorzien van een label met de ingrediënten. Eerder werd 1 januari 2012 als deadline aangehouden voor het verplicht melden van het aantal calorieën, verzadigde vetten en de samenstelling van op de verpakking van rund-, varkens-, en pluimveevlees. Het gaat hierbij om vers, gemalen en verwerkt vlees.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/578809/VS-stelt-verplichte-etikettering-vlees-uit.htm

donderdag 12 januari 2012

BEDRIJVEN • Danish Crown zoekt fusiepartner

Danish Crown zoekt een fusiepartner. Dat meldt Agd.weekend. Topman Kjels Johannesen denkt aan spelers in Nederland, Duitsland of Zweden. Vooral spelers op de Duitse markt komen in aanmerking voor de bundelingsstrategie van slachter Danish Crown, zo verwachten waarnemers in de vleessector.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/danish-crown-zoekt-fusiepartner-14052.html

woensdag 21 december 2011

BEDRIJVEN • Fusie Franse varkensbedrijven

porc-armor_ok.jpgDe Franse varkensbedrijven Porc Armor en Cofiporc gaan per 1 januari fuseren tot Porc Armor Evolution. Het samengaan is goedgekeurd tijdens de algemene vergadering van beide coöperaties. Door de fusie ontstaat het vierde varkensbedrijf van Frankrijk met zevenhonderd producenten en een jaarlijks verwerking van 1,8 miljoen vleesvarkens.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/578172/Fusie-Franse-varkensbedrijven.htm

woensdag 21 december 2011

BEDRIJVEN • ISN eist heldere stellingname slachterijen

De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN is de problemen rond de AutoFom-classificering in de slachterijen beu. De organisatie eist tegen de achtergrond van de nieuwste problemen met AutoFom bij Westfleisch dat alle slachterijen zonder voorbehoud deelnemen aan het zogenoemde blackbox-systeem. In de databank van dit systeem worden de classificeringsresultaten vastgelegd, gecombineerd met de herkomstgegevens van de dieren. Ook kan de slachterij de vleeskwaliteitsgegevens in het systeem invoeren.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/578119/ISN-eist-heldere-stellingname-slachterijen.htm

woensdag 21 december 2011

BEDRIJVEN • Universiteit kweekt hamburger

De Universiteit Maastricht werkt aan de eerste kweekvleeshamburger ter wereld. De vezeltjes rundvlees voor de hamburger worden in het laboratorium gemaakt, zonder dat er ook maar een dier voor geslacht hoeft te worden. Uit de stamcellen van runderen moet een lekker stukje vlees worden gekweekt. Volgend jaar september moet de burger klaar zijn, meldt de Volkskrant.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/universiteit-kweekt-hamburger-14035.html

dinsdag 6 december 2011

BEDRIJVEN • Nieuwe regels van kracht voor etiket voedingsproduct

De nieuwe regels voor het etiket van voedingswaren zijn sinds dinsdag van kracht. Zo moet er informatie gegeven worden over de voedingswaarde van het product, de allergenen en de herkomst van de producten of de ingrediënten. Er is wel een overgangsperiode van drie jaar voorzien, om bedrijven de tijd te geven hun etiketten aan te passen. Dat laat de FOD Volksgezondheid weten. http://www.vilt.be/Nieuwe_regels_van_kracht_voor_etiket_voedingsproduct

dinsdag 6 december 2011

BEDRIJVEN • 'VS vergeefs in beroep tegen uitspraak WTO etikettering vlees'

/WTO_OK.jpgDe VS gaat in beroep tegen een uitspraak van de WTO dat verplichte herkomstetikettering voor vlees illegaal is, maar de uitkomst zal niet wijzigen. Dat voorspelt Steve Meyer van Paragon Economics in een interview met Agra Europe.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/577239/VS-vergeefs-in-beroep-tegen-uitspraak-WTO-etikettering-vlees.htm

dinsdag 6 december 2011

BEDRIJVEN • Nieuw wapen in strijd tegen koppelbazen in vleessector

In de strijd tegen fraude worden bedrijven in de vleessector voortaan hoofdelijk aansprakelijk voor de fiscale en sociale schulden van hun onderaannemers. Dat meldt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies. De vleessector stelde zelf voor om de aanwezigheid te registreren van al wie de werkvloer betreedt om fraude door koppelbazen te bemoeilijken. De sociale partners zijn daar akkoord mee gegaan.
http://www.vilt.be/Nieuw_wapen_in_strijd_tegen_koppelbazen_in_vleessector

dinsdag 6 december 2011

BEDRIJVEN • "Meer denken aan geld verdienen en minder aan groeien"

De varkenskolom zit in een ernstige systeemcrisis. Er wordt niet meer gediscussieerd over de prijs, enkel nog over toeslagen. De angst dat we op een dag onze varkens niet meer kwijt raken, verlamt alle varkenshouders. De sector heeft dringend nood aan een mentaliteitsverandering: niet groeien, maar wel geld verdienen, moet prioriteit worden.” Dat zei Ludo Dobbels tijdens een infovergadering van VEVA.
http://www.vilt.be/Meer_denken_aan_geld_verdienen_en_minder_aan_groeien

dinsdag 6 december 2011

BEDRIJVEN • Vader en zoon Verkest verliezen hoger beroep

Het Belgische Hof van cassatie heeft het beroep van Lucien en Jan Verkest tegen hun veroordeling door het Hof van beroep verworpen. Het Hof had vader en zoon Verkest veroordeeld wegens hun rol in de beruchte dioxinecrisis van 1999. Het Hof legde een gevangenisstraf op van twee jaar, waarvan één voorwaardelijk, voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/577187/Vader-en-zoon-Verkest-verliezen-hoger-beroep.htm

dinsdag 6 december 2011

BEDRIJVEN • Toiletpot in slagerij voor Music For Life

Wie nu de zaak van Keurslager Jean-Marie Roets in Tielt binnenstapt, kijkt vreemd op. Tussen de biefstukken, koteletten en preparé zie je nog tot eind dit jaar een toiletpot staan. De wc-bril is vervangen door een exemplaar in plexiglas met een gleufje erin, zodat je er geld kan instoppen voor Music For Life. 'Het is de eerste keer dat ik deelneem aan de actie van Studio Brussel', zegt Roets. 'Ik vind het thema diarree interessant. Ik kwam al vlug op het idee om een toilet in mijn zaak te zetten.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=813IUP2B

donderdag 17 november 2011

BEDRIJVEN • Marfrig boekt door wisselkoers groot verlies

/marfrig_ok.jpgMarfrig heeft in het derde kwartaal een verlies geboekt van 540 miljoen real (224 miljoen euro). De Braziliaanse vleesgigant wijt het verlies aan de fors gedaalde waarde van de Braziliaanse Real en gestegen voerkosten. De omzet steeg 45 procent tot 5,52 miljard Real (2,3 miljard euro).
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/576227/Marfrig-boekt-door-wisselkoers-groot-verlies.htm

donderdag 27 oktober 2011

BEDRIJVEN • Rijkszuivelstation is hypermoderne Food Pilot

Na twee jaar verbouwen werd  in het voormalige 'rijkszuivelstation' aan de Brusselsesteenweg de Food Pilot geopend, een unieke fabriek van drieduizend vierkante meter waar allerlei voedingsbedrijven terecht kunnen voor analyses en testen.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=V13H4IRB

donderdag 27 oktober 2011

BEDRIJVEN • Vleesverwerkers oneens met 'water-%' in productnaam

Aan de nieuwe Europese wetgeving omtrent informatie op voedselverpakkingen werd een amendement toegevoegd waardoor de productnaam bij vlees en vis melding moet maken van toegevoegd water wanneer het om meer dan vijf procent van het eigen gewicht gaat. CLITRAVI, de Europese federatie van de vleesverwerkende industrie, liet in een brief aan de Europese Commissie en het Parlement weten dit niet te accepteren.
http://www.vilt.be/Vleesverwerkers_oneens_met_water_in_productnaam

maandag 3 oktober 2011

BEDRIJVEN • Ongenoegen over afrekeningsmethode vleesconcern Tönnies

Binnen de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN is het ongenoegen met het nieuwe vleesafrekeningsmodel van vleesconcern Tönnies buitengewoon groot. Dat valt op te maken uit een door de bond gepubliceerd commentaar van één van de leden van de adviesraad van het bestuur.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/573353/Ongenoegen-over-afrekeningsmethode-vleesconcern-Tonnies.htm

dinsdag 13 september 2011

BEDRIJVEN • Hebben onze Vlaamse varkensboeren nog een toekomst?

“Er is geen uitweg uit de crisis voor de Vlaamse varkenssector”, schreef journalist Guy Van den Broek in De Tijd. Is dat zo? De grote verschillen in arbeidsinkomen tussen bedrijven wijzen erop dat heel wat bedrijven technisch en economisch het onderste nog niet uit de kan halen. Op een studienamiddag van ABS, NAC en Landbouwkrediet leefde de overtuiging dat samenwerken met collega-varkenshouders hen vooruit kan helpen.
http://www.vilt.be/Hebben_onze_Vlaamse_varkensboeren_nog_een_toekomst

dinsdag 13 september 2011

BEDRIJVEN • Steunaanvraag voor vleesproductie met kwaliteitslabel

Steunaanvraag_Certus_QLabel_OK.jpgLandbouwers die ten laatste op 30 juni 2011 zijn aangesloten bij de kwaliteitslabels Meritus, Certus, Belplume of Belgian Controlled Veal kunnen hiervoor nog tot 30 september steun aanvragen. Het Agentschap voor Landbouw en Visserij zal de specifieke steun, waarvoor een budget van twee miljoen euro wordt voorzien, uiterlijk op 30 juni 2012 uitbetalen.
http://www.vilt.be/Steunaanvraag_voor_vleesproductie_met_kwaliteitslabel

dinsdag 13 september 2011

BEDRIJVEN • Kalmthouts slachthuis zet de toon inzake dierenwelzijn

Varkensslachthuis Noordvlees Van Gool uit Kalmthout behaalt, als eerste slachthuis in de Benelux, het keurmerk ‘Beter Leven 1 ster’ van de Nederlandse vereniging Dierenbescherming. Tevens heeft Noordvlees Van Gool drie ‘animal welfare officers’ opgeleid. Zij moeten erop toezien dat de dieren correct worden behandeld. Het slachthuis anticipeert daarmee op een Europese richtlijn die in 2013 van kracht wordt.
http://www.vilt.be/Kalmthouts_slachthuis_zet_de_toon_inzake_dierenwelzijn

dinsdag 13 september 2011

BEDRIJVEN • Veva wil seminar over opkoop zeugen

De Belgische Vereniging van varkenshouders wil half oktober een seminar voor de varkenshouderij houden over het plan om 20 procent van de zeugen uit de markt te halen.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/572359/Veva-wil-seminar-over-opkoop-zeugen.htm

donderdag 14 juli 2011

BEDRIJVEN • Voedselverpakkingen worden duidelijker en informatiever

De verpakkingen van voedingsproducten worden beter leesbaar en zullen meer informatie geven over de aanwezige stoffen. Het Europees parlement keurt daarover nieuwe regels goed. Die moeten het de consument gemakkelijker maken om tijdens het winkelen gezonde keuzes te maken.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110706_060

donderdag 14 juli 2011

BEDRIJVEN • Reacties op nieuwe regels verpakkingen lopen uiteen

Voedselverpakkingen worden beter leesbaar en zullen meer informatie bevatten over de aanwezige stoffen. Dat heeft het Europees Parlement goedgekeurd. Fevia, de federatie van de voedingsindustrie en Comeos, de federatie van de handel in België, reageren ontevreden op de nieuwe regelgeving. Test-Aankoop en Unizo laten zich hoopvol uit.
http://www.vilt.be/Reacties_op_nieuwe_regels_verpakkingen_lopen_uiteen

donderdag 14 juli 2011

BEDRIJVEN • Nederlands slachthuis slacht illegaal

Een slachterij in Overijssel is betrapt op illegale slacht. Volgens de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft het bedrijf dieren geslacht die niet vooraf waren gekeurd. Zonder keuring kan niet worden aangetoond of vlees veilig is voor menselijke consumptie.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/569303/Slachthuis-slacht-illegaal.htm

donderdag 14 juli 2011

BEDRIJVEN • Tönnies lijft vleeswarenfabrikant zur Mühlen Gruppe in

Tönnies neemt de vleeswarenfabrikant zur Mühlen Gruppe over. De overname zal in etappes de komende drie jaar worden doorgevoerd. Tönnies breidt met het oog daarop in die tijd zijn bestaande minderheidsbelang in de zur Mühlen Gruppe uit naar 100 procent.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/569248/Tonnies-lijft-vleeswarenfabrikant-zur-Muhlen-Gruppe-in.htm

woensdag 29 juni 2011

BEDRIJVEN • Partnerevent vleesindustrie in hogere sferen

De achtste  editie van het jaarlijkse partnerevent in Nederland ging dit jaar door op Seppe Airport, in de buurt van Roosendaal. 6 Belgische vleesleveranciers nodigden hun beste Nederlandse klanten uit voor een namiddag in hogere sferen: Comeco, Eurovlees, Lornoy, Noordvlees Van Gool, Vleesbedrijf P.Wils en Westvlees.
http://www.belgianmeat.com/nl/news/detail.phtml?id=102&start=0&numPerPag=5

woensdag 29 juni 2011

BEDRIJVEN • Brand vernielt slachthuis Adriaens

Vrijdagavond is slachthuis Adriaens in Velzeke (deelgemeente van Zottegem) uitgebrand. De brand zou ontstaan zijn door werken aan het dak. Het bedrijf, dat in 2007 nog miljoenen ïnvesteerde in een nieuwe slachtlijn, is helemaal vernield. Het slachthuis verwerkt jaarlijks 35.000 runderen, wat ongeveer zeven procent is van wat in België geslacht wordt, meldt Het Nieuwsblad.
http://www.vilt.be/Brand_vernielt_slachthuis_Adriaens

woensdag 29 juni 2011

BEDRIJVEN • Westfleisch benoemt ombudsman voor kwesties rond dierenwelzijnsprogramma

Westfleisch_OK.jpgWestfleisch benoemt een ombudsman voor kwesties rond zijn dierenwelzijnsproductconcept Aktion Tierwohl. Volgens het Westfaalse vleesconcern wordt dit initiatief genomen om aan de handel en de openbaarheid in het algemeen ’van het begin af een zo goed mogelijke en neutrale aanspreekbaarheid te waarborgen.’
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/568087/Westfleisch-benoemt-ombudsman-voor-kwesties-rond-dierenwelzijnsprogramma.htm

woensdag 29 juni 2011

BEDRIJVEN • 'Import Mercosur drukt prijs pluimveevlees'

Het scenario waarbij Mercosur-landen 320.000 ton extra pluimveevlees naar Europa mogen exporteren, is onacceptabel. Dat zei voorzitter Jan Odink van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/567759/Import-Mercosur-drukt-prijs-pluimveevlees.htm

woensdag 29 juni 2011

BEDRIJVEN • Varkens-KI rukt op in België

Het gebruik van KI in de Belgische varkenshouderij rukt op. Het afgelopen jaar werd ruim 90 procent van de zeugen kunstmatig geïnsemineerd. In 2009 lag dat percentage nog op 87,4 procent. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Spermacentra varkens dat in België is gepubliceerd.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/567722/VarkensKI-rukt-op-in-Belgie.htm

woensdag 29 juni 2011

BEDRIJVEN • Omzet Westfleisch flink gestegen

De omzet van het Duitse coöperatieve vleesconcern Westfleisch is in 2010 met 2,3 procent gegroeid en kwam uit op 1,93 miljard euro.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/omzet-westfleisch-flink-gestegen-13425.html

woensdag 1 juni 2011

BEDRIJVEN • "Prijsvorming laat geen rendabele varkenshouderij toe"

Ondanks de ondertekening van een gedragscode voor faire relaties in de agrovoedingsketen en de vele overlegvergaderingen het voorbije jaar, staan we één jaar later in de varkenssector niet veel verder, zegt het Algemeen Boerensyndicaat. Volgens ABS kan de huidige manier van prijsvorming en de prijsdruk die van bovenaf in de keten gehanteerd wordt, onmogelijk een economisch rendabele varkenshouderij garanderen.
http://www.vilt.be/Prijsvorming_laat_geen_rendabele_varkenshouderij_toe

woensdag 1 juni 2011

BEDRIJVEN • Westvlees neemt vleesactiviteiten van Detry over

/Westvlees_OKHet vleesbedrijf Detry, gespecialiseerd in varkensvlees, verkoopt zijn slacht- en versnijdingsactiviteiten in Aubel in de provincie Luik. Het West-Vlaamse slachthuis neemt een meerderheidsparticipatie in vleesversnijder Lovenfosse in Fléron, die dan in oktober de vleesafdeling van Detry overneemt, preciseert De Tijd. Westvlees vergroot daardoor zijn slachtcapaciteit tot twee miljoen varkens per jaar en zal er 1,35 miljoen versnijden.
http://www.vilt.be/Westvlees_neemt_vleesactiviteiten_van_Detry_over

woensdag 1 juni 2011

BEDRIJVEN • Copa-Cogeca vraagt GLB-steun voor schapenhouderij

Europa produceert steeds minder schapenvlees en ook wereldwijd staat de productie op een laag pitje. Daarom pleit Copa-Cogeca voor maatregelen in het hervormd gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) die de schapenhouderij een nieuw élan kunnen geven. "Schapenhouderij stimuleert de economie van plattelandsregio's en helpt biodiversiteit bewaren", argumenteert secretaris-generaal Pekka Pesonen.
http://www.vilt.be/Copa_Cogeca_vraagt_GLB_steun_voor_schapenhouderij

woensdag 1 juni 2011

BEDRIJVEN • VION verdiende in 2010 niets aan varkensvlees

Het Nederlandse voedingsconcern VION heeft in 2010 niets aan zijn varkensvleesactiviteiten verdiend. Dat blijkt uit het jaarverslag dat het bedrijf heeft gepresenteerd. VION noemt de markt voor varkensvlees in 2010 "extreem competitief", maar heeft wel zijn positie in rundvlees op de drie thuismarkten (Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië) kunnen verbeteren.
http://www.vilt.be/VION_verdiende_in_2010_niets_aan_varkensvlees

woensdag 1 juni 2011

BEDRIJVEN • Franse kippengroep zien marge inzakken

De Franse kippen- en vleesgroep LDC heeft de marge in het boekjaar tot 1 maart zien inzakken naar 3,5 procent. In het voorafgaande boekjaar werd nog een marge van 4,5 procent bereikt. De resultaten zijn teruggelopen door de hogere grondstoffenkosten en door herstructureringen.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/566984/Franse-kippengroep-ziet-marge-inzakken.htm

vrijdag 20 mei 2011

BEDRIJVEN • Voedingsproducent Nikita overgenomen door Nederlands bedrijf

OK_Nikita(1).jpgVoedingsbedrijf Nikita in Herk-de-Stad is door de Ierse zuivelholding Irish Dairy Board (IDB) verkocht aan de Nederlandse Bieze Food Groep. Bij Nikita worden allerhande salades, sauzen en aperitiefhapjes gemaakt. Er werken 100 mensen die een omzet van 25 miljoen euro realiseren.
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1263506/2011/05/12/Voedingsproducent-Nikita-overgenomen-door-Nederlands-bedrijf.dhtml

vrijdag 20 mei 2011

BEDRIJVEN • Vleesverwerkers hekelen Belgisch voorstel varkenscrisis

Fenavian, de nationale federatie van vleeswarenfabrikanten, stelt vast dat het Belgische voorstel om de varkenscrisis het hoofd te bieden door een structureel mechanisme op Europees niveau om prijsschommelingen van grondstoffen te temperen, op weinig bijval kan rekenen bij de Europese commissie. De (Europese) vleesverwerkende industrie is het Belgische voorstel zelf niet genegen.
http://www.vilt.be/Vleesverwerkers_hekelen_Belgisch_voorstel_varkenscrisis

vrijdag 20 mei 2011

BEDRIJVEN • Turkse koppelbazen teisteren vleessector

Het ACV  liet het Hoger Instituut voor Arbeid zwartwerk en mensenhandel onderzoeken in vleesbedrijven. Daaruit blijkt dat Turkse koppelbazen uit Gent er niet voor terugschrikken Bulgaarse arbeiders uit te buiten en de Belgische staat op te lichten door sociale bijdragen te ontduiken en misbruik te maken van economische werkloosheid. Volgens FEBEV is de sector zelf slachtoffer van malafide onderaannemers.
http://www.vilt.be/Turkse_koppelbazen_teisteren_vleessector

vrijdag 20 mei 2011

BEDRIJVEN • Copa-Cogeca pleit voor nieuwe maatregelen varkenssector

Copa-Cogeca-voorzitter Paolo Bruni heeft bij het Hongaarse EU-voorzitterschap van de EU gepleit voor een pakket maatregelen om de langetermijn-positie van de Europese varkenshouderijsector sterk te verbeteren.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/566320/CopaCogeca-pleit-voor-nieuwe-maatregelen-varkenssector.htm

vrijdag 20 mei 2011

BEDRIJVEN • Cherkizovo neemt geïntegreerd vlees- en voerbedrijf over

De Cherkizovo Groep neemt het verticaal-geïntegreerde vlees- en voerbedrijf Mosselprom over. Door de overname groeit het marktaandeel van de Russische vleesverwerker op de Russische markt met 2 procent tot 9 procent. Het betreft volgens Cherkizovo mogelijk de grootste overname in de Russische landbouw ooit.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/566296/Cherkizovo-neemt-geintegreerd-vlees-en-voerbedrijf-over.htm

vrijdag 20 mei 2011

BEDRIJVEN • Brasil Foods ziet wist ruim verzesvoudigen

De brutowinst van Brasil Foods is het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar verzesvoudigd. De vleesverwerker boekte een brutowinst van 816,4 miljoen reais (352 miljoen euro).
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/566289/Brasil-Foods-ziet-winst-ruim-verzesvoudigen.htm

vrijdag 20 mei 2011

BEDRIJVEN • Tyson Foods waarschuwt voor hoge voerkosten

Tyson Foods heeft het laatste kwartaal een omzet geboekt van 8 miljard dollar (5,6 miljard euro). Dat is 3 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. De winst bleef gelijk op 156 miljoen dollar (109 miljoen euro). De Amerikaanse vleesproducent waarschuwt voor stijgende voerprijzen.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/565816/Tyson-Foods-waarschuwt-voor-hoge-voerkosten.htm

vrijdag 20 mei 2011

BEDRIJVEN • Danish Crown draait solide eerste halfjaar

Danish Crown heeft in de eerste helft van het lopende boekjaar 2010/11 het resultaat verbeterd. Ten opzichte van dezelfde periode van het voorafgaande jaar steeg de nettowinst met een kleine 11 miljoen euro naar krap 100 miljoen euro.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/danish-crown-draait-solide-eerste-halfjaar-13322.html

vrijdag 20 mei 2011

BEDRIJVEN • Sara Lee koppelt vleestak los

OK_Sara-Lee-Corp-logo.jVoedingsmiddelenproducent Sara Lee heeft een goed kwartaal achter de rug. Maar door de sterke concurrentie in het bakkerij-segment heeft het de winstverwachting over 2011 verlaagd. Sara Lee is het bedrijf aan het opsplitsen, waardoor een Amerikaanse vleestak ontstaat, die de naam Sara Lee houdt en een omzet van $4,1 mrd heeft. Het internationaal koffie- en theebedrijf van Sara wordt los gekoppeld van de nieuwe vleestak. Deze tak heeft met merken als Douwe Egberts, Kanis & Gunnink, Pickwick en Senseo een omzet van $ 4,6 mrd.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/sara-lee-koppelt-vleestak-los-13315.html

vrijdag 20 mei 2011

BEDRIJVEN • Westfleisch onder vuur

Het nieuwe dierenwelzijnsprogramma Aktion Tierwohl van het Duitse vleesconcern Westfleisch wordt de grond in geboord door dierenbeschermingsorganisatie ProVieh. Volgens ProVieh is Westfleisch er met deze actie op uit ‘handel en consument op perfide wijze om de tuin te leiden’ meldt Agd.donderdag. Eisen die allang gangbaar zijn worden door het concern tot mijlpalen verheven beweert ProVieh.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/westfleisch-onder-vuur-13312.html

woensdag 4 mei 2011

BEDRIJVEN • UNIZO topman Van Eetvelt niet te spreken over eenzijdige voorstellen minister Milquet

UNIZO topman Karel Van Eetvelt is niet te spreken over een aantal recente voorstellen van minister van werk Milquet. De afgelopen weken nam de minister meerdere eenzijdige initiatieven die geen rekening houden met de werkgeverszijde en volledig voorbij gaan aan de realiteit van de KMO's.
http://www.unizo.be/viewobj.jsp?id=4759822

woensdag 4 mei 2011

BEDRIJVEN • UNIZO over arbeidsongevallen: "Preventie is prioriteit, controle is het sluitstuk"

OK_arbeidsongevallenUNIZO vraagt minister Milquet bij gevolg om middelen vrij te maken om KMO's te helpen het veiligheidsniveau te verbeteren. "Nog meer inspectiediensten, bovenop het reeds voorziene aantal is niet nodig," zegt UNIZO. "Wel moet het vastgelegde aantal inspecteurs nu maximaal worden ingezet om ondernemingen die het niet goed menen, aan te pakken. Eerst preventie, daarna controle voor een sluitende aanpak."
http://www.unizo.be/personeelszaken/viewobj.jsp?id=4758845

woensdag 4 mei 2011

BEDRIJVEN • Voorstel prijscompensatie varkens zoekt bijval in EU

Traditioneel stijgen de varkensprijzen wanneer de zomer nadert, maar de voederkost blijft als een donkere wolk boven de sector hangen. Vlaams volksvertegenwoordigers Jos De Meyer en Jan Verfaillie (allebei CD&V) polsten daarom bij de minister-president naar het in het ketenoverleg geformuleerde voorstel van een prijscompensatiemechanisme.
http://www.vilt.be/Voorstel_prijscompensatie_varkens_zoekt_bijval_in_EU

woensdag 4 mei 2011

BEDRIJVEN • Voedingsindustrie weert bewaarmiddel sulfiet succesvol

Het bewaarmiddel sulfiet werd in de jaren '80 en '90 massaal gebruikt om voeding langer vers te houden en bruin kleuren te voorkomen. "Nadat in 2000 in negen op tien stalen filet américain een overdosis sulfiet werd gevonden, schrok de sector wakker. Wetten werden strenger, controlediensten leverden goed werk en de hele voedingssector, de vleesindustrie op kop, heeft zich naar de regels geplooid", verklaart UGent-professor Xavier Gellynck.
http://www.vilt.be/Voedingsindustrie_weert_bewaarmiddel_sulfiet_succesvol

woensdag 4 mei 2011

BEDRIJVEN • West-Vlaamse bedrijven verliezen Franse grensarbeiders

Door het wegvallen van het voordelig statuut voor nieuwe grensarbeiders op 31 december 2011 komt de arbeidsinstroom uit Frankrijk onder druk te staan. Uit een recente bevraging bij 133 bedrijven besluit Voka dat 1.000 Franse grensarbeiders niet langer dreigen af te zakken naar West-Vlaanderen. Onder meer PinguinLutosa, Westvlees en Unifrost geven aan dat zij problemen zullen ondervinden om geschikt personeel te vinden.
http://www.vilt.be/West_Vlaamse_bedrijven_verliezen_Franse_grensarbeiders

woensdag 4 mei 2011

BEDRIJVEN • "Sociaal drama in Rusland door Afrikaanse varkenspest"

Rusland kampt sinds 2007 met een grote uitbraak van Afrikaanse varkenspest. "Sociaal is het in de getroffen regio’s een drama. Door de dierziekte raken mensen hun werk kwijt en ook hun dieet moet veranderen", zegt onderzoeker Alexei Zaberezhny. Tot nu toe werd gedacht dat vooral wilde everzwijnen verantwoordelijk waren voor de verspreiding. Maar de Russische viroloog houdt mensen en varkens voor de grootste verspreiders.
http://www.vilt.be/Sociaal_drama_in_Rusland_door_Afrikaanse_varkenspest

woensdag 4 mei 2011

BEDRIJVEN • Gentse hoogleraar pleit voor sanering onrendabele bedrijven

De Gentse hoogleraar Guido van Huylenbroeck pleit voor een sanering van de Belgische varkenshouderij. Nogal wat bedrijven zijn overgefinancierd, terwijl ze technisch matig presteren. Er worden volgens de hoogleraar te veel bedrijven met steunmaatregelen in de benen gehouden. Door dat te doen blijft de overschotproductie in stand en blijft de crisis aanhouden.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/565352/Gentse-hoogleraar-pleit-voor-sanering-onrendabele-bedrijven.htm

woensdag 4 mei 2011

BEDRIJVEN • Onderzoek naar geurhinder slachthuis

Er wordt de komende week onderzocht of slachthuis Adriaens in Velzeke geurhinder veroorzaakt. Volgens het bedrijf is er niets aan de hand, maar buurtbewoner Guy De Clercq zegt van wel.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=FG39IRC4http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=FG39IRC4

dinsdag 26 april 2011

BEDRIJVEN • EU-studie bevestigt beeld over werking varkenskolom

Slechts een beperkt deel van de consumentenprijsverhogingen valt te relateren aan hogere productiekosten in de varkenshouderij. Dat blijkt uit een presentatie van het directoraat-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling tijdens de expertvergadering varkenshouderij. De presentatie bevestigt het beeld dat al langer leeft over de prijsvorming in de varkensketen.
http://www.vilt.be/EU_studie_bevestigt_beeld_over_werking_varkenskolom

dinsdag 26 april 2011

BEDRIJVEN • Westfleisch berekent CO2-voetafdruk kalfsvlees

De CO2-voetafdruk van kalfsvlees ligt tussen die van varkensvlees en rundvlees in. Dat concludeert de Duitse vleesonderneming Westfleisch op basis van eigen onderzoek en berekeningen.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/564621/Westfleisch-berekent-CO2voetafdruk-kalfsvlees.htm

dinsdag 26 april 2011

BEDRIJVEN • Land van herkomst vleeskuikens vermelden

Europese pluimveeslachterijen willen dat een vermelding van het land waar de vleeskuikens zijn gehouden op de verpakking van pluimveevlees komt. Dat zou de Europese Commissie in hun ogen moeten verplichten. Dat zegt Jan Odink, voorzitter van de organisatie van Europese pluimveevleesbedrijven Avec.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/564488/Land-van-herkomst-vleeskuikens-vermelden.htm

dinsdag 26 april 2011

BEDRIJVEN • Brits vleesbedrijf ziet verkoop zakken

Het Britse varkensvlees-, ham- en worstjesbedrijf Cranswick heeft in de verkopen in het eerste kwartaal met zes procent zien inzakken. Over het hele boekjaar tot 31 maart ging de omzet nog wel met twee procent omhoog.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/564415/Brits-vleesbedrijf-ziet-verkoop-inzakken.htm

dinsdag 26 april 2011

BEDRIJVEN • Vion zet nieuw gehakt af

Vion zet een nieuw gehakt onder merk breed af op de Duitse markt. Het gaat om Hackplus, dat 30 procent minder vet bevat dan gebruikelijk en dat zowel dierlijk als plantaardig eiwit bevat, meldt Agd.donderdag. Het gehakt wordt vanuit de vestiging Grossostheim (Vion Convenience) in Duitsland geleverd aan onder meer het Tengelmann-concern en de supermarkten Metro, Edeka en Real. Bij Netto ligt het onder private-label.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/vion-zet-nieuw-gehakt-af-13211.html

dinsdag 5 april 2011

BEDRIJVEN • Finnen lanceren koolzaadvarkensvlees

Het Finse vleesconcern HKScan lanceert op de thuismarkt en in Zweden vlees van varkens met een hoger gehalte omega 3 - vetzuren en een lager algeheel vetgehalte en minder verzadigd vet. Dit wordt bereikt door voer met koolzaadolie, meldt Agd.weekend. Dochterbedrijf Scan AB mikt in eerste instantie op 200.00 koolzaadvarkens per jaar.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/finnen-lanceren-koolzaadvarkensvlees-13173.html

dinsdag 5 april 2011

BEDRIJVEN • Van Hoecke Automatisation (VHA) viert twintigste verjaardag met seminarie

Op 2 mei viert VHA zijn twintigste verjaardag met ‘Vision guided robots’ en ‘The factory of the future’. De gratis seminarienamiddag wordt gekoppeld aan een minibeurs en receptie. Als kers op de taart geeft dhr. Ronny Leten, CEO Atlas Copco, zijn visie op de wereld van morgen.
Interesse om deel te nemen? Vanaf 4 april kan u zich inschrijven op de website www.vha.be en is het programma online.

dinsdag 5 april 2011

BEDRIJVEN • JBS doet voorlopig minder overnames

JBS S.A. zal in de nabije toekomst qua acquisities pas op de plaats maken. Het Braziliaanse vleesbedrijf wil eerst de hele serie concerns die het de laatste jaren overnam goed in JBS integreren. Dat heeft directeur Wesley Batista bekendgemaakt in een interview met diverse persbureaus.

http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/563592/JBS-doet-voorlopig-minder-overnames.htm

dinsdag 22 maart 2011

BEDRIJVEN • PinguinLutosa neemt Scana Noliko over

De beursgenoteerde voedingsgroep PinguinLutosa uit Westrozebeke neemt zijn branchegenoot Scana Noliko uit Bree voor 155 miljoen euro over. Hij krijgt daarvoor de financiële steun van de Gimv. Die was al grotendeels eigenaar van Scana Noliko en wordt nu een belangrijk aandeelhouder van de groep rond zakenman Hein Deprez.
http://www.hbvl.be/nieuws/geldzaken/aid1027294/pinguinlutosa-neemt-scana-noliko-over.aspx

dinsdag 22 maart 2011

BEDRIJVEN • Tican vijzelt slachtcapaciteit op

Varkensvleesbedrijf Tican, Denemarkens op één na grootste varkensvleesbedrijf gaat zijn slachterij in Thisted uitbreiden. Dat meldt Agra-Europe. 
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/562832/Tican-vijzelt-slachtcapaciteit-op.htm

dinsdag 22 maart 2011

BEDRIJVEN • Tönnies beschuldigd van zwendel

Topman Clemens Tönnies van het Duitse vleesconcern Tönnies wordt beschuldigd van grootschalige zwendel met etiketten. Zelf zegt de bekende zakenman dat er sprake is van een lastercampagne.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/t%C3%B6nnies-beschuldigd-van-zwendel-13136.html

maandag 7 maart 2011

BEDRIJVEN • Voedingsindustrie stapt op uit werkgroep varkenscrisis

De zware financiële problemen van varkenshouders zijn niet voorbij door de opslagsteun voor varkensvlees, meldt Boer & Tuinder, het ledenblad van Boerenbond. "De varkensprijzen zitten op een absoluut dieptepunt, terwijl de voederkosten maar blijven stijgen", luidt het. Tegelijk reageren de landbouworganisaties teleurgesteld op het opstappen van de voedingsindustrie uit het ketenoverleg omtrent de varkenscrisis.
http://www.vilt.be/Voedingsindustrie_stapt_op_uit_werkgroep_varkenscrisis

maandag 7 maart 2011

BEDRIJVEN • Ter Beke realiseert meer omzet en winst in 2010

Ter Beke, het grootste vleesverwerkend bedrijf in België, heeft vorig jaar meer omzet en winst gemaakt. De omzet steeg 2,5 procent tot 402,2 miljoen euro. In de divisie vleeswaren steeg de omzet met 1,5 procent, in de divisie bereide gerechten met 4,7 procent. De winst kwam uit op 10,5 miljoen euro. Dat is een stijging met 26,7 procent in vergelijking met 2009, wat hoger is dan de analistenverwachtingen.
http://www.vilt.be/Ter_Beke_realiseert_meer_omzet_en_winst_in_2010

maandag 7 maart 2011

BEDRIJVEN • VLAM wint geschil omtrent sectorbijdragen van Westvlees

In april 2009 startte Westvlees, een West-Vlaams vleesverwerkend bedrijf en slachthuis, een procedure tegen VLAM om terugbetaling te bekomen van de sectorbijdragen die het gedurende 10 jaar had doorgestort. De Europese Commissie oordeelde dat de bijdrageregeling van VLAM niet strijdig is met de Europese staatssteunregels. Deze maand gaf ook de rechter in Brussel VLAM gelijk.
http://www.vilt.be/VLAM_wint_geschil_omtrent_sectorbijdragen_van_Westvlees

maandag 7 maart 2011

BEDRIJVEN • Vleesbedrijf beging fout bij uitbetaling Colruyttoeslag

De Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) trok vorige week aan de alarmbel omdat varkenshouders slechts 2 tot 2,25 euro uitbetaald kregen van de vier euro per varken die Colruyt hen beloofde. Volgens VEVA-secretaris Marianne Vandenberghe lag de fout bij vleesbedrijf Declercq uit Oudenaarde, maar die zou inmiddels toegezegd hebben de vergissing te herstellen.
http://www.vilt.be/Vleesbedrijf_beging_fout_bij_uitbetaling_Colruyttoeslag

woensdag 23 februari 2011

BEDRIJVEN • Fins vleesconcern scoort minder goed

Het Finse vleesconcern HKScan heeft vorig jaar genoegen moeten nemen met een iets lagere omzet en winst. Netto, na belasting, daalde de winst met 1,7 miljoen euro naar 30,8 miljoen euro.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/561317/Finse-vleesmultinational-maakt-pas-op-de-plaats.htm

woensdag 23 februari 2011

BEDRIJVEN • Tönnies verwerkt 15,5 miljoen varkens

Vleesconcern Tönnies heeft vorig jaar nogmaals meer varkens geslacht.Het Westfaalse concern verwerkte 15,5 miljoen dieren, meldt Agd.donderdag. Dat is een groei met ruim 2 miljoen ten opzichte van 2009.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/t%C3%B6nnies-verwerkt-15-5-miljoen-varkens-13043.html

donderdag 10 februari 2011

BEDRIJVEN • Beste eerste kwartaal ooit voor Tyson Foods

Tyson Foods heeft dankzij hoge varkensvleesprijzen het beste eerste kwartaal van een boekjaar ooit achter de rug. De Amerikaanse vleesproducent zag de winst 86 procent stijgen tot 298 miljoen euro (219,9 miljoen euro).
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/560503/Beste-eerste-kwartaal-ooit-voor-Tyson-Foods.htm

donderdag 10 februari 2011

BEDRIJVEN • Het vlees van Nestlé niet halal genoeg

Voedselgigant Nestlé heeft de productie van halal voedsel van het merk Herta in Frankrijk stopgezet, nadat sporen van varkensvlees werden aangetroffen in kippenworst.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/560271/Halal-vlees-van-Nestle-niet-halal-genoeg.htm

donderdag 10 februari 2011

BEDRIJVEN • De planning van uw productie in een handomdraai

ReflexSystems heeft net een nieuwe module gelanceerd: ‘Reflex Productie planning’. Deze module visualiseert de pijnpunten (stockbreuk, geen machine beschikbaar) in uw productiecapaciteit. Nu kan u in één oogopslag een andere machine aanduiden waarop de opdracht moet worden afgewerkt of deze naar een later tijdstip verplaatsen. Elke interne productieopdracht is onderverdeeld in verschillende productiestappen, waarvoor u de Flex weeg- en registratieterminal kunt gebruiken. Productiestappen zijn steeds gekoppeld aan machines of afdelingen. Medewerkers kunnen productiestappen starten of stoppen met de Flex terminal, grondstoffen (en hun lotnummers) registreren en storingen melden. Kort samengevat: de module ‘Reflex Productie planning’ stelt u in staat om uw productie te plannen in een handomdraai. Meer informatie kan u verkrijgen op het nummer 03/317.04.00.

maandag 31 januari 2011

BEDRIJVEN • Bart en Bénédicte Mouton-Dobbels winnen de Flanders Golden Pig Award 2010-2011

Voor deze tiende editie van de Flanders Golden Pig Award kozen de initiatiefnemers voor het thema ‘Varkenshouder van de toekomst’. De varkenshouderij staat immers voor cruciale jaren. Nieuwe regels m.b.t. dierenwelzijn en milieu kondigen zich aan. Enkel bedrijven die zich aanpassen aan die strengere normen zullen zich kunnen handhaven in de toekomst.
Bart en Bénédicte Mouton-Dobbels uit Lochristi hebben zo’n toekomstgericht bedrijf. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het gezin is op en top georganiseerd en superprofessioneel bezig met de productie van 55.000 biggen per jaar.
http://www.vlam.be/news/detail_nl.phtml?id=264

maandag 31 januari 2011

BEDRIJVEN • Financier koopt vleesvervanger Quorn

Het Britse Premier Foods heeft de producent van voedingsproducten met vleesvervangers Quorn en het in vegetarische maaltijden gespecialiseerde Cauldron Foods verkocht aan het financieringsbedrijf Exponent Private Equity and Intermediate Capital Group.
http://www.agd.nl/Vlees-Eieren/Nieuws/559808/Financier-koopt-vleesvervanger-Quorn.htm

donderdag 13 januari 2011

BEDRIJVEN • Charcuterie Roosdaal behaalt BRC-certificaat

Charcuterie Roosdaal werd oorspronkelijk in 1966 opgericht, maar omdat er geen opvolging verzekerd was, nam de familie Schadron de zaak over in 1997. Jan en zijn twee zoons Bart en Jimmy maken er nog steeds hesp volgens de regels van het vak. Het bedrijf is een vaste waarde bij vele befaamde groothandels en distributieketen.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=0734ILQC

donderdag 13 januari 2011

BEDRIJVEN • VanDrie Group krijgt groen licht voor overname Alpuro

De Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt, zet het licht op groen voor kalfsvleesintegratie VanDrie Group om de bedrijven van de Alpuro Group over te nemen. Omdat de mededingingsautoriteiten in de andere betrokken EU-lidstaten al eerder hun goedkeuring gaven voor de overname, kan de daadwerkelijke samenvoeging van de twee bedrijven in het voorjaar van 2011 beginnen.
http://www.vilt.be/VanDrie_Group_krijgt_groen_licht_voor_overname_Alpuro

donderdag 13 januari 2011

BEDRIJVEN • Euro Meat Group neemt runderslachthuis Moeskroen over

Op 1 januari 2011 draagt Euro Abattoir (EA), deel van de groep Goemaere, de exploitatie van het runderslachthuis te Moeskroen over aan Euro Meat Group (EMG). Goemaere besliste al haar activiteiten in de rundersector te verkopen en zich uitsluitend te concentreren op haar kernactiviteit. Het runder- en varkensslachthuis in Moeskroen zullen voortaan onafhankelijk van elkaar opereren.
http://www.vilt.be/Euro_Meat_Group_neemt_runderslachthuis_Moeskroen_over

donderdag 13 januari 2011

BEDRIJVEN • Aanklacht tegen Tönnies gehandhaafd

Het Openbaar Ministerie in Bochum houdt in een proces tegen vleesconcern Tönnies eind februari in hoger beroep vast aan een aanklacht van bedrog. Dat meldt Agd.
Tönnies zou in de jaren 2004-2007 gemengd gehakt verkeerd hebben geëtiketteerd met een lager aandeel rundvlees dan op de verpakkingen stond aangegeven. Op die manier zouden 175 miljoen pakken gehakt in de handel zijn gebracht. Grootaandeelhouder en topman Clemens Tönnies wijst de aanklacht van de hand.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/aanklacht-tegen-t%C3%B6nnies-gehandhaafd-12899.html

donderdag 23 december 2010

BEDRIJVEN • FEVIA tevreden met EU-voorstel voor voedseletiketten

De Europese Raad van Ministers bereikte deze week een akkoord over een Europese harmonisatie van voedselinformatie voor consumenten. Als het Europees Parlement het voorstel goedkeurt, moeten etiketten op voedingsmiddelen duidelijk leesbare informatie bevatten over de bestanddelen en het energiegehalte van de producten. De Federatie voedingsindustrie in België (FEVIA) reageert positief.
http://www.vilt.be/FEVIA_tevreden_met_EU_voorstel_voor_voedseletiketten

donderdag 23 december 2010

BEDRIJVEN • Danish Crown sluit vleeswarenfabriek

Danish Crown sluit zijn vleeswarenfabriek in het Deense Hadsund en verplaatst de productie naar Sdr. Borup. De maatregel wordt genomen uit capaciteitsoverwegingen en productieomstandigheden, zo heeft het Deense vleesconcern meegedeeld.
http://www.agd.nl/Artikel/557857/Danish-Crown-sluit-vleeswarenfabriek.htm

donderdag 23 december 2010

BEDRIJVEN • Staking keurmeesters bij Danish Crown

De verwerking van varkens bij Danish Crown ligt deels stil door een staking van de keurmeesters. Getroffen zijn drie slachterijlocaties die normaal 35 procent van het aanbod aan de haak brengen. Deze drie slachterijen draaien momenteel op halve kracht.
http://www.agd.nl/Artikel/557916/Staking-keurmeesters-bij-Danish-Crown.htm

donderdag 23 december 2010

BEDRIJVEN • Vleesgigant JBS wil Sara Lee overnemen

Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee heeft zichzelf te koop aangeboden aan de Braziliaanse rundvleesverwerker JBS. De twee voeren gesprekken met elkaar over een overname, aldus een bron bekend met de situatie tegen persbureau Reuters.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/vleesgigant-jbs-wil-sara-lee-overnemen-12879.html

dinsdag 7 december 2010

BEDRIJVEN • Viangros en Covalis voortaan samen actief in vers vlees

Het Belgische vleesconcern Viangros slaat de handen in elkaar met Covalis, de belangrijkste speler in de Belgische slachterijsector met slachthuizen in Meer, Wijtschate en Velzeke. Zij vormen vanaf 2011 een alliantie om het geheel van de keten van vers rund- en varkensvlees te integreren. De samenwerking krijgt de naam 'VIVANDA' en moet proactief inspelen op een consolidatie van de Belgische markt voor vers vlees.
http://www.vilt.be/Viangros_en_Covalis_voortaan_samen_actief_in_vers_vlees

dinsdag 7 december 2010

BEDRIJVEN • "Belgische bedrijven laten kansen liggen op halalmarkt"

De groeiende middenklasse in moslimgemeenschappen in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika zoekt gretig naar nieuwe producten om haar geld aan te besteden. "Ik begrijp niet waarom zoveel Belgische bedrijven pogingen doen om hun producten te slijten in China of de Verenigde Staten", zegt commercieel agent Noëlle Paré in De Morgen, "terwijl vlakbij in de Maghreb-landen de poorten zo voor je opengaan."
http://www.vilt.be/Belgische_bedrijven_laten_kansen_liggen_op_halalmarkt

dinsdag 7 december 2010

BEDRIJVEN • Pluimveeverwerker Rose Poultry boekt weer winst

De Deense pluimveeverwerker Rose Poultry, per eind november overgenomen door het Finse vleesconcern HKScan, heeft in 2009/10 duidelijk beter gedraaid dan in het jaar daarvoor. Het bedrijf presteerde een winst van 1,8 miljoen euro tegen een verlies van 2,2 miljoen euro in 2008/09.
http://www.agd.nl/Artikel/556738/Pluimveeverwerker-Rose-Poultry-boekt-weer-winst.htm

dinsdag 7 december 2010

BEDRIJVEN • Goed resultaat vleesconcern Tican

Vleesconcern Tican – de kleine zustercoöperatie van het Deense Danish Crown – heeft de winst in het op 30 september afgesloten boekjaar 2009/2010 aanzienlijk weten op te krikken.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/goed-resultaat-vleesconcern-tican-12807.html

dinsdag 7 december 2010

BEDRIJVEN • Vleesproducent Marfrig boekt verlies

Marfrig Alimentos heeft het afgelopen kwartaal 13,5 miljoen euro verlies geleden. Een jaar eerder maakte de derde grootste Braziliaanse vleesproducent een winst van 87 miljoen euro, meldt Agd.nl. Het verlies is vooral het gevolg van de aankoop van het Amerikaanse Keystone Foods, die het bedrijf 1 miljard euro kost.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/vleesproducent-marfrig-boekt-verlies-12836.html

vrijdag 26 november 2010

BEDRIJVEN • GMG Meat and Meals wint Milieu- en Energie-award Unizo

GMG Meat and Meals uit de Slachthuisstraat heeft samen met Airdeck en Berrentec de ‘Unizo-Limburg Milieu & Energie Awards 2010’ gewonnen. Unizo-Limburg en gedeputeerde van Economie Marc Vandeput (CD&V) reikten die awards uit in het kader van ‘Milieu & Energie’, een project waarmee wordt ingespeeld op het groeiend milieu- en energiebewustzijn van de Limburgse KMO’s.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLREI_20101116_002

vrijdag 26 november 2010

BEDRIJVEN • Belgische en Nederlandse partners got dirty!

De Belgische leveranciers nodigden hun klanten op 16 november uit op een uitdagende partnermeeting. Aan modder, mist en water geen gebrek. Het smakelijke diner rondde de avond sfeervol af. Liefst 25 deelnemers gingen de uitdaging aan.
http://www.belgianmeat.com/nl/news/index.phtml

vrijdag 26 november 2010

BEDRIJVEN • Symposium over de barometer van de voedselveiligheid

Op 17 november werd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen te Brussel een internationaal symposium georganiseerd over autocontrole en een nieuw instrument voor de meting van de voedselveiligheid namelijk de “Barometer van de voedselveiligheid’. Dit symposium maakt deel uit van de evenementen georganiseerd tijdens het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.
http://www.favv.be/persberichten/_documents/2010-11-17_sympo_nl.pdf

vrijdag 26 november 2010

BEDRIJVEN • FAVV organiseert een Internationaal Symposium over “Nanotechnology in the Food Chain: Opportunities and Risks

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) organiseert in het  kader van het Belgisch Europees Voorzitterschap en met de medewerking van de Europese Commissie en de Europese Voedselautoriteit een internationaal symposium over nanotechnologie in de voedselketen. Dit symposium zal plaats vinden op woensdag 24 november 2010 te Brussel.
http://www.favv.be/persberichten/_documents/2010-10-08_Nanotechnology_nl.pdf

vrijdag 26 november 2010

BEDRIJVEN • Premie voor kwaliteitslabel vleesproductie kent succes

Vlaams volksvertegenwoordiger Els Robeyns (sp.a) informeerde in een parlementaire vraag naar het aantal landbouwers dat een premie aanvraagt in ruil voor het kwaliteitslabel waar hun vleesproductie aan voldoet. Uit het antwoord van de minister blijkt dat maar liefst 85 procent van het totaal aantal landbouwers dat voor deze premie in aanmerking komt, de steun heeft aangevraagd.
http://www.vilt.be/Premie_voor_kwaliteitslabel_vleesproductie_kent_succes

vrijdag 26 november 2010

BEDRIJVEN • Agrofront kaart crisis in varkenssector aan bij Leterme

Al sinds eind 2006 is de situatie in de varkenssector niet goed meer. Momenten van enige winst volstonden absoluut niet om de periode met zwaar verlies te compenseren. Het Agrofront trok naar premier Leterme en minister Laruelle en vroeg maatregelen om zoveel mogelijk bedrijven de crisis te laten overleven en waar nodig fiscaal gunstige stopzettingsregels voor wie het niet meer ziet zitten.
http://www.vilt.be/Agrofront_kaart_crisis_in_varkenssector_aan_bij_Leterme

vrijdag 26 november 2010

BEDRIJVEN • Franse varkenshouders blokkeren vleesfabrieken

Franse varkenshouders hebben vanochtend in alle vroegte twee fabrieken van vleeswarenfabrikant Jean Caby in de Finistère geblokkeerd. Ze willen daarbij hun eis kracht bijzetten dat Caby uitsluitend Frans varkensvlees gebruikt en alle producten dan ook voorziet van het Viande Porcine Française kwaliteitsmerk om aan te geven dat het vlees uit eigen land afkomstig is.
http://www.agd.nl/10113040/Nieuws/Varkenshouderij/Franse-varkenshouders-blokkeren-vleesfabrieken.htm

vrijdag 26 november 2010

BEDRIJVEN • 'Productie varkensvlees verschuift niet'

Ook in de toekomst zal het grootste deel van de wereldwijde varkensvleesproductie geconcentreerd zijn in Azië, Noord-Amerika en de Europese Unie. Dat verwacht Carlos Buxadé Carbo. De hoogleraar sprak op het World Pork Event van Topigs in Berlijn.
http://www.agd.nl/10112958/Nieuws/Varkenshouderij/Productie-varkensvlees-verschuift-niet.htm

vrijdag 26 november 2010

BEDRIJVEN • Ter Beke verwacht hogere winst

De voedingsgroep Ter Beke verwacht in 2010 minstens 1,3 miljoen euro meer winst te boeken. In 2009 sloot het beursgenoteerde bedrijf de boeken met een batig saldo van 8,3 miljoen euro. De omzet zou er zowat 3% op vooruitgaan.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/ter-beke-verwacht-hogere-winst-12771.html

maandag 8 november 2010

BEDRIJVEN • Hoe omgaan met verdriet in uw bedrijf?

Wanneer in een hechte gemeenschap als een KMO iemand overlijdt, een werknemer, een familielid van een medewerker of van uzelf, is dat een ingrijpende gebeurtenis. Hoe gaat u daar als werkgever mee om?
http://www.unizo.be/viewobj.jsp?id=469714

maandag 8 november 2010

BEDRIJVEN • 'Extra moederschapsrust is snoeien in ander verlof'

Het Europees Parlement wil het moederschapsverlof uitbreiden tot 20 weken. Dat bleek tijdens een stemming in Straatsburg. "Komt dat er, dan moet onze nationale regering Belgische verlofsystemen in dezelfde mate afbouwen," benadrukt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. "De Vlaamse KMO-werkgevers kunnen niet nog meer verlof aan."
http://www.unizo.be/viewobj.jsp?id=468365

maandag 8 november 2010

BEDRIJVEN • Poster helpt bij visuele beoordeling vleesvee

Op een vleesveebedrijf worden de opbrengsten voornamelijk bepaald door de hoeveelheid geproduceerd vlees op het bedrijf in combinatie met de behaalde prijs per kilogram. De juiste marktwaarde bepalen van een dier vraagt een zekere kennis en inzicht van de veehouder. Als hulpmiddel werd een poster ‘SEUROP-klassement runderen’ ontwikkeld die een overzicht geeft van de verschillende bevleesdheidsklassen.
http://www.vilt.be/Poster_helpt_bij_visuele_beoordeling_vleesvee

maandag 8 november 2010

BEDRIJVEN • Indiaas pluimveeconcern wil Engelse voetbalclub kopen

Het Indiaas pluimveeconcern Venkateshwara Hatcheries Group wil de Engelse voetbalclub Blackburn Rovers kopen.
http://www.agd.nl/10111360/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/Indiaas-pluimveeconcern-wil-Engelse-voetbalclub-kopen.htm

maandag 8 november 2010

BEDRIJVEN • Ongeval Vion door stikstof

Een lekkend stikstofgas in een vriesapparaat is een medewerkster van vleesverwerkend bedrijf VION Retail in Groenlo fataal geworden.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/ongeval-vion-door-stikstof-12735.html

maandag 8 november 2010

BEDRIJVEN • 'Wereldwijd slechts ruimte voor vier vleesconcerns'

De komende jaren blijven er wereldwijd nog maar vier grote vleesconcerns over, voorspelt een analist van de universiteit van Kopenhagen.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/wereldwijd-slechts-ruimte-voor-vier-vleesconcerns-12713.html

vrijdag 22 oktober 2010

BEDRIJVEN • UNIZO verwelkomt bijzondere tariefregeling voor het afspelen van muziek op de werkvloer

Vorig jaar startten de beheersvennootschappen SABAM en SIMIM – onder de naam UNISONO – de inning voor het afspelen van muziek op de werkvloer. Op vraag van onder meer de werkgeversorganisaties VBO, Unizo en UCM werden van bij de aanvang alle ondernemingen met minder dan 9 voltijds werknemers vrijgesteld van deze inning, werd er een plafondtarief ingevoerd voor grote ondernemingen en kwam er een vereenvoudigde procedure voor de aangifte.
http://www.unizo.be/sabambijzonderetariefregeling/

vrijdag 22 oktober 2010

BEDRIJVEN • Elektronische maaltijdcheque: beter nog afwachten voor u intekent

De elektronische maaltijdcheque komt er wellicht begin volgend jaar aan. Tegen dan zullen verschillende bedrijven als uitgever optreden, ook firma's die nu nog niet actief klanten aan het werven zijn. Indien u de voorwaarden en prijzen goed wilt kunnen vergelijken, wacht u dus best nog even af voor u intekent bij één uitgever.
http://www.unizo.be/viewobj.jsp?id=467108

vrijdag 22 oktober 2010

BEDRIJVEN • Arbeidsinkomen van veel varkenshouders nul of negatief

Dat de situatie in de Vlaamse varkenshouderij problematisch is, blijkt nu ook uit de gegevens van het Landbouwmonitoringsnetwerk van de Vlaamse landbouwadministratie. Voor de zeugenbedrijven is het familiaal arbeidsinkomen al sinds 2007 voor het grootste deel negatief. En hoewel de gesloten bedrijven tot begin dit jaar nog enige vergoeding kregen voor hun arbeid, is dit sinds september opnieuw nagenoeg gelijk aan nul.
http://www.vilt.be/Arbeidsinkomen_van_veel_varkenshouders_nul_of_negatief

vrijdag 22 oktober 2010

BEDRIJVEN • Vion wil snelle groei verwerkt product

Vleesconcern Vion wil in krap vijf jaar tijd van 60 terug naar maximaal 30 procent bulkvlees.
Dit zegt topman Uwe Tillmann in een gesprek met het Financieele Dagblad. Het aandeel bewerkt vlees moet in dezelfde tijd omhoog van 30 naar 40 procent van de totale omzet en het aandeel gemaksvoeding moet omhoog van 10 naar 30 procent. Dit is de kern van de strategie 2010-2015.
http://www.agd.nl/10110400/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/Vion-wil-snelle-groei-verwerkt-product.htm

vrijdag 22 oktober 2010

BEDRIJVEN • Danish Crown koopt het Duitse vleesconcern D&S Fleisch

Dat meldt het Agrarisch Dagblad. D&S in het Nedersaksische Essen bij Oldenburg is met de verwerking van 3,5 miljoen varkens op jaarbasis (cijfers van 2009) de op drie na grootste slachter op de Duitse markt, na Tönnies, Vion en Westfleisch. Danish Crown mikt op meer overnames en wil de komende vijf jaar de omzet opkrikken met 15 tot 20 procent en blijft daarom actief op de markt voor bedrijfsovernames. Het concern mikt met name op overnames in Duitsland en Polen, hoewel ook Groot-Brittannië niet uit het oog wordt verloren.
http://www.agd.nl/10110531/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Danish-Crown-mikt-op-meer-overnames.htm

vrijdag 22 oktober 2010

BEDRIJVEN • Tönnies ook over op afrekening volgens Westfleisch-model

Tönnies stapt eind deze maand in de hoofdvestiging in Rheda-Wiedenbrück ook over op afrekening volgens het masker zoals dat al drie jaar in gebruik is bij concurrent Westfleisch.
http://www.agd.nl/10110264/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Tnnies-ook-over-op-afrekening-volgens-Westfleisch-model.htm

woensdag 6 oktober 2010

BEDRIJVEN • Ter Beke wil uitbreiden naar Centraal- en Oost-Europa

Voedingsgroep Ter Beke wil samen met Franse sectorgenoot Stefano Toselli een joint venture oprichten om uit te breiden naar Centraal- en Oost-Europa. Momenteel loopt een onderzoek naar de haalbaarheid. Het is ook de bedoeling dat het gezamenlijk bedrijf fabrieken bouwt in Centraal-Europa om de lokale markt daar te bevoorraden met (koelverse) en andere pastagerechten.
http://www.vilt.be/Ter_Beke_wil_uitbreiden_naar_Centraal_en_Oost_Europa

woensdag 6 oktober 2010

BEDRIJVEN • ABS gematigd positief om aanpak prijsvorming varkens

In februari voerden landbouworganisatie ABS en de vereniging voor varkenshouders VEVA nog actie tegen de scheefgetrokken prijsvorming in de varkenshouderij. Recent stelde de ‘expertengroep prijsvorming in de varkenshouderij’ zijn realisaties en nog te nemen maatregelen voor. ABS is gematigd tevreden met het resultaat, maar meent dat een kostenverlaging niet zaligmakend is en ook een Europese oplossing nodig is.
http://www.vilt.be/ABS_gematigd_positief_om_aanpak_prijsvorming_varkens

woensdag 6 oktober 2010

BEDRIJVEN • Website brengt elke week actuele varkensprijzen

Zeven slachthuizen hebben zich bereid verklaard om hun basisprijs voor de komende week, evenals het aantal te verwachten slachtingen, door te geven aan de Vlaamse landbouwadministratie. Elke vrijdagnamiddag zullen deze gegevens online beschikbaar zijn voor de varkenshouders. “Dit is een eerste stap naar meer prijstransparantie in de sector”, aldus minister-president Peeters.
http://www.vilt.be/Website_brengt_elke_week_actuele_varkensprijzen

woensdag 6 oktober 2010

BEDRIJVEN • Danish Crown halveert uitbeenkosten

Slachter Danish Crown heeft de kosten van het uitbenen van varkensvoorstukken gehalveerd.
Deze activiteit wordt voor een belangrijk deel verplaatst van Denemarken naar Boizenburg in Oost-Duitsland, meldt het Agrarisch Dagblad.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/danish-crown-halveert-uitbeenkosten-12667.html

woensdag 6 oktober 2010

BEDRIJVEN • 'Meer en nog betere samenwerking met maatschappelijke organisaties is van wezenlijk belang voor de kalfsvleessector.'

Dit advies gaf Henny Swinkels, Director Corporate Affairs van de Nederlandse VanDrie Group, deze week tijdens een presentatie op het World Meat Congress in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Topfunctionarissen uit de internationale vlees- en retailbranche verdiepen zich deze week in het actuele thema: Vlees in een duurzame wereld.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/world-meat-congress-swinkels-zoekt-dialoog-12661.html

vrijdag 24 september 2010

BEDRIJVEN • "Geef burgers een idee over omvang van een veebedrijf"

In Groot-Brittannië vrezen veehouders en landbouworganisaties dat burgers in de greep geraken van het ‘Nocton-effect’. Het verzet tegen een mega-melkveebedrijf met 8.000 koeien in het dorp Nocton deint immers uit naar veebedrijven met een normale schaalgrootte. “Om zoiets te vermijden is het belangrijk om mensen een idee te geven van de omvang van een modern veebedrijf”, klinkt het bij Boerenbond.
http://www.vilt.be/Geef_burgers_een_idee_over_omvang_van_een_veebedrijf

vrijdag 24 september 2010

BEDRIJVEN • Danish Crown overweegt beursgang

Vleesconcern Danish Crown sluit een notering aan de effectenbeurs niet uit als het bedrijf eenmaal is omgevormd van coöperatie in vennootschap op aandelen.
http://www.agd.nl/10108802/Nieuws/Varkenshouderij/Danish-Crown-overweegt-beursgang.htm

vrijdag 24 september 2010

BEDRIJVEN • Kwaliteitssyteem voor D&S Fleisch

Varkensverwerker D&S Fleisch in het Nedersaksische Essen zet een bedrijfseigen kwaliteitsmanagementssysteem op de rails. Dat meldt varkenshoudersorganisatie ISN.
Volgens de informatie van de bond staat het systeem op vier pijlers, namelijk smaak-, proces-, controle- en servicekwaliteit.
http://www.agd.nl/10108821/Nieuws/Varkenshouderij/Kwaliteitssyteem-voor-DS-Fleisch.htm

vrijdag 24 september 2010

BEDRIJVEN • Intertaste koopt soepfabriek Royco

De Nederlandse sauzenfabrikant Intertaste heeft de soepfabriek van Royco in Utrecht overgenomen van het Amerikaanse Campbell. De merkrechten van Royco blijven bij de Amerikaanse soepengigant.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/intertaste-koopt-soepfabriek-royco-12622.html

vrijdag 24 september 2010

BEDRIJVEN • Tyson wil groei pluimveevlees

Tyson Foods wil de productie van pluimveevlees stimuleren. Dat zei topman Jim Lochner van Tyson. Lochner verwacht dat de groei van de pluimveevleesproductie ten koste zal gaan van de productie van rundvlees. Die van varkensvlees blijft gelijk of daalt iets.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/tyson-wil-groei-pluimveevlees-12605.html

dinsdag 7 september 2010

BEDRIJVEN • HighTech Europe richt het 'Associated Membership Platform' op

Het AMP verwelkomt bedrijven uit de wereld van de voedingsindustrie, onderzoeksinstellingen, associaties en andere netwerken die geïnteresseerd zijn in onderzoek, ontwikkeling en innovatie in levensmiddelenprocesvoering. Leden van de AMP worden geen partners van het Network of Excellence, maar zitten op de eerste rij om voordeel te halen uit de resultaten en activiteiten van het netwerk. Zodra de pilootversie van het online interactief technologieportaal beschikbaar is (voorzien in 2011), zullen AMP leden dit exclusief als eersten kunnen aanwenden om informatie over nieuwe technologieën voor hun specifieke noden te vinden.
Zie voor deelname http://www.hightecheurope.eu/index.php?id=244 of meldt u aan via amp@hightecheurope.eu

dinsdag 7 september 2010

BEDRIJVEN • Voedingsindustrie strooit minder zout

De levensmiddelenindustrie heeft het toegevoegde zout in haar producten in een paar jaar tijd met zo'n 10procent verminderd. Dat blijkt uit onderzoek van de Federatie Nederlandse LevensmiddelenIndustrie. 'Onvoldoende en ongeloofwaardig', klinkt de ongezouten kritiek van de Consumentenbond.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GE12U3P2A

dinsdag 7 september 2010

BEDRIJVEN • Groen licht voor overname Weyl door VION

De Europese Commisie zet het licht op groen voor de overname van Weyl Beef Products door VION. Na het nieuws van de overname uitte de vleessector haar bezorgdheid omtrent de vorming van een mogelijk semi-monopolie, maar uit onderzoek blijkt nu dat de transactie geen grote belemmering vormt voor de mededinging binnen de betrokken veemarkten.
http://www.vilt.be/nl_BE/news/archive#7

dinsdag 7 september 2010

BEDRIJVEN • Ter Beke boekt 29 procent meer winst

Ter Beke, dat vleeswaren en bereide gerechten maakt, boekte het eerste halfjaar een nettowinst van 5,7 miljoen euro. Dat is 1,3 miljoen meer dan in dezelfde periode van 2009 of een stijging met 29,5 procent, meldt De Tijd. De hogere winst is vooral een gevolg van de verbeterde rendabiliteit, zowel in de divisie vleeswaren als bij de bereide gerechten.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/ter-beke-boekt-29-procent-meer-winst-12570.html

donderdag 26 augustus 2010

BEDRIJVEN • Voedselagentschap houdt tevredenheidsenquête

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) houdt elke drie jaar een grote tevredenheidsenquête bij het eigen personeel, bij de operatoren uit de voedselketen die gecontroleerd worden en bij de consumenten. De twee eerste groepen werden reeds bevraagd. De enquêtering van de consumenten is nog niet afgerond.
De resultaten van de enquête vindt u op www.sondagepeiling.be

donderdag 26 augustus 2010

BEDRIJVEN • Marges dalen door lage varkensprijs en hoge voederkost

Boerenbond bericht over ongerustheid bij de varkenshouders over sterk stijgende voederkosten. Niet alleen de signalen over hogere graanprijzen en de daaruit voortvloeiende hogere kosten, maar ook de fluctuerende varkensprijs leidt tot onzekerheid. De marge tussen opbrengsten en kosten verkleint en waar de prijs iets steeg door de warme julimaand, zou die vanaf oktober seizoensgebonden kunnen dalen tot het jaareinde.
http://www.vilt.be/Marges_dalen_door_lage_varkensprijs_en_hoge_voederkost

donderdag 26 augustus 2010

BEDRIJVEN • Slachthuis Heist legt productielijn varkens stil

Door het afhaken van de grootste varkensleverancier ziet het slachthuis in Heist-op-den-Berg wekelijks 8.000 slachtingen aan zich voorbijgaan. Zolang er geen nieuwe klanten gevonden worden, ligt de slachtlijn voor varkens stil en zijn 15 werknemers tijdelijk werkloos. Het slachthuis wacht ook met de concrete invulling van de milieuvergunning omdat extra investeringen niet nodig zijn als de capaciteit niet wordt hersteld.
http://www.vilt.be/Slachthuis_Heist_legt_productielijn_varkens_stil

donderdag 26 augustus 2010

BEDRIJVEN • Vleesbedrijven VS moeten veeprijzen bekendmaken

Amerikaanse vleesbedrijven moeten de prijzen die ze betalen voor de verwerkte dieren blijven rapporteren aan het landbouwministerie USDA. Dat is het gevolg van regelgeving die de Amerikaanse senaat heeft aangenomen.
http://www.agd.nl/10106292/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/Vleesbedrijven-VS-moeten-veeprijzen-bekendmaken.htm

donderdag 26 augustus 2010

BEDRIJVEN • Brasil Foods mag even geen onbewerkte kip verkopen

Brasil Foods mag in Brazilië tijdelijk geen onbewerkte kip verkopen. Het Braziliaanse ministerie van landbouw heeft in partijen van de grootste kippenexporteur ter wereld vocht gevonden.
http://www.agd.nl/10106278/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/Brasil-Foods-mag-even-geen-onbewerkte-kip-verkopen.htm

donderdag 26 augustus 2010

BEDRIJVEN • Aantal varkensbedrijven in België daalt met 5 procent

Het aantal bedrijven met varkens in België is dit jaar met 4,6 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Er zijn nu 5.879 varkensbedrijven in het land, waarvan 5.125 in Vlaanderen. Een en ander blijkt uit de voorlopige resultaten van de Belgische landbouwtelling.
http://www.agd.nl/10106492/Nieuws/Varkenshouderij/Varkensbedrijven-in-Belgi-daalt-met-5-procent.htm

donderdag 26 augustus 2010

BEDRIJVEN • Vion breidt capaciteit in Schotse vestigingen uit

De Britse tak van Vion gaat na een reeks inkrimpingen de capaciteit bij twee vestigingen in Schotland flink uitbreiden. Vion UK schept met de miljoeneninvestering 250 nieuwe banen. Bovendien gaan 234 eerder aangekondigde ontslagen bij één van de vestigingen niet door nadat de Schotse overheid 780.000 euro aan financiële steun heeft toegezegd.
http://www.agd.nl/10106234/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Vion-breidt-capaciteit-in-Schotse-vestigingen-uit.htm

donderdag 26 augustus 2010

BEDRIJVEN • Tyson ziet winst bijna verdubbelen

De winst van Tyson Foods is het afgelopen kwartaal bijna verdubbeld tot 248 miljoen dollar (187 miljoen euro). De vleesproducent uit de Amerikaanse staat Arkansas profiteerde met name van een hogere prijsstelling van varkensvlees en rundvlees, meldt het Agrarisch Dagblad. De omzet steeg met 11,6 procent tot 7,44 miljard dollar (5,6 miljard euro).
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/tyson-ziet-winst-bijna-verdubbelen-12529.html

donderdag 26 augustus 2010

BEDRIJVEN • Tönnies kiest voor nieuw afrekeningssysteem beren

Vleesconcern Tönnies voert naar verwachting in november een nieuw afrekeningssysteem voor beren in. Hiermee zal behalve het slachtgewicht ook de buikkwaliteit worden verdisconteerd. Dat blijkt uit berichtgeving van de Landbouwkamer van Noordrijn-Westfalen
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/t%C3%B6nnies-kiest-voor-nieuw-afrekeningssysteem-beren-12500.html

woensdag 14 juli 2010

BEDRIJVEN • Voedingsbedrijf lanceerde Zuid-Afrikaanse producten tijdens WK

Het Lokerse voedingsbedrijf Q-food heeft vier Zuid-Afrikaanse producten gemaakt. ‘Dat zijn braaispies, boerewors, volstruis wok en lamsvleis berber', zegt Luc Verhulst. We zijn gaan kijken welke producten typisch in Zuid-Afrika gemaakt worden en welke kruidenmix het juiste resultaat geeft.'
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=NC2SCVOK

woensdag 14 juli 2010

BEDRIJVEN • Argumenten vleesbedrijven in procedure tegen VLAM zijn weerlegd

Achttien vleesbedrijven hebben enige tijd geleden een rechtsprocedure ingespannen tegen VLAM. Het betreft slachthuizen, grossisten en veehandelaars uit zowel de varkens- als de rundvleessector. Zij eisen de promotiebijdragen terug die ze aan VLAM betaalden. Het belangrijkste argument van de achttien betrokken vleesbedrijven is dat deze promotiefondsen een niet toegestane staatssteun zouden zijn. Dit argument is intussen weerlegd. De Europese Commissie bevestigde eind juni officieel dat alle bijdrageregelingen in de verschillende sectoren wettig zijn en geen concurrentievervalsing inhouden.
http://www.pers.vlam.be/detail.phtml?id=931

woensdag 14 juli 2010

BEDRIJVEN • Geen Limburgs varkensbedrijf van meer dan 10.000 dieren

De geplande uitbreiding van een varkenshouderij in Meeuwen-Gruitrode tot 10.252 vleesvarkens en 7.580 biggen gaat niet door. In het milieueffectenrapport werden de maatregelen die investeerder Lavreijsen voorzien had, beoordeeld op hun impact op de geurhinder. Buurtbewoners vreesden niettemin voor extra geurhinder en de bestendige deputatie geeft hen nu gelijk.
http://www.vilt.be/Geen_Limburgs_varkensbedrijf_van_meer_dan_10000_dieren

woensdag 14 juli 2010

BEDRIJVEN • VION ondertekent overname failliete runderslachter Weyl

VION heeft de overeenkomst ondertekend voor de overname van onderdelen van activa van de failliete runderslachter Weyl Beef Products. Ook het merk Weylander voor rosé kalfsvlees hoort bij de inboedel. De goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteit wordt tegen augustus verwacht zodat daarna de productie in Enschede hervat kan worden.
http://www.vilt.be/VION_ondertekent_overname_failliete_runderslachter_Weyl

woensdag 14 juli 2010

BEDRIJVEN • Uitbreiding slachthuis Heist-op-den-berg vlot niet

Van de geplande uitbreiding van het slachthuis in Heist-op-den-Berg komt voorlopig niets in huis. Zaakvoerder Ludo Mortelmans heeft acht maanden extra tijd nodig om aan de milieuvoorwaarden te voldoen. Buurtbewoners dienden geen bezwaarschriften in maar zien een uitbreiding toch niet zitten omdat lawaai- en geurhinder en ongedierte nu reeds voor overlast zorgen.
http://www.vilt.be/Uitbreiding_slachthuis_Heist-op-den-berg_vlot_niet

woensdag 14 juli 2010

BEDRIJVEN • Deense slachter Danish Crown breidt weer uit

Danish Crown krikt het aantal arbeidsplaatsen in Denemarken met enkele honderden op door een groeiend aanbod aan vleesvarkens.
http://www.agd.nl/10104496/Nieuws/Varkenshouderij/Deense-slachter-Danish-Crown-breidt-weer-uit.htm

woensdag 14 juli 2010

BEDRIJVEN • Aantal varkensbedrijven in Nedersaksen neemt snel af

De structuurontwikkeling in de varkenshouderij in Nedersaksen zit in een stroomversnelling.
Volgens het statistiekbureau van deze deelstaat is het aantal bedrijven in deze sector in vergelijking met een jaar geleden met ruim 8.800 afgenomen naar ruim 12.000. Dat komt neer op een daling met iets meer dan 27 procent.
http://www.agd.nl/10104046/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Aantal-varkensbedrijven-in-Nedersaksen-neemt-snel-af.htm

maandag 21 juni 2010

BEDRIJVEN • Europa verscherpt etiketteringsregels voedingswaren

Op de verpakking van voorverpakt voedsel moet over enkele jaren in de ganse EU duidelijke en éénduidige informatie staan. Het Europees Parlement heeft een ontwerprichtlijn goedgekeurd met gedetailleerde etiketteringsregels. De verplichte vermelding van het land van herkomst wordt uitgebreid naar zuivel, varkens- en pluimveevlees en andere voedingswaren met slechts één ingrediënt.
http://www.vilt.be/Europa_verscherpt_etiketteringsregels_voedingswaren

maandag 21 juni 2010

BEDRIJVEN • VION als enige in de running voor overname Weyl

VION mag als enige partij verder onderhandelen over de overname van de failliete runderslachterij Weyl, zo maakten het vleesbedrijf en de curator bekend. Naast VION waren ook VanDrie en nog een derde partij tot de op één na laatste ronde doorgedrongen. Ondertussen maakt de veehandel zich zorgen over het semi-monopolie waarin de runder- en vleeskalverenmarkt door een overname terechtkomt.
http://www.vilt.be/VION_als_enige_in_de_running_voor_overname_Weyl

maandag 21 juni 2010

BEDRIJVEN • Braziliaans vleesconcern koopt Amerikaanse foodservice

Het Braziliaanse vleesconcern Marfrig Alimentos heeft het Amerikaanse foodservice-bedrijf Keystone Foods gekocht. Daarmee kan Marfrig voortaan restaurants voorzien van zijn vleesproducten. Dat meldt de website meatingplace.com.
http://www.agd.nl/10102835/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/Braziliaans-vleesconcern-koopt-Amerikaanse-foodservice.htm

maandag 21 juni 2010

BEDRIJVEN • VION Food Nederland sluit Beuningen

VION Food Nederland gaat haar baconproductie aanpassen. Dit leidt tot sluiting van de locatie in Beuningen. De 30 vaste medewerkers kunnen naar verwachting worden herplaatst binnen VION.
http://www.agd.nl/10102981/Nieuws/Varkenshouderij/VION-Food-Nederland-sluit-Beuningen.htm

maandag 21 juni 2010

BEDRIJVEN • Kleiner verlies voor Smithfield Foods bij grotere volumes

Smithfield Foods heeft het afgelopen kwartaal 4,6 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) verlies geleden, tegen een verlies van 81 miljoen dollar een jaar geleden.
http://www.agd.nl/10102941/Nieuws/Varkenshouderij/Kleiner-verlies-voor-Smithfield-Foods-bij-grotere-volumes.htm

maandag 21 juni 2010

BEDRIJVEN • België met ruime vertegenwoordiging op Intermeat in Düsseldorf

Belgian Meat Office organiseert een ruime groepsstand op de internationale voedingsbeurs Intermeat in Düsseldorf, van 12 tot 15 september. De stand zal gelegen zijn in Hal 16, stand D61.
http://www.belgianmeat.com/nl/agenda/detail.phtml?id=51&start=0&numPerPag=5

dinsdag 1 juni 2010

BEDRIJVEN • Belgische varkensvleessector krijgt goede punten van Zuid-Koreaanse inspectie

België is de tweede grootste Europese varkensvleesleverancier in Zuid-Korea. Reden genoeg om alle aandacht te besteden aan het inspectiebezoek van een Zuid-Koreaanse veterinaire delegatie. Het FAVV en Belgian Meat Office organiseerden daarom eind april gedurende een week bedrijfsbezoeken bij slachthuizen en uitsnijderijen. Deze inspectie leverde alvast een positief rapport op.
http://www.belgianmeat.com/nl/news/detail.phtml?id=70&start=0&numPerPag=5

dinsdag 1 juni 2010

BEDRIJVEN • Belgian Meat Office organiseert succesvolle contactdagen in Polen

De vulkaanuitbarsting onder de Eyjafjallajökull-gletsjer dreigde even de contactdagen in Polen te verstoren. Maar ondanks het vliegverbod boven Europa konden acht vleesexportbedrijven niet minder dan 42 Poolse bedrijven ontmoeten tijdens twee contactdagen in Poznan en Warschau. Belgian Meat Office selecteerde deze twee locaties in het fors groeiende Polen na een enquête bij potentiële handelsrelaties. René Maillard, manager van Belgian Meat Office, blikt tevreden terug op de succesvolle actie.
http://www.belgianmeat.com/nl/news/index.phtml

dinsdag 1 juni 2010

BEDRIJVEN • Onrust in België door nakend faillissement Weyl Beef

De Nederlandse slachterij Weyl Beef Products heeft uitstel van betaling gevraagd aan de rechtbank. Er wordt niet meer geslacht en de onrust in de rundveesector neemt toe. Via vaste handelaars betaalde de slachterij, vooral in België, flink meer voor runderen dan andere slachterijen. Een eventueel faillissement zou volgens ingewijden in de sector grote gevolgen kunnen hebben voor aanverwante bedrijven.
http://www.vilt.be/Onrust_in_Belgie_door_nakend_faillissement_Weyl_Beef

dinsdag 1 juni 2010

BEDRIJVEN • Vion en VanDrie onderzoeken overname slachterij Weyl

Grote vleesconcerns als Vion Food Group en VanDrie Group kijken naar een mogelijke overname van runderslachterij Weyl. Volgens de curatoren zijn er nog meer gegadigden. De curatoren willen graag een snelle doorstart, maar geïnteresseerde vleesbedrijven zijn voorzichtig uit schrik voor lijken in de kast. De ingewikkelde financiële constructies waarmee Weyl zich altijd omgaf, blijken nu een nadeel voor een mogelijke overname.
http://www.vilt.be/Vion_en_VanDrie_onderzoeken_overname_slachterij_Weyl

dinsdag 1 juni 2010

BEDRIJVEN • Varkensfokkerij Hypor neemt Canadese concurrent over

Varkensfokkerijorganisatie Hypor neemt het Canadese bedrijf Designed Genetics over. Met de overname versterkt Hypor zijn leidende positie in de varkensfokkerij van eindberen van het Duroc-ras. Hypor is de varkensdivisie van Hendrix Genetics uit Nederland, een fokkerijbedrijf met een belangrijke marktpositie in zowel de pluimvee- als de varkensfokkerij.
http://www.vilt.be/Varkensfokkerij_Hypor_neemt_Canadese_concurrent_over

dinsdag 1 juni 2010

BEDRIJVEN • Vion breidt activiteiten uit in Amerika

Vion en het Amerikaanse Land O' Lakes hebben overeenstemming bereikt over de acquisitie van Innovative Proteins in Maquoketa, onderdeel van Land O' Lakes.
http://www.agd.nl/10101567/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Vion-breidt-activiteiten-uit-in-Amerika.htm

dinsdag 1 juni 2010

BEDRIJVEN • Hogere winst voor Brits Cranswick

Het Britse varkensvleesbedrijf Cranswick heeft de winst in het afgelopen boekjaar met ruim een kwart weten op te voeren tot ruim 50 miljoen euro.
http://www.agd.nl/10101489/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Hogere-winst-voor-Brits-Cranswick.htm

dinsdag 1 juni 2010

BEDRIJVEN • Belgische vleesindustrie niet voor vaccinatie berengeur

De Belgische vleesindustrie is geen voorstander van grootschalige toepassing van het auto-immuunvaccin van Pfizer tegen berengeur. Dat zegt Thierry Smagghe van Febev, de Belgische organisatie van slachterijen en vleesverwerkers.
http://www.agd.nl/10101274/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Belgische-vleesindustrie-niet-voor-vaccinatie-berengeur.htm

dinsdag 1 juni 2010

BEDRIJVEN • Vion: winstherstel over 2009

Vion Food Group heeft over 2009 een winst geboekt van 62 miljoen euro. Dat is 8 miljoen euro (14,8 procent) meer dan over 2008. De omzet steeg met 5 procent naar 9 miljard euro. Dit heeft Vion Food Group bekend gemaakt.
http://www.agd.nl/10101116/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Vion-winstherstel-over-2009.htm

dinsdag 1 juni 2010

BEDRIJVEN • Danish Crown verhoogt vleesprijs nog een keer

Danish Crown verhoogt de varkensvleesprijs volgende week verder. Dankzij de positieve marktontwikkeling in Europa, Rusland, Japan en China, in combinatie met een sterke dollarkoers, doet het Deense concern er 4 cent bovenop, meldt het Agrarisch Dagblad.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/danish-crown-verhoogt-vleesprijs-nog-een-keer-12382.html

maandag 17 mei 2010

BEDRIJVEN • Unilever wil Italiaans onderdeel verkopen

Voedingsmiddelenproducent Unilever is van plan om het Italiaanse onderdeel Findus, dat ingevroren voedselproducten maakt, te verkopen. Dat maakte Unilever bekend.
http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1098009/2010/04/26/Unilever-wil-Italiaans-onderdeel-verkopen.dhtml

maandag 17 mei 2010

BEDRIJVEN • Danish Crown boekt meer winst

Danish Crown heeft in de eerste helft van het lopende boekjaar het resultaat verbeterd. Het Deense vleesconcern haalde netto een winst van ruim 81 miljoen euro. Dat was 21 miljoen euro meer dan in de eerste zes maanden van het voorafgaande jaar.
http://www.agd.nl/10100259/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Danish-Crown-boekt-meer-winst.htm

maandag 17 mei 2010

BEDRIJVEN • Ter Beke boekt 3% meer omzet

De vleeswaren- en bereidegerechtengroep Ter Beke heeft in het eerste kwartaal ongeveer 3 procent meer omzet geboekt dan in de overeenkomstige periode van 2009. De omzetgroei deed zich voor in beide divisies. Voor het hele jaar 2010 gaat Ter Beke uit van een verdere resultaatsverbetering. Dat meldt Ter Beke in een korte tussentijdse verklaring.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/ter-beke-boekt-3%25-meer-omzet-12327.html

vrijdag 30 april 2010

BEDRIJVEN • Oudste conservenfabriek van het land legt de boeken neer

De oudste conservenfabriek van het land, Viaka uit Seraing, heeft de boeken neergelegd. Dat meldt de openbare omroep RTBF op haar site. Viaka werd in 1890 opgericht door een Luikse slager. In 2007 kwam het bedrijf in handen van twee landbouwingenieurs, die het bedrijf in het duurdere gamma positioneerden.
http://www.hln.be/hln/nl/3424/economische-crisis/article/detail/1087101/2010/03/30/Oudste-conservenfabriek-van-het-land-legt-de-boeken-neer.dhtml

vrijdag 30 april 2010

BEDRIJVEN • Britse 2 sisters krijgt vaste voet op continent

Met de overname van branchegenoot Storteboom Group wil de Britse pluimveevleesverwerker 2 Sisters voet aan de grond krijgen op het Europese vasteland.
http://www.agd.nl/1099620/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/Britse-2-sisters-krijgt-vaste-voet-op-continent.htm

dinsdag 13 april 2010

BEDRIJVEN • Vanden Avenne neemt slachthuis De Lokery over

De Lokery, het slachthuis van Lokeren, is overgenomen door het mengvoederbedrijf Vanden Avenne uit het West-Vlaamse Ooigem. "De personeelsleden hoeven niet te vrezen voor hun job, want we willen het bedrijf nog laten groeien", zegt kersvers directeur Nick Galle. De vorige eigenaar, Dobbels Quality, wil zich voortaan concentreren op een nieuw concept voor kwaliteitsvol varkensvlees: Think Pork.
http://www.vilt.be/Vanden_Avenne_neemt_slachthuis_De_Lokery_over

dinsdag 13 april 2010

BEDRIJVEN • Pittemse varkenskwekerij onderneemt duurzaam

Met Think Pork lanceert varkenskwekerij Dobbels Quality een totaal nieuwe manier om varkens te fokken. Er wordt gekweekt met aandacht voor mens, dier en milieu. Het bedrijf is daarmee uniek in de Benelux.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=S02OL6QI

dinsdag 13 april 2010

BEDRIJVEN • “Twee Antwerpse bedrijven schuldig aan mishandeling paarden"

Volgens GAIA zijn vier Belgische paardenvleesbedrijven, waaronder twee Antwerpse, medeplichtig aan dierenverwaarlozing en -mishandeling. Het gaat om paarden die geslacht worden in Latijns-Amerika. GAIA heeft beelden verspreid.
http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/aid917794/twee-antwerpse-bedrijven-schuldig-aan-mishandeling-paarden.aspx

dinsdag 13 april 2010

BEDRIJVEN • Van Quickenborne schaft enquête bij slachthuizen af

Minister voor Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne schaft de maandelijkse enquête bij de 64 slachthuizen van ons land af. Alle nodige statistieken zullen voortaan verzameld worden via de databank Sanitel van het Voedselagentschap. Tot nog toe werden alle slachtstatistieken verzameld op basis van een enquête bij de slachthuizen.
http://www.vilt.be/Van_Quickenborne_schaft_enquete_bij_slachthuizen_af

dinsdag 13 april 2010

BEDRIJVEN • "30 procent van de Nederlandse varkensbedrijven stopt"

De komende jaren zal zo’n 30 tot 35 procent van de Nederlandse varkensbedrijven stoppen. Dat zeggen verschillende bronnen uit de varkenssector die de afgelopen weken betrokken waren bij het opstellen van bedrijfsontwikkelingsplannen. Vooral de strenge huisvestingseisen spelen veel Nederlandse varkenshouders parten. "Ook bij ons haken een aantal zeugenbedrijven af of schakelen over op integratie", zegt Bert Bohnen van de Boerenbond.
http://www.vilt.be/30_pct_van_de_Nederlandse_varkensbedrijven_stopt

dinsdag 13 april 2010

BEDRIJVEN • Tyson verliest rechtszaak van pluimveehouders

De Amerikaanse pluimveevleesgigant Tyson Foods heeft een rechtszaak tegen tien vleeskuikenhouders verloren. Tyson is veroordeeld tot het behalen van een schadevergoeding van 5,45 miljoen euro aan de pluimveehouders.
http://www.agd.nl/1098361/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/Tyson-verliest-rechtszaak-van-pluimveehouders.htm

dinsdag 13 april 2010

BEDRIJVEN • 'Varkens Duitse slachterijen half levend aan de haak'

Een slordige half miljoen varkens per jaar wordt bij de verwerking in Duitse slachterijen onvoldoende verdoofd of komt nog min of meer levend aan de haak omdat ze onvoldoende leeggebloed zijn.
http://www.agd.nl/1098473/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Varkens-Duitse-slachterijen-half-levend-aan-de-haak.htm

dinsdag 13 april 2010

BEDRIJVEN • Danish Crown zet 580 mensen op straat

Danish Crown (DC) voert de aangekondigde personeelsreductie nog voor de zomer door. Dat heeft het vleesconcern meegedeeld in een nadere uitwerking van ‘plan B’. Het ziet zich daartoe gedwongen omdat de voedingsbond niet akkoord wilde gaan met een bevriezing van het loonniveau.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/danish-crown-zet-580-mensen-op-straat-12241.html

woensdag 24 maart 2010

BEDRIJVEN • Limburgse mega-varkensstal baart buurtbewoners zorgen

De geplande uitbreiding van varkenshouderij De Berger in Meeuwen-Gruitrode tot 10.252 vleesvarkens en 7.580 biggen baart de omwonenden zorgen. Ze vrezen meer geur-, geluids- en stofhinder. "Er komt een chemisch luchtwassysteem met minstens 70 procent uitstootvermindering", zegt investeerder Piet Lavreijsen. Het dossier ligt nog tot 8 april ter inzage op de gemeente.
http://www.vilt.be/Limburgse_mega-varkensstal_baart_buurtbewoners_zorgen

woensdag 24 maart 2010

BEDRIJVEN • Tönnies bouwt marktleidersschap in Duitsland uit

Vleesconcern Tönnies heeft zijn positie op de Duitse markt in 2009 verder weten uit te bouwen. Gerekend naar het aantal in Duitsland geslachte varkens haalde het bedrijf een marktaandeel van 23,5 procent. Dat is 1,6 procent meer dan in 2008. Dat blijkt uit de top-10 van de grootste Duitse varkensslachterijen, opgesteld door varkenshoudersorganisatie ISN. Vion en Westfleisch nemen respectievelijk de tweede en derde positie in.
http://www.vilt.be/Toennies_bouwt_marktleidersschap_in_Duitsland_uit

woensdag 24 maart 2010

BEDRIJVEN • Danish Crown schrapt 600 arbeidsplaatsen

Danish Crown schrapt binnenkort 600 arbeidsplaatsen in Denemarken. Dat heeft het concern vandaag meegedeeld in reactie op de weigering van voedingsbond NNF om bij de cao-onderhandelingen akkoord te gaan met een bevriezing van het loonniveau in de jaren 2010-2012.
http://www.agd.nl/1097478/Nieuws/Pluimveehouderij/Danish-Crown-schrapt-600-arbeidsplaatsen.htm

woensdag 24 maart 2010

BEDRIJVEN • Actie buurt tegen kippenslachterij

Omwonenden van de kippenslachterij Cooreman Verhasselt in Baasrode zijn de geurhinder en lawaai van de slachterij zat. De bewoners boden al een petitie aan bij het gemeentebestuur. Volgens de buurt wordt er ’s nachts af en aan gereden door ladende en lossende vrachtwagens, meldt Het Nieuwsblad.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/actie-buurt-tegen-kippenslachterij-12185.html

woensdag 24 maart 2010

BEDRIJVEN • Brits vleesbedrijf wil alleen Polen

De Britse vleesverwerker Forza AW, een van de grootste leveranciers van supermarktketen Asda, neemt alleen personeel aan van Poolse afkomst. Brits personeel is niet welkom.
Volgens Forza AW zou dit nodig zijn om er zeker van te zijn dat álle personeel de werkinstructies begrijpt.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/brits-vleesbedrijf-wil-alleen-polen-12147.html

donderdag 4 maart 2010

BEDRIJVEN • Diversi Foods kiest voor groene energie

Diversi Foods is zich bewust van de milieuproblematiek en voorziet daarom sinds dit jaar in een gedeelte van haar eigen energiebehoeften. Er wordt daarbij geopteerd voor zonne-energie. Een gloednieuwe fotovoltaïsche installatie van 33.000 kWu werd geïnstalleerd op het dak van het gebouw in Erpe-Mere. De werf werd verzekerd door Greencase en is goed voor 1/3 van de totale behoefte aan elektriciteit.

donderdag 4 maart 2010

BEDRIJVEN • Ter Beke zet goede resultaten neer voor 2009

Voedingsgroep Ter Beke behaalde over 2009 een nettowinst van 8,3 miljoen euro, een stijging van 8,6 procent tegenover 2008. De omzet bleef, met een daling van 0,2 procent, min of meer stabiel op 392,3 miljoen euro. De omzetstijging op conto van de divisie vleeswaren werd tenietgedaan door een omzetdaling van de divisie bereide gerechten.
http://www.vilt.be/Ter_Beke_zet_goede_resultaten_neer_voor_2009

donderdag 4 maart 2010

BEDRIJVEN • Pluimveeindustrie VS zwaar getroffen door China

De pluimveeindustrie in de Verenigde Staten is zwaar getroffen door de verhoging van de importheffingen van China op Amerikaans pluimveevlees. China heeft die tarieven op 13 februari van dit jaar verhoogd, omdat het de VS beschuldigt van het dumpen van pluimveevlees in China. Dat meldt meatingplace.com.
http://www.agd.nl/1096074/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/Pluimveeindustrie-VS-zwaar-getroffen-door-China.htm

donderdag 4 maart 2010

BEDRIJVEN • Record Duitse pluimveevleesproductie

De Duitse productie van pluimveevlees steeg vorig jaar met 6 procent naar een recordniveau van 749.441 ton ten opzichte van 2008. Dat betekent een verdubbeling van die productie ten opzichte van 1999.
http://www.agd.nl/1095934/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/Record-Duitse-pluimveevleesproductie.htm

donderdag 4 maart 2010

BEDRIJVEN • Iran opent bijna grootste slachterij ter wereld

In Iran is een van de grootste kippenslachterijen van de wereld geopend.
De Iraanse minister van Landbouw opende de slachterij waarin ruim vijf miljard euro is geïnvesteerd. Het slachthuis is de grootste in zijn soort in het Midden-Oosten en de op vier na grootste in de wereld. Per uur worden er 10.000 stuks pluimvee geslacht.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/iran-opent-bijna-grootste-slachterij-ter-wereld-12068.html

donderdag 4 maart 2010

BEDRIJVEN • Vion schrapt weer 180 banen

Vion gaat nog eens 180 banen schrappen bij zijn vleeswarenfabriek in het Engelse Haverhill.
Begin vorig jaar kondigde Vion al aan dat de helft van de toen achthonderd banen in Haverhill gingen verdwijnen. Vion heeft sinds de overname van Grampian in juni 2008 een kleine 1.700 banen bij zijn Britse dochterbedrijf geschrapt.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/vion-schrapt-weer-180-banen-12053.html

dinsdag 16 februari 2010

BEDRIJVEN • Blokkade opgeheven na toegevingen Westvlees

De blokkade van slachthuis Westvlees in Westrozebeke werd na een gesprek tussen de actievoerders en de directie van het bedrijf opgeheven. “Westvlees heeft ons gegarandeerd dat het de prijs met twee eurocent zou optrekken. Ook is er afgesproken om op korte termijn tot een nieuw systeem van prijsvorming te komen”, zei Luc Van Dommelen van ABS.
http://www.vilt.be/Blokkade_opgeheven_na_toegevingen_Westvlees

dinsdag 16 februari 2010

BEDRIJVEN • Kleinere bedrijven romen loon niet af

Door de negatieve index zijn heel wat werknemers het jaar gestart met een lichte loonvermindering. Toch hebben vooral kleine bedrijven die inlevering niet toegepast.
Door de inkrimpende economie is de index vorig jaar licht gedaald. Tal van sectoren met als blikvanger het paritair comite 218 (bedienden in bv. voeding, horeca, land- en tuinbouw, media enzovoort) konden daardoor in januari de lonen met 0,43% terugschroeven: een peulenschil in vergelijking met de 4,5% stijging van januari 2009, maar toch. Hetging om een mogelijkheid, inleveren was dus geen verplichting.
http://jobs.hbvl.be/artikels/96/kleinere-bedrijven-romen-loon-niet-af.html

dinsdag 16 februari 2010

BEDRIJVEN • Unizo: “Brugpensioen ontmoedigen? Zeker maar niet alleen werkgever extra belasten”

“Weinig meer dan een kleine lastenverhoging voor ondernemers en al helemaal geen rem op brugpensioen.” Zo omschrijft UNIZO de beslissing van de federale ministerraad om brugpensioen te ontmoedigen. “Dat de regering vroeger uittreden ontmoedigt, juichen we toe. Er moeten immers dringend meer mensen langer aan de slag om de sociale zekerheid betaalbaar te houden,” reageert UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. “Maar met deze maatregel zal dat doel niet bereikt worden. Werkgevers zullen elke maand tot 5€ meer moeten betalen per bruggepensioneerde. Voor de rest blijft alles bij het oude.”
http://www.unizo.be/viewobj.jsp?id=436759

dinsdag 16 februari 2010

BEDRIJVEN • Duitsland lokt deel Danish Crown

Danish Crown verplaatst grote delen van de varkensverwerking van Denemarken naar Duitsland als het bedrijf de aangekondigde besparing op de loonkosten niet haalt.
Dat zegt Kjeld Johannesen, directietopman van het Deense vleesconcern.
http://www.agd.nl/1094862/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Duitsland-lokt-deel-Danish-Crown.htm

dinsdag 16 februari 2010

BEDRIJVEN • Verkoop kippenvlees stuwt omzet en winst Tyson

Tyson Foods heeft het laatste kwartaal 160 miljoen dollar (116 miljoen euro) winst geboekt, tegenover een verlies van 100 miljoen dollar een jaar eerder.
http://www.agd.nl/1094812/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Verkoop-kippenvlees-stuwt-omzet-en-winst-Tyson.htm

dinsdag 16 februari 2010

BEDRIJVEN • Vleesindustrie Verenigde Staten zet zich schrap

De Amerikaanse veehouderij en vleesindustrie zet zich schrap voor een tweedelige televisieserie over het antibioticagebruik in de veehouderij. CBS Evening News heeft twee uitzendingen over het onderwerp voorbereid, die deze week worden uitgezonden.
http://www.agd.nl/1094807/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Vleesindustrie-Verenigde-Staten-zet-zich-schrap.htm

dinsdag 16 februari 2010

BEDRIJVEN • Drie slachterijen dicht in Australië

Honderden slachters en uitbeners staan in Australië op straat nadat drie slachterijen hun sluiting aankondigden. De sluitingen betreft twee vleesbedrijven van Leitch Pastoral Group en vleesverwerker Burrangong Meat Processors. Volgens Australische media hangen de sluitingen samen met de sterk stijgende koers van de Australische dollar, de economische crisis, de scherpe concurrentie in Japan en Korea en de lage aanvoer van vee in verband met de aanhoudende droogte.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/drie-slachterijen-dicht-in-australie-11974.html

donderdag 4 februari 2010

BEDRIJVEN • Uitgemolken arbeiders riskeren ook straf

Maar liefst 27 mannen van Turkse origine moesten zich verantwoorden voor de rechtbank omdat ze zich hebben laten tewerkstellen door twee koppelbazen in de vleesindustrie. Twee van de 29 worden dus beschouwd als koppelbazen die in onderaanneming werkten in de vleesindustrie. Zij zetten de 27 anderen aan het werk als uitbeners, maar voelden zich niet gebonden door enige RSZ- of RVA-reglementering. De arbeiders werden dus veelal in het zwart uitbetaald en daarnaast trokken ze ook nog eens werklozensteun omdat ze zogezegd economisch werkloos waren. De RSZ vraagt nu 270.000 euro terug.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=JH2L5BC8

donderdag 4 februari 2010

BEDRIJVEN • ACV voert actie tegen koppelbazen in vleessector

Het ACV voert actie tegen de koppelbazen in de vleessector. Dat maakte de christelijke vakbond bekend. Het ACV zegt dat in de vleessector veel onderaannemers actief zijn die diensten leveren aan bedrijven, bijvoorbeeld om vlees uit te benen of te versnijden. "Maar meer en meer van die onderaannemers spelen het spel niet correct", zegt de vakbond in een persbericht.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=B35521450100118

donderdag 4 februari 2010

BEDRIJVEN • 1.450 jobs bedreigd door sluiting Smithfield-vestiging

De Amerikaanse verwerker van varkensvlees John Morrell, een afdeling van Smithfield Foods, heeft bekendgemaakt dat het eind april haar vestiging in Iowa sluit. In het bedrijf worden dagelijks 13.000 varkens aangevoerd. 1.450 jobs komen door de sluiting op de helling te staan. Na de bekendmaking daalden de prijzen op de termijnmarkt met meer dan twee procent.
http://www.vilt.be/1450_jobs_bedreigd_door_sluiting_Smithfield-vestiging

donderdag 4 februari 2010

BEDRIJVEN • Tönnies maakt slachtgegevens openbaar

Slachterij Tönnies zet sinds kort alle data over het gewicht, het vetgehalte en de vleeskwaliteit van een varkenskarkas meteen online. Hiermee wil de vleesverwerker laten zien dat het niets te verbergen heeft.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/t%C3%B6nnies-maakt-slachtgegevens-openbaar-11910.html

donderdag 4 februari 2010

BEDRIJVEN • Teller ontslagen vleesindustrie VS: 2.000

Met de sluiting van een Tysonfabriek in Iowa komt de teller van ontslagen werknemers in de Amerikaanse vleesindustrie binnen drie dagen op bijna tweeduizend.
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/archief/teller-ontslagen-vleesindustrie-vs-2000-11875.html

dinsdag 19 januari 2010

BEDRIJVEN • EU onderzoekt Waalse steun voor vernietiging karkassen

De Europese Commissie heeft een officieel onderzoek geopend naar de Waalse overheidssteun voor de verwijdering en vernietiging van karkassen. Eind 2003 keurde het dagelijks bestuur van de Unie een steunmaatregel voor de verwijdering en vernietiging goed, op voorwaarde dat de regeling in overeenstemming met de Europese regels zou worden gebracht.
http://www.vilt.be/EU_onderzoekt_Waalse_steun_voor_vernietiging_karkassen

dinsdag 19 januari 2010

BEDRIJVEN • Europese Commissie: subsidie voor voedselproductie blijft nodig

Directe betalingen aan boeren blijven ook na 2013 nodig om de productie van voldoende voedsel te garanderen. Dat stelt de Europese Commissie in een onlangs gepubliceerd discussiestuk.
http://www.agd.nl/1092842/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/EC-subsidie-voor-voedselproductie-blijft-nodig.htm

dinsdag 12 januari 2010

BEDRIJVEN • Kmo's 20% minder waard

De Belgische kmo's zijn vorig jaar gemiddeld 19,6% in waarde gedaald. Wie in de sector van voeding en landbouw zijn bedrijf wou verkopen, was het slechtste af met een daling van de waarde met 28,4%. De dienstensector en de bouw bleven het best overeind met een waardeafname van respectievelijk 'slechts' 13,6% en 14,1%.
http://www.gva.be/nieuws/geldzaken/aid887554/kmo-s-20pct-minder-waard.aspx

dinsdag 12 januari 2010

BEDRIJVEN • Olen gekant tegen uitbreiding slachtafvalverwerker

Het schepencollege van Olen verzet zich tegen een uitbreiding van Verlirend, een verwerkingsbedrijf voor slachtafval. Het bedrijf wil zijn capaciteit van 80 ton vlees per dag optrekken naar 290 ton per dag. “Het grootste probleem is de stankhinder”, zegt schepen van Milieu, Marc Luyckx. “Al vijf jaar vragen wij dat Verlirend iets doet aan de stank, maar er gebeurt niets. Het bedrijf heeft al zijn krediet verspeeld”.
http://www.vilt.be/Olen_gekant_tegen_uitbreiding_slachtafvalverwerker

dinsdag 12 januari 2010

BEDRIJVEN • Pilgrim's Pride na jaar terug op beurs

De Amerikaanse pluimveegigant Pilgrim's Pride is terug op de beurs van New York.
Na ruim een jaar is het inmiddels door het Braziliaanse JBS overgenomen bedrijf definitief van het bankroet gered.
http://www.agd.nl/1092069/Nieuws/Pluimveehouderij/Pilgrims-Pride-na-jaar-terug-op-beurs.htm

dinsdag 12 januari 2010

BEDRIJVEN • Willy Naessens wil groot worden in vlees

De Oost-Vlaamse ondernemer Willy Naessens is in België al groot in de bouw, maar Naessens wil net zo groot worden in vlees en food. Via Franky Fresh Foods wil hij ook een vooraanstaande rol in de voedingsector spelen, vertelt hij aan het weekblad Trends.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/7818/willy-naessens-wil-groot-worden-in-vlees.html

dinsdag 12 januari 2010

BEDRIJVEN • Chinezen nemen Smithfieldbedrijf over

China’s grootste graanbedrijf en vleesimporteur COFCO heeft de joint venture, Maverick Food, van Smithfield Foods en de Belgische Artal Group in China overgenomen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/7826/chinezen-nemen-smithfieldbedrijf-over.html

dinsdag 12 januari 2010

BEDRIJVEN • Australische slachters wacht ontslag

Schapenslachters in Australië moeten volgend jaar rekening houden met grote ontslagrondes.
De combinatie van tien jaar grote droogte en de hoge koers van de Australische dollar zijn dodelijk, meldt Meatinternational.com.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/7813/australische-slachters-wacht-ontslag.html

woensdag 16 december 2009

BEDRIJVEN • Satelliet gaat Braziliaanse runderen monitoren

In de marge van de klimaattop in Kopenhagen heeft de Braziliaanse regering beloofd dat ze voortaan één keer per maand via een satelliet het ruimtegebruik zal monitoren van meer dan 15.000 rundveebedrijven die opereren in en rond het Amazonewoud. Het is de bedoeling dat boerderijen die zich schuldig maken aan ontbossing niet langer mogen leveren aan slachthuizen.
http://www.vilt.be/Satelliet_gaat_Braziliaanse_runderen_monitoren

woensdag 16 december 2009

BEDRIJVEN • Rusland verbiedt weer import van Amerikaans vlees

De Russische overheid heeft een importverbod voor zeven Amerikaanse vleesverwerkers aangekondigd, waaronder de Smithfield-vestiging Tar Heel.
http://www.agd.nl/1090961/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Rusland-verbiedt-weer-import-van-Amerikaans-vlees.htm

woensdag 16 december 2009

BEDRIJVEN • Opnieuw rode kwartaalcijfers Smithfield

De Amerikaanse vleesgigant Smithfield heeft in het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2010 een verlies van 17,9 miljoen euro gemaakt. Dat is een verslechtering ten opzichte van een jaar eerder, maar duidelijk beter dan in het eerste kwartaal.
http://www.agd.nl/1090939/Nieuws/Varkenshouderij/Meer-nieuws-varkenshouderij/Opnieuw-rode-kwartaalcijfers-Smithfield.htm

woensdag 16 december 2009

BEDRIJVEN • Dawn Meats stopt met slachten in Cork

De Ierse vleesverwerker Dawn Meats stopt met slachten in Midleton, nabij Cork. Het stopzetten van de slachtactiviteiten betekent banenverlies voor tachtig mensen. Eerder werden al 130 mensen ontslagen toen het bedrijf stopte met uitbenen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/7773/dawn-meats-stopt-met-slachten-in-cork.html

woensdag 16 december 2009

BEDRIJVEN • Weer recall gehakt bij Cargill

Voor de tweede keer dit jaar haalt Cargill’s Beef Packers Inc. duizenden kilo’s gehakt terug. Opnieuw is het vlees mogelijk besmet met een antibiotica resistente vorm van Salmonella.
Het gaat in totaal om bijna 10.000 kilo rundvlees, dat terechtgekomen is in diverse supermarkten in Arizona en New Mexico.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/7746/weer-recall-gehakt-bij-cargill.html

woensdag 16 december 2009

BEDRIJVEN • Danish Crown beschuldigd van mishandeling

Een meerderheid in Deense parlement eist overheidstappen tegen mishandeling van varkens bij het inladen van de wagens op weg naar Danish Crown. De marktleider heeft er volgens de politici met een nieuw afrekeningsmodel voor gezorgd dat de varkens meer mishandeld worden dan voorheen, meldt het Agrarisch Dagblad.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/wetgeving/7734/danish-crown-beschuldigd-van-mishandeling.html

vrijdag 4 december 2009

BEDRIJVEN • Franky Fresh Food neemt bedrijven over

De groep Franky Fresh Food, gevestigd in de Waregemseweg in Wortegem, heeft een overeenkomst op zak voor de overname van de activiteiten van de bvba Blancke Vleeswaren uit Anderlecht en de nv Blancke Productie uit Huizingen.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=RC2J2RDU

vrijdag 4 december 2009

BEDRIJVEN • Kipverwerker Verbinnen neemt sectorgenoot KPC over

Het pluimveeslachthuis Verbinnen neemt zijn sectorgenoot Kempische pluimveecentrale (KPC) over. De groep Lintor-Verbinnen zit in de portefeuille van de investeringsmaatschappij Gimv. KPC is gevestigd in Balen en verwerkt pluimvee tot koude en warme bereidingen.
http://www.vilt.be/Kipverwerker_Verbinnen_neemt_sectorgenoot_KPC_over

vrijdag 4 december 2009

BEDRIJVEN • Vion UK wil moderne kippenfabriek bouwen

De Britse tak van Vion wil samen met Banham Poultry een nieuwe kippenfabriek bouwen in Eye, in Oost-Engeland. De fabriek, met een capaciteit van twee miljoen kippen per jaar, moet volgens de plannen 'de meest geavanceerde' fabriek ter wereld worden en kan uiteindelijk aan 900 mensen werk bieden.
http://www.agd.nl/1090129/Nieuws/Pluimveehouderij/Meer-nieuws-pluimveehouderij/Vion-UK-wil-moderne-kippenfabriek-bouwen.htm

woensdag 18 november 2009

BEDRIJVEN • Directeur Eisdens slachthuis blijft in de cel

De raadkamer in Tongeren heeft de aanhouding bevestigd van Gerard Hendrickx, de directeur van het slachthuis aan de Vredestraat in Eisden-Dorp (Maasmechelen). De man belandde in de cel op verdenking van gesjoemel, waardoor de herkomst van het vlees dat geslacht en verwerkt werd, niet nagetrokken kon worden. Zo zou er vlees aan warenhuizen, restaurants en rusthuizen geleverd zijn. De advocaten van Hendrickx tekenden beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer. Het parket en de onderzoeksrechter van Tongeren hebben het slachthuis Hendrickx en de beenhouwerij aan de Vredestraat in Eisden-Dorp preventief verzegeld.
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1027795/2009/11/10/Directeur-Eisdens-slachthuis-blijft-in-de-cel.dhtml

woensdag 18 november 2009

BEDRIJVEN • Rechter kort opzegtermijn in voor knelpuntberoepen

Rechters houden bij het bepalen van de opzegtermijn van ontslagen werknemers meer en meer rekening met de situatie van de arbeidsmarkt. Zo besliste het arbeidshof in Antwerpen onlangs om de opzegtermijn van een verpleger te herleiden omdat zijn job voorkomt op de lijst met knelpuntberoepen. Het arbeidshof in Brussel deed hetzelfde voor een slager omdat de vraag naar slagers nog altijd groot blijft.
http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/aid876263/rechter-kort-opzegtermijn-in-voor-knelpuntberoepen.aspx

woensdag 18 november 2009

BEDRIJVEN • UNIZO blij met extra Vlaamse kredietsteun

“De extra Vlaamse kredietsteun zal de Vlaamse KMO’s nieuwe zuurstof geven, op voorwaarde tenminste dat de banken deze reddingsboei ten volle benutten,” reageert UNIZO tevreden maar voorzichtig op 2 nieuwe steunmaatregelen van de Vlaamse overheid: de uitbreiding van de winwinlening tot alle KMO’s en de uitbreiding van de waarborgregeling tot overbruggingskredieten.
http://www.unizo.be/viewobj.jsp?id=424120

woensdag 18 november 2009

BEDRIJVEN • Zit uw onderneming nog goed in het vel?

Elke onderneming kan door een financieel dipje gaan. Het is belangrijk om op die momenten tijdig de symptomen te herkennen. De Vlaamse overheid lanceert daarom de site www.kijknaaruwonderneming.be, met een vierstappenplan om tijdelijke verzwakte ondernemingen financieel terug op de rails te krijgen.
http://www.unizo.be/viewobj.jsp?id=424442

woensdag 18 november 2009

BEDRIJVEN • Vlamingen halen neus op voor jobs in voedingsnijverheid

Aan de vensters van Impact-interim in Geel hangen vacatures voor slachters. Eentje in het Nederlands en daarnaast twee in het Pools. Ondanks de crisis zijn buitenlandse arbeiders erg welkom in de industrieterreinen van Geel en Olen, waar veel voedingsbedrijven gevestigd zijn. Bij de vakbond raamt men het aantal Vlamingen in deze firma's op amper tien procent.
http://www.vilt.be/Vlamingen_halen_neus_op_voor_jobs_in_voedingsnijverheid

woensdag 18 november 2009

BEDRIJVEN • Rusland steekt € 500 mln. in nieuwe slachterijen

De Russische overheid gaat 500 miljoen euro investeren in de bouw van drie tot vijf nieuwe, hypermoderne slachterijen in het land. Jaarlijks moeten die zeven miljoen stuks vee slachten. De impuls zal volgens Meatinternational.com 4.500 nieuwe banen opleveren.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/7666/rusland-steekt-%80-500-mln-in-nieuwe-slachterijen.html

woensdag 18 november 2009

BEDRIJVEN • JBS verliest, Brasil Foods wint

Rundvleesproducent JBS heeft in het derde kwartaal flink minder winst gemaakt ten opzichte van vorig jaar. De winst daalde met 78 procent. In tegenstelling tot JBS maakte Brasil Foods het derde kwartaal wel winst, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/7657/jbs-verliest-brasil-foods-wint.html

dinsdag 3 november 2009

BEDRIJVEN • Daling varkensslachtingen in EU groter dan verwacht

Het aantal varkensslachtingen in de Europese Unie zal in 2009 2,5 pct lager liggen dan vorig jaar. Vooral in de tweede helft van het jaar daalt de productie sterker dan tot nu toe werd gedacht. Dat zegt een Nederlandse werkgroep voor de varkensvleessector. Aanvankelijk ging men uit van een productiedaling van 1,9 pct over heel 2009.
http://www.vilt.be/Daling_varkensslachtingen_in_EU_groter_dan_verwacht

dinsdag 3 november 2009

BEDRIJVEN • Mogelijk alleen geldboete voor Tönnies

Een overtreding voor het mixen van varkens- en rundvlees in rundergehakt. Dat is mogelijk het enige waar vleesverwerker Tönnies voor terecht moet staan. Alle andere aanklachten worden verworpen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/7582/mogelijk-alleen-geldboete-voor-t%F6nnies.html

dinsdag 3 november 2009

BEDRIJVEN • Vleesinspecteur wil $ 15 miljoen van slachterij

Een slachterij in Queens (New York) wacht een schadeclaim van 15 miljoen dollar omdat het een foto van een vleesinspecteur gebruikte in advertenties om het slachthuis aan te prijzen.
De kippenslachterij, Aniqa Halal Live Poultry, wordt verweten het publiek te hebben misleid door te suggereren dat de inspecteur, Vincent Calabro, kippen- en eendenvlees van het bedrijf had goedgekeurd, voordat het werd verkocht aan supermarkten. Volgens de advocaat van Calabro hebben medewerkers aan hem juist verteld dat het er niet altijd al te hygiënisch aan toe ging in de slachterij.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/opmerkelijk/7579/vleesinspecteur-wil-%24-15-miljoen-van-slachterij.html

woensdag 21 oktober 2009

BEDRIJVEN • Varkensbedrijf wint oscar van de landbouw

'Je mag dit gerust de oscars van de landbouw noemen', zeggen Chris Peeters en Ria Nouwen van varkensbedrijf Wolkenhoeve. Zij wonnen - na de Golden Pig Award - nu ook de wedstrijd Agrafiek als meest innoverende en meest ondernemende varkensbedrijf.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=RQ2GH7S4

woensdag 21 oktober 2009

BEDRIJVEN • Verdeling Braziliaans kippenvlees levert extra jobs op

Het bedrijf King Transport met vestigingen in Hoeselt en Luik heeft een overeenkomst bedongen voor de distributie van Braziliaans kippenvlees. Dat meldt Het Belang van Limburg. Er is op jaarbasis een bedrag mee gemoeid van bijna één miljoen euro. De deal zou twintig extra jobs opleveren, later wellicht nog eens vijftig.
http://www.vilt.be/Verdeling_Braziliaans_kippenvlees_levert_extra_jobs_op

woensdag 21 oktober 2009

BEDRIJVEN • Pluimveehouderij heeft moeilijke jaren achter de rug

Het totaal aantal Belgische bedrijven met legkippen dat onderworpen is aan de telplicht daalde van 4.934 in 2001 tot 2.921 in 2008. Dat is een daling van ruim veertig procent. In de sector van de braadkippen kromp het aantal bedrijven met meer dan dertig procent, van 1.586 bedrijven in 2001 tot 1.005 vorig jaar. Dat blijkt uit een situatieschets van Vepek.
http://www.vilt.be/Pluimveehouderij_heeft_moeilijke_jaren_achter_de_rug

woensdag 21 oktober 2009

BEDRIJVEN • Vion richt zich op buurlanden en Nederland

Vleesverwerker Vion richt zich de komende jaren op het versterken van de posities in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Het bedrijf gaat niet beginnen met eigen slachterijen in landen als Rusland of China. Dat zei directievoorzitter Peter Beckers van Vion Food Nederland tijdens het openingscongres van de Landbouwvakbeurs in ’s-Hertogenbosch.
http://www.agd.nl/1086522/Nieuws/Artikel/Vion-richt-zich-op-buurlanden-en-Nederland.htm

woensdag 21 oktober 2009

BEDRIJVEN • Recall rundertongen J.F. O'Neill

J.F. O’Neill Packing Company in Omaha haalt 33.000 pond rundertongen terug. Dit omdat in de voorraad de amandelen niet geheel zouden zijn verwijderd.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/7538/recall-rundertongen-jf-o%27neill.html

dinsdag 6 oktober 2009

BEDRIJVEN • Cassatie bevestigt veroordeling ex-eigenaar Food Impex voor frauduleus failliet

Jean-Pierre Verhaeghe, de ex-zaakvoerder van het vleesverwerkend bedrijf Food Impex, zal toch twee jaar de cel in moeten en een boete van 1.375.000 euro moeten betalen voor bedrieglijk onvermogen. Het Gentse hof van beroep had hem tot die straf veroordeeld en het hof van Cassatie heeft Verhaeghes voorziening tegen die veroordeling verworpen.
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1006218/2009/09/29/Cassatie-bevestigt-veroordeling-ex-eigenaar-Food-Impex-voor-frauduleus-failliet.dhtml

dinsdag 6 oktober 2009

BEDRIJVEN • "Positie Belgisch rundvlees op thuismarkt verdedigen"

De voorbije jaren heeft het slachthuis Adriaens in Zottegem zich volledig gespecialiseerd in rundvlees. Die operatie ging gepaard met zware investeringen, die bijna helemaal voltooid zijn.
http://www.vilt.be/Positie_Belgisch_rundvlees_op_thuismarkt_verdedigen

dinsdag 6 oktober 2009

BEDRIJVEN • Top-10 vleesleveranciers Duitsland

Vion Food Group voert de lijst aan van vleesbedrijven in de top-100 van leveranciers aan de Duitse levensmiddelenhandel. Tönnies is tweede en PHW Grupppe derde. De lijst (van de Lebensmittel Zeitung) is opgesteld aan de hand van de omzetten in Duitsland.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/7478/top-10-vleesleveranciers-duitsland.html

dinsdag 22 september 2009

BEDRIJVEN • Smithfield wordt verpakt-vleesconcern

Smithfield gaat de focus meer leggen op verpakt varkensvlees. Dit om de marges te verhogen en fluctuaties te verminderen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/7372/smithfield-wordt-verpakt-vleesconcern.html

dinsdag 22 september 2009

BEDRIJVEN • Zout in vlees omlaag zonder smaakverlies

Onderzoekers van het Top Instituut Food and Nutrition hebben een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee een drastische natriumverlaging (25% minder zout) gerealiseerd kan worden zonder smaakverlies. De Nederlandse vinding berust op een slimme manier van het verdelen van zout in voedingsproducten als vlees, meldt Slagerswereld.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/product-ontwikkeling/7385/zout-in-vlees-omlaag-zonder-smaakverlies.html

dinsdag 22 september 2009

BEDRIJVEN • 'Slachterijen EU kwellen dieren nog steeds'

Er is nog steeds een en ander mis met het slachten van dieren in de Europese Unie. Vooral in Spanje, Griekenland en Frankrijk worden dieren nog vaak gekweld bij de slacht.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/7358/%27slachterijen-eu-kwellen-dieren-nog-steeds%27.html

dinsdag 22 september 2009

BEDRIJVEN • Guy Troch brengt Azian op de markt

Begin oktober brengt Guy Troch Import een compleet nieuw gamma kant en klare maaltijden op de markt. Hij haalde de mosterd in Bangkok waar hij samen met de Blue Elephant Coocking School vier bereidingen ontwikkelde voor de Belgische grootwarenhuizen, beenhouwerijen en traiteurs.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=RO_4_789_176775_2009

vrijdag 11 september 2009

BEDRIJVEN • Biologische kruiden van Verstegen

Biologisch, het antwoord op de vraag van de markt. Verstegen introduceert 24 verschillende soorten biologische kruiden, specerijen en kruidenmixen voor de professionele markt. Het voltallige assortiment is SKAL gecertificeerd. De producten hebben een prachtige kleurstelling en een volle smaakbeleving en zijn verpakt in handige transparante, vierkante strooibusjes met een onderscheidende ‘grasgroene’ dop.

vrijdag 11 september 2009

BEDRIJVEN • Kraft Foods lanceert miljardenbod op Cadbury

De Amerikaanse levensmiddelengroep Kraft Foods heeft een overnamebod van zo'n 11,7 miljard euro uitgebracht op de Britse snoepproducent Cadbury. Bedoeling van het samengaan van beide groepen volgens Kraft Foods is het vormen van een "wereldspeler op het vlak van snacks, zoetigheden en bereide maaltijden". Cadbury heeft het bod al verworpen.
http://www.vilt.be/Kraft_Foods_lanceert_miljardenbod_op_Cadbury

vrijdag 11 september 2009

BEDRIJVEN • 'JBS wil Pilgrim’s Pride overnemen’

Het Braziliaanse vleesconcern JBS wil het Amerikaanse pluimveevleesbedrijf Pilgrim’s Pride overnemen. Dat meldt de Zuid-Amerikaanse krant Valor Economico. De directies van beide bedrijven geven geen commentaar op het bericht.
http://www.agd.nl/1083463/Nieuws/Artikel/JBS-wil-Pilgrims-Pride-overnemen.htm

vrijdag 11 september 2009

BEDRIJVEN • Sadia zet hoogste baas op straat

De Braziliaanse vleesverwerker Sadia heeft zijn hoogste baas op straat gezet. Gilberto Tomazoni, heeft 27 jaar bij het vleesbedrijf gewerkt. Hij wordt opgevolgd door Julio Cadoso de Lucena.
Waarom Tomazoni moest vertrekken is niet bekend gemaakt. Sadia is momenteel bezig te fuseren met Perdigão. Het nieuwe bedrijf heet Brasil Foods.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/7353/sadia-zet-hoogste-baas-op-straat.html

vrijdag 11 september 2009

BEDRIJVEN • Vion onderzoekt beter verpakken van vlees

Vion voert in Groot-Brittannië een onderzoek uit naar het verbeteren van vacuüm verpakken van vlees. Vion UK werd hierin samen met Giraffe Innovation en Coop. Doel is om verspilling van vlees en verpakkingsmateriaal te beperken.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/verpakken/7350/vion-onderzoekt-beter-verpakken-van-vlees.html

woensdag 26 augustus 2009

BEDRIJVEN • "Vlaanderen telt al ruim 1.000 geurloze varkensstallen"

Vlaanderen telt al meer dan duizend ammoniakemissiearme stallen. Dat zegt minister-president Kris Peeters in een persbericht naar aanleiding van een aantal berichten in de media over de bouw van een emissiearme stal in Limburg, wat als een primeur in Vlaanderen naar voor werd geschoven.
http://www.vilt.be/Vlaanderen_telt_al_ruim_1000_geurloze_varkensstallen

woensdag 26 augustus 2009

BEDRIJVEN • Protest tegen uitbreiding varkensbedrijf in Sinaai

De Werkgroep Leefmilieu Sinaai heeft bezwaar ingediend tegen de uitbreiding van een varkensbedrijf in de Oost-Vlaamse gemeente. Na de mogelijke vestiging van een mestverwerkingsinstallatie in de Weimansstraat, ligt nu ook het dossier van een varkensbedrijf in de Cadzandstraat op tafel. Daar willen de eigenaars het varkensbestand verdubbelen.
http://www.vilt.be/Protest_tegen_uitbreiding_varkensbedrijf_in_Sinaai

woensdag 26 augustus 2009

BEDRIJVEN • Rundvleessector Brazilië: 'Ieren zijn jaloers'

De Ieren zijn gewoon jaloers op de snelle ontwikkeling van de Braziliaanse rundvleeshandel. ‘Het zijn net kinderen die schreeuwen en schoppen om aandacht te krijgen’, stelt voorzitter Otavio Hermont Cançado van de ABIEC. Braziliaanse veehouders en vleesverwerkers staan al heel lang bekend om hun deskundigheid, volwassenheid en concurrentiekracht, stelde Cançado in een reactie op de Ierse roep om Braziliaans rundvlees te verbieden in de EU.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/7289/rundvleessector-brazilie-%27ieren-zijn-jaloers%27.html

woensdag 26 augustus 2009

BEDRIJVEN • Vion creëert 120 banen in UK

Vion creëert 120 nieuwe banen bij twee vestigingen van dochter Key Country Foods in het Britse Scunthorpe. De nieuwe banen zijn een gevolg van de sluiting van de baconfabriek in Ashton-under-Lyne (in Lancashire), waarbij 400 banen verloren gingen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/7283/vion-creeert-120-banen-in-uk-.html

dinsdag 18 augustus 2009

BEDRIJVEN • Duits logo voor voedingswaren zonder gentechnologie

In Duitsland krijgen voedingsproducten die niet genetisch gemanipuleerd zijn, binnenkort op de verpakking het logo 'Ohne Gentechnik' mee. Dat heeft de Duitse minister voor Landbouw Ilse Aigner meegedeeld. De bedoeling is het voor de consument eenvoudiger te maken om etenswaren te herkennen die niet genetisch gemodificeerd zijn.
http://www.vilt.be/Duits_logo_voor_voedingswaren_zonder_gentechnologie

dinsdag 18 augustus 2009

BEDRIJVEN • Unilever verrast met volumegroei

Unilever heeft in het tweede kwartaal 15 procent minder winst geboekt, maar wist de volumes in alle regio's te verbeteren. Dat heeft het levensmiddelenconcern bekendgemaakt. In het eerste kwartaal daalden de volumes nog. Op de beurs werd het nieuws enthousiast ontvangen.
http://www.vilt.be/Unilever_verrast_met_volumegroei

dinsdag 18 augustus 2009

BEDRIJVEN • Kraft Foods past prognose aan na sterk tweede kwartaal

Kraft Foods, de tweede grootste levensmiddelenproducent na Nestlé, heeft een winst van elf procent bekendgemaakt voor het tweede kwartaal. Gezien het positieve resultaat past de groep haar winstprognose voor 2009 aan. Het recept van de Amerikaanse voedingsreus, kosten besparen en prijzen verhogen, levert vooral in Europa resultaten op.
http://www.vilt.be/Kraft_Foods_past_prognose_aan_na_sterk_tweede_kwartaal

dinsdag 18 augustus 2009

BEDRIJVEN • "Garantie op succes hadden we niet"

In een zoektocht naar landbouwbedrijven die ondanks de crisis toch nog rendabel zijn, belandde De Standaard onder meer op de boerderij van Chris Peeters en Ria Nouwen in Geel. Terwijl ze hun bedrijf vijf jaar geleden nauwelijks rendabel konden krijgen, hebben ze nu een nieuw zakenmodel ontwikkeld met een veel beter rendement. Ze bouwden een fraai ontworpen ontvangstcentrum en een winkelruimte. "We hebben gekozen voor verbreding in plaats van uitbreiding", vertelt Ria Nouwen. "We wilden iets doen aan het imago van de varkenshouderij en besloten ons bedrijf open te stellen voor scholen en bedrijven".
http://www.vilt.be/Garantie_op_succes_hadden_we_niet

dinsdag 18 augustus 2009

BEDRIJVEN • Vleesbedrijven VS maken weer winst

De Amerikaanse vleesbedrijven Tyson Foods en Pilgrim’s Pride hebben in het afgelopen kwartaal meer winst gemaakt. Tyson sloot het derde kwartaal van het Amerikaanse boekjaar af met een winst van 93 miljoen euro, 87 miljoen meer dan een jaar eerder, meldt het Agrarisch Dagblad. Pilgrim’s Pride klom uit de rode cijfers met een winst van 37 miljoen. In het derde kwartaal vorig jaar maakte de pluimveeverwerker nog een verlies van die grootte. '
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/7208/vleesbedrijven-vs-maken-weer-winst.html

dinsdag 7 juli 2009

BEDRIJVEN • Braziliaanse vleessector maakt koude sanering door

De Braziliaanse vleessector maakt op dit ogenblik een koude sanering door. Na een lange periode van groei is er nu sprake van een daling. De varkenshouderij exporteert nog ‘slechts’ 17 procent. De rundvleesbedrijven voeren 20 procent uit en de pluimveehouders ongeveer een kwart van hun productie. Dat vernam het Agrarisch Dagblad van de Nederlandse vertegenwoordiger in Brazilië.
http://www.vilt.be/Braziliaanse_vleessector_maakt_koude_sanering_door

dinsdag 7 juli 2009

BEDRIJVEN • 'Europese vleesindustrie moet sterker worden'

De Europese vlees- en veevoerindustrie is niet sterk genoeg om optimaal te profiteren van de toenemende eiwitconsumptie. Zij moet daarom de komende vijf tot tien jaar haar krachten bundelt door overnames en fusies. Dat verwacht Rabobank-grondstofanalist Dirk-Jan Kennes.
http://www.agd.nl/1079459/Nieuws/Artikel/Europese-vleesindustrie-moet-sterker-worden.htm

dinsdag 7 juli 2009

BEDRIJVEN • Frans pluimveevleesbedrijf levert aan huis

Het Franse pluimveevleesbedrijf Tilly-Sabco wil diepvriesvlees aan huis verkopen. Het bedrijf denkt zo beter aan de vraag naar goedkope producten te kunnen voldoen.
http://www.agd.nl/1079468/Nieuws/Artikel/Frans-pluimveevleesbedrijf-levert-aan-huis.htm

dinsdag 7 juli 2009

BEDRIJVEN • Varkenshouder vangt 1,67 procent van winkelprijs

Franse varkenshouders vangen maar 1,67 procent van de uiteindelijke verkoopprijs van een plak ham. Van elke tien euro die aan ham wordt besteed, gaat € 4,40 naar de winkelier. De slachterij krijgt 49 cent, vleeswarenbedrijf € 2,91 euro en 52 cent gaat als omzetbelasting naar de staat.
http://www.agd.nl/1079235/Nieuws/Artikel/Varkenshouder-vangt-1,67-procent-van-winkelprijs.htm

dinsdag 7 juli 2009

BEDRIJVEN • Vleesbedrijf ontslaat klokkenluider

Amerikaans vleesbedrijf moet zich voor de rechter verantwoorden voor het ontslaan van een klokkenluider. De werknemer van American Dispatch zou de voedselautoriteiten in 2005 hebben getipt over een levering van 1.200 kilo bedorven hotdogs en worstjes aan een groothandel.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/7046/vleesbedrijf-ontslaat-klokkenluider.html

dinsdag 7 juli 2009

BEDRIJVEN • Recall hamburgers met plastic Waitrose

De Britse retailer Waitrose haalt hamburgers terug omdat die kleine stukjes hard plastic kunnen bevatten. Het gaat om Aberdeen Angus Beefburgers. Dat meldt de FSA, de Britse tegenhanger van de VWA. Onlangs werd in de VS gehakt teruggeroepen omdat er metalen clipjes in konden zitten, bedoeld om de verpakking mee dicht te maken. In april werd in kippenvlees in Zweden en Duitsland glas aangetroffen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/7003/recall-hamburgers-met-plastic-waitrose.html

donderdag 25 juni 2009

BEDRIJVEN • Grootste vleesverwerker ter wereld verdacht van fraude

’s Werelds grootste vleesverwerker JBS uit Brazilië is door het gerecht van Sao Paulo onder verdenking gesteld van omkoperij, fraude en corruptie. Volgens de openbare aanklager heeft de vleesverwerker inspecteurs en overheidspersoneel betaald om projecten goed te keuren en om bepaalde praktijken bij het toekennen van certificaten door de vingers te zien. JBS ontkent alles.
http://www.vilt.be/Grootste_vleesverwerker_ter_wereld_verdacht_van_fraude

donderdag 25 juni 2009

BEDRIJVEN • Betere beloning voor varkens met hoog vleespercentage

Het vleesconcern Vion beloont varkens met een vleespercentage van 61 procent en hoger vanaf volgende week beter. In het huidige uitbetalingssysteem van Vion krijgen vleesvarkenshouders een korting voor hun dieren van drie tot vijf cent per kilo als het vleespercentage van de varkens 61 procent of hoger is. Die korting vervalt vanaf volgende week.
http://www.agd.nl/1078378/Nieuws/Artikel/Betere-beloning-voor-varkens-met-hoog-vleespercentage.htm

donderdag 25 juni 2009

BEDRIJVEN • Smithfield: eerste verlies in dertig jaar

Smithfield Foods heeft over het boekjaar 2008-2009 een verlies geleden van 137,1 miljoen euro (190,3 miljoen dollar). Dat komt neer op 97 eurocent per aandeel ($ 1,35). Vorig jaar kwam het bedrijf nog uit op een winst van 92,9 miljoen euro (128,9 miljoen dollar). De omzet steeg met tien procent tot 792,5 miljoen euro (1,1 miljard dollar).
http://www.agd.nl/1078323/Nieuws/Artikel/Smithfield-eerste-verlies-in-dertig-jaar.htm

donderdag 25 juni 2009

BEDRIJVEN • Resultaten Deense varkenshouderij diep in het rood

De gemiddelde bedrijfsresultaten in de Deense varkenshouderij zijn vorig jaar verder weggezakt. In de zeugenhouderij werd in doorsnee een verlies geleden van zo’n 184.000 euro.
Vleesvarkenshouders schreven rode cijfers ter waarde van 94.000 euro, terwijl ondernemers met een gesloten bedrijf uitkwamen op 157.000 euro verlies. Dat stelt bedrijfsadviesorganisatie Dansk Svineproduktion (DSP) vast in een analyse.
http://www.agd.nl/1078308/Nieuws/Artikel/Resultaten-Deense-varkenshouderij-diep-in-het-rood.htm

donderdag 25 juni 2009

BEDRIJVEN • 2 Sisters Food Group sluit uitsnijderij

Kippenvleesverwerker 2 Sisters Food Group in Groot-Brittannië sluit zijn uitsnijderij in het Schotse Letham. Er zullen daardoor 95 banen verloren gaan.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/6982/2-sisters-food-group-sluit-uitsnijderij.html

donderdag 25 juni 2009

BEDRIJVEN • Aanbieder Gammelfleisch krijgt hogere straf

Aanbieders van Gammelfleisch in Duitsland zullen harder worden aangepakt. Dat heeft de Bondsraad besloten. De boete voor het verspreiden van vlees dat niet goed meer is, wordt verhoogd van 20.000 naar 50.000 euro.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/6957/aanbieder-gammelfleisch-krijgt-hogere-straf.html

donderdag 11 juni 2009

BEDRIJVEN • FAVV publiceert lijst met Belgische inrichtingen die erkend zijn voor de export van varkensvlees en rauwe vleesbereidingen naar de Russische Federatie

Meer info en een volledig overzicht: http://www.afsca.be/sp/export/_documents/2009-06-06_Landenlijst-VA-JUNI-2009-RU-v12_nl-fr.pdf

donderdag 11 juni 2009

BEDRIJVEN • Familiebedrijf moet als evenwichtig systeem werken

Familiebedrijven die als een harmonieus systeem werken, kunnen betere bedrijfsresultaten voorleggen dan familiebedrijven die het bedrijfsbelang op de eerste plaats zetten of familiebedrijven die voorrang geven aan de familie. Dat toont een studie aan van het Studiecentrum voor Ondernemerschap van de hogeschool EHSAL en de Katholieke Universiteit Brussel.
http://www.vilt.be/Familiebedrijf_moet_als_evenwichtig_systeem_werken

donderdag 11 juni 2009

BEDRIJVEN • Belgische werknemers zijn weinig vitaal

De Belgische werknemers zijn met een score van 6 op 10 weinig vitaal. Uit een onderzoek van de sociale dienstengroep Securex blijkt dat ze lijden aan stress, ze hebben een ondermaatse mentale en fysieke gezondheid en bovendien houden ze er een slechte levensstijl op na. Zo kunnen de eetgewoonten een pak beter.
http://www.vilt.be/Belgische_werknemers_zijn_weinig_vitaal

donderdag 11 juni 2009

BEDRIJVEN • Pilgrim’s Pride lost grote schuld af

De Amerikaanse pluimveeverwerker Pilgrim’s Pride heeft 319 miljoen euro (450 miljoen dollar) schuld afbetaald. Dat meldt de internetsite worldpoultry.net.
http://www.agd.nl/1077126/Nieuws/Artikel/Pilgrims-Pride-lost-grote-schuld-af.htm

donderdag 11 juni 2009

BEDRIJVEN • 'Vion is verre van een reus'

Vion ziet zichzelf niet als 'vleesreus' en vindt bovendien niet dat zij kleinere bedrijven uit de markt drukt. Dat zegt woordvoerder Marc van der Lee deze maand in het vakblad Meat & Meal. Vion reageert daarmee op een recente stelling op Meatandmeal.nl over dit onderwerp.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/6910/%27vion-is-verre-van-een-reus%27.html

donderdag 11 juni 2009

BEDRIJVEN • Sara Lee investeert in vleeswarenfabriek VS

Sara Lee investeert ruim 130 miljoen dollar (bijna 92 miljoen euro) in de voormalige ConAgra Foods fabriek in Kansas City. In het pand, dat ruim 187.000 vierkante meter groot is, komt een vleeswarenfabriek die naar verwachting in 2011 volledig operationeel zal zijn en die werk biedt aan 250 mensen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/6887/sara-lee-investeert-in-vleeswarenfabriek-vs.html

donderdag 11 juni 2009

BEDRIJVEN • Machinefabrikant Linco overgenomen

De Duitse fabrikant van visverwerkingsapparatuur Baader heeft alle aandelen van de Deense producent van pluimveevleesverwerkende machines Linco overgenomen.
In Nederland is Linco gevestigd in Veenendaal. Door de overname is de Baader Group in grootte de derde fabrikant van pluimveevleesverwerkende machines ter wereld geworden. Baader had al een meerderheidsaandeel in Linco.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/6883/machinefabrikant-linco-overgenomen.html

maandag 11 mei 2009

BEDRIJVEN • Minder zout eten kan alleen als industrie meedoet

Unilever wil het zoutgehalte in haar voedingsproducten terugdringen. Tegen 2010 wil de voedingsmiddelengigant ervoor zorgen dat we maximaal 6 gram zout per dag opnemen, tegen 2015 zelfs maar 5 gram meer. De Belg eet gemiddeld 2,5 keer meer zout dan gezond is.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GHN29CECE

maandag 11 mei 2009

BEDRIJVEN • Belgomilk pompt 40 miljoen in kaasmakerij Moorslede

Het zuivelbedrijf Belgomilk gaat 40 miljoen euro investeren in de verdubbeling van de capaciteit van haar kaasmakerij in Moorslede. Dat werd bekendgemaakt in Brugge. De investering moet in 2011 rond zijn. Met de uitbreiding zijn 70 jobs gemoeid. Belgomilk maakte ook bekend dat het om marketingredenen de naam Brugge explicieter in haar gamma zal betrekken.
http://www.vilt.be/Belgomilk_pompt_40_miljoen_in_kaasmakerij_Moorslede

maandag 11 mei 2009

BEDRIJVEN • Van Quickenborne wil facturen binnen 60 dagen betaald

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne wil een maximale betalingstermijn van zestig dagen invoeren. De minister wil zo vermijden dat grote bedrijven kmo's onder druk zetten om langere betalingstermijnen te aanvaarden. Boerenbond en Unizo trokken aan de alarmbel omdat grote bedrijven hun facturen bij kmo's later betalen.
http://www.vilt.be/Van_Quickenborne_wil_facturen_binnen_60_dagen_betaald

maandag 11 mei 2009

BEDRIJVEN • Vion-varkensvlees populair in Griekenland

Griekenland loopt warm voor varkensvlees van Vion. 'Nederlands varkensvlees is goed van kleur en smakelijk en zacht.' Dat zegt Stafanos Isseris, Vion-landenmanager Griekenland in Vion’s Provisie.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/6712/vion-varkensvlees-populair-in-griekenland-.html

maandag 11 mei 2009

BEDRIJVEN • Tönnies wil investeren in Rusland

Tönnies Fleisch overweegt verdere uitbreiding van zijn slachterijbedrijvigheid in Rusland.
Topman Clemens Tönnies van het Duitse concern heeft zich ter plekke in de provincie Woronesh georiënteerd over de mogelijkheden en besprekingen gevoerd met de gouverneur.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/6711/t%F6nnies-wil-investeren-in-rusland-.html

maandag 11 mei 2009

BEDRIJVEN • Rattlerow Seghers levert fokzeugen aan Oekraïne

Het varkensfokbedrijf Rattlerow Seghers gaat 200.00 nucleus-fokzeugen vanuit België aan het varkensbedrijf Elita Farms in de Oekraïne leveren.
http://www.agd.nl/1074804/Nieuws/Artikel/Rattlerow-Seghers-levert-fokzeugen-aan-Oekrane.htm

maandag 11 mei 2009

BEDRIJVEN • Cargill verhoogt welzijn varkens

Het Amerikaanse vleesconcern Cargill heeft het welzijn van zijn vleesvarkens de afgelopen twee jaar verhoogd. Zo startte het bedrijf in 2007 met groepshuisvesting voor zeugen. Inmiddels zit de helft van de zeugen, die onder contract staan bij Cargill, in groepen. Het bedrijf wil dat aantal de komende jaren verder verhogen. Dat meldt de Amerikaanse internetsite meatingplace.com.
http://www.agd.nl/1074370/Nieuws/Artikel/Cargill-verhoogt-welzijn-varkens.htm 

maandag 20 april 2009

BEDRIJVEN • Productie en consumptie rundvlees dalen wereldwijd door economische recessie

De rundvleeshandel krijgt flinke klappen door de economische crisis. Consumenten kiezen immers voor goedkopere alternatieven. In 2008 kende de globale rundvleesproductie tegelijk ook een sterke daling. Vooral in Brazilië en Europa ging de productie er op achteruit. René Maillard, manager van Belgian Meat Office, bespreekt de voorspellingen van de Gira Meat Club.
http://www.belgianmeat.com/nl/news/detail.phtml?id=39&start=0&numPerPag=5

maandag 20 april 2009

BEDRIJVEN • Protocol voor export varkensvlees China ondertekend

Op dinsdag 7 april ondertekende Sabine Laruelle, minister van KMO’s, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid, in Peking met haar Chinese ambtsgenoot een protocol waardoor varkensvlees naar China kan worden uitgevoerd. Het protocol, dat kon worden afgesloten dankzij de actieve medewerking van de Belgische ambassade in Peking, bepaalt het kader inzake gezondheid en administratie bij uitvoer.
http://www.belgianmeat.com/nl/news/detail.phtml?id=38&start=0&numPerPag=5

maandag 20 april 2009

BEDRIJVEN • Weinig enthousiasme voor oorsprongslabel in VS

De nieuwe wet heeft ook een naam, ze heet COOL – de afkorting van Country-of-Origin-Labeling. Ze is er gekomen onder druk van de consumentenvereniging Consumer Federation of America, die nogal onder de indruk was van het melamineschandaal dat vorig jaar uitbrak in China. “Omdat voedsel meer dan ooit over de hele planeet versleept wordt, willen de mensen ook weten waar het vandaan komt”, zegt woordvoerster Carol Tucker-Foreman. Veel Amerikaanse veeboeren en verwerkers vrezen dat het label hen alleen extra kosten zal opleveren. “Ik denk dat consumenten er niet om zullen geven, en dus zullen ook de supermarktketens er geen belang aan hechten, en al evenmin de voedingsindustrie”, zegt Steve Meyer, econoom van het agrarische adviesbureau Paragon Economisch, aan het persagentschap Reuters.
http://www.vilt.be/Weinig_enthousiasme_voor_oorsprongslabel_in_VS

maandag 20 april 2009

BEDRIJVEN • Westfleisch wil meer slachten in Coesfeld

Het Duitse vleesbedrijf Westfleisch wil zijn aantal varkensslachtingen in Coesfeld verhogen van 36.000 naar 55.000 per week.
http://www.agd.nl/1073977/Nieuws/Artikel/Westfleisch-wil-meer-slachten-in-Coesfeld.htm

maandag 20 april 2009

BEDRIJVEN • Belangrijke getuige Tönnies-rechtzaak sterft

De Duitser Richard W., een belangrijke getuige in een rechtzaak van het Duitse vleesbedrijf Tönnies, is dood gevonden in hotel in Garrel. Hij was bedrijfsleider bij Tönnies en de belangrijkste getuige in een nog lopende rechtszaak tegen het vleesbedrijf over het onjuist vermelden van aandelen van vlees in zijn gehakt. Of de dood van W. nog gevolgen heeft voor die rechtszaak is onduidelijk.
http://www.agd.nl/1073744/Nieuws/Artikel/Belangrijke-getuige-Tnnies-rechtzaak-sterft.htm

maandag 20 april 2009

BEDRIJVEN • Kleiner maar fors aandeel vlees in klimaatprobleem

Het aandeel van vleesproductie in de uitstoot van broeikasgassen is lager dan vaak wordt aangenomen. Volgens Britse onderzoekers nam de sector in 2005 ruim 6 procent voor zijn rekening. Eerder werden percentages van 10 tot 18 genoemd. De wetenschappers van Agra Ceas, die de studie uitvoerden in opdracht van het Europees Parlement, denken dat het aandeel van de vleesproductie in de toekomst wel flink zal stijgen. Door een verdubbeling van de consumptie in 2050 neemt de uitstoot van broeikasgassen toe tot 13 procent. Hoewel dit een stuk lager is dan in sommige andere scenario's blijft er reden tot zorg.
http://www.agd.nl/1073588/Nieuws/Artikel/Kleiner-maar-fors-aandeel-vlees-in-klimaatprobleem.htm

maandag 20 april 2009

BEDRIJVEN • Cranswick koopt varkensvleesproducent Bowes

Varkensvleesproducent Bowes in Groot-Brittannië is gekocht door Cranswick Food Group voor bijna 17,5 miljoen euro. Bowes is een familiebedrijf dat in 1957 is opgericht en heeft 620 mensen in dienst. De nieuwe eigenaar neemt alleen de vleesproductie over. De varkensfokkerij blijft in handen van leden van de familie en het bedrijfsmanagement, die de dieren weer zal leveren aan Cranswick.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/6625/cranswick-koopt-varkensvleesproducent-bowes.html

donderdag 2 april 2009

BEDRIJVEN • 'Fabrikanten verzwijgen ongezonde stoffen'

Voedingsfabrikanten vertragen nieuw Europees beleid om op etiketten stoffen als zout, vet en suiker te vermelden. De lobby van de fabrikanten zorgt ervoor dat ze belastende waarheden verzwijgen over ingrediënten, zei Willem Tacken, voorzitter van handelskoepel Frugi Venta op de jaarvergadering van de organisatie. Het verzwijgen van deze stoffen helpt deze bedrijven de gezonde producten van de groente en fruithandel te beconcurreren, denkt hij.
http://www.agd.nl/1073106/Nieuws/Artikel/Fabrikanten-verzwijgen-ongezonde-stoffen.htm

donderdag 2 april 2009

BEDRIJVEN • Beslissing handelsnormen pluimveevlees uitgesteld

Een beslissing over het voorstel van de Europese Commissie om de handelsnormen voor pluimveevlees aan te passen is uitgesteld tot mei of juni.
Dat is besloten in het speciaal landbouwcomité van de EU, CSA, meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). De commissie stelde vorig jaar voor de handelsnormen zo aan te passen dat pluimveevlees niet langer ontdooid mag worden verkocht als het al bevroren is geweest. Daarnaast moeten ook pluimveevleesbereidingen, zoals gepekeld vlees, onder de normen vallen.
http://www.agd.nl/1072841/Nieuws/Artikel/Beslissing-handelsnormen-pluimveevlees-uitgesteld.htm

donderdag 2 april 2009

BEDRIJVEN • Tyson plant verdere overnames

Tyson Foods zoekt zijn heil in overnames van varkensvlees- en roodvleesbedrijven in China, India en Zuid-Amerika, nu de vraag in de VS afneemt.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/6571/tyson-plant-verdere-overnames.html

donderdag 2 april 2009

BEDRIJVEN • Glas gevonden in Zweeds kippenvlees

Pluimveevleesbedrijf Lantmännen Kronfågel werkt in Zweden met grote stress aan het terughalen van 500 ton diepvries kuikenfilet uit de supermarkten omdat er in de verpakking glassplinters zijn aangetroffen. Volgens directietopman Jan Henriksen is er waarschijnlijk opzet in het spel. Hij heeft justitie ingeschakeld om erachter te komen wat de oorzaak is.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/6562/glas-gevonden-in-zweeds-kippenvlees.html

donderdag 2 april 2009

BEDRIJVEN • Vleesindustrie schiet onderzoek kanker af

Een nieuw Amerikaans onderzoek waarin wordt gesuggereerd dat vleeseters meer kans hebben op het ontwikkelen van kanker, wordt afgeschoten door het American Meat Institute.
Volgens het AMI zijn de onderzoeksresultaten gebaseerd op onbetrouwbare informatie.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/vlees-gezondheid/6556/vleesindustrie-schiet-onderzoek-kanker-af.html

vrijdag 20 maart 2009

BEDRIJVEN • Unilever betreedt dan toch biologische markt

Twee jaar geleden liet het Brits-Nederlandse voedingsconcern Unilever nog verstaan geen heil te zien in biologische producten. "De consumenten geven nu echter aan dat ze graag biologisch willen", zegt Fleur van Bruggen, woordvoerster van Unilever Nederland in het Algemeen Dagblad.
http://www.vilt.be/Unilever_betreedt_dan_toch_biologische_markt

 


vrijdag 20 maart 2009

BEDRIJVEN • Deense halalkip vrij van varkenseiwit

Deense vleesbedrijven sjoemelen niet met halal kippenvlees. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Een tv-programma beweerde dat de Denen varkenseiwit aan gemarineerde kip zou toevoegen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/6458/deense-halalkip-vrij-van-varkenseiwit.html

 


vrijdag 20 maart 2009

BEDRIJVEN • Vion: geen wijziging relatie Britse retail

Er zal geen wijziging optreden in de relatie van Vion met haar Britse retailklanten. Volgens Vion is deze conclusie die Meat&Meal.nl trok naar aanleiding van een interview van Ton Christiaanse in het FD, ongerechtvaardigd.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/6499/vion-geen-wijziging-relatie-britse-retail.html

 


maandag 9 maart 2009

BEDRIJVEN • A-Meal zet vijftig jobs in de koelkast

Het bedrijf A-Meals uit Kampenhout wil sluiten. De directie heeft die intentie bekendgemaakt. Er staan een vijftigtal jobs op de tocht. Oorzaak zijn de dalende verkoopcijfers. A-Meals is gespecialiseerd in diepvriesproducten.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=AR2700KR

 


maandag 9 maart 2009

BEDRIJVEN • 26,3 procent meer faillissementen in februari

In februari werden 782 bedrijven failliet verklaard, het hoogste aantal ooit in een februari-maand. Het aantal falingen lag 26,3 pct hoger dan februari vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van economisch onderzoeksbureau Graydon. Ook de maand januari van dit jaar was de slechtste januarimaand ooit.
http://www.vilt.be/263_procent_meer_faillissementen_in_februari

 


maandag 9 maart 2009

BEDRIJVEN • Luc De Bruyckere (Ter Beke) nieuwe voorzitter Voka

Luc De Bruyckere, voorzitter van de raad van Bestuur van de beursgenoteerde voedingsgroep Ter Beke, wordt de nieuwe voorzitter van het netwerk van Vlaamse Ondernemingen VOKA. Hij volgt eind mei Urbain Vandeurzen op.
http://www.tijd.be/nieuws/binnenland/Luc_De_Bruyckere_(Ter_Beke)_nieuwe_voorzitter_Voka.8151037-438.art

 


maandag 9 maart 2009

BEDRIJVEN • Smithfield sluit 6 vestigingen en snijdt 1.800 jobs weg

Het Amerikaanse vleesconcern Smithfield, wereldwijd de grootste producent van varkens en varkenvlees, heeft aangekondigd dat zes vestigingen dichtgaan, waardoor 1.800 arbeidsplaatsen verdwijnen. Ondanks de herstructurering wil het bedrijf de slachtcapaciteit op peil houden.
http://www.vilt.be/Smithfield_sluit_6_vestigingen_en_snijdt_1800_jobs_weg

 


maandag 9 maart 2009

BEDRIJVEN • Staking dreigt bij Vion Groot-Brittannië

De Britse vakbond Unite wil een staking uitroepen bij Vion UK tegen de aangekondigde ontslagen van 820 man. Unite vindt dat Vion de situatie bij haar Britse activiteiten als geheel moet bekijken en niet per fabriek moet ingrijpen. Unite stuurt haar leden bij Vion UK deze week een verkiezingsbiljet waarmee zij kunnen stemmen over een stakingsvoorstel. Dat heeft een woordvoerster van de bond in Londen bevestigd. De resultaten worden binnen drie weken verwacht.
http://www.agd.nl/1071523/Nieuws/Artikel/Staking-dreigt-bij-Vion-Groot-Brittanni.htm

 


maandag 9 maart 2009

BEDRIJVEN • Recall kost Maple Leaf 40 miljoen

De grote recall vorig jaar bij de Canadese vleesverwerker Maple Leaf heeft het bedrijf circa veertig miljoen euro gekost. De winst over het vierde kwartaal kelderde daardoor met veertig procent.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/6444/recall-kost-maple-leaf-40-miljoen.html

 


maandag 9 maart 2009

BEDRIJVEN • Verstegen nu 'with pleasure'

Verstegen Spices & Sauses heeft een nieuwe slogan. In plaats van ‘Fun for Food’ heeft het bedrijf nu als motto ‘Verstegen, with pleasure’. In de nieuwe ‘payoff’ die werd gepresenteerd op de Horecava, komt de service- en klantgerichtheid van het bedrijf meer tot uiting, zegt eigenaar Michel Driessen in Slagerswereld.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/6404/verstegen-nu-%27with-pleasure%27.html

 


dinsdag 17 februari 2009

BEDRIJVEN • Vleeswarenbedrijf FAG (Oostende) Laureaat “Ambassadeur KMO voor Kyoto” voor energie- en milieuvriendelijkste Vlaamse KMO

Vleeswarenbedrijf FAG Creative Foods uit Oostende werd door UNIZO uitgeroepen tot dé Vlaamse “KMO voor Kyoto-ambassadeur” van het jaar. Daarmee bekroonde een expertenjury dit bedrijf voor zijn opmerkelijk energievriendelijk beleid. Uit de deelnemers bedacht de jury bovendien nog twee kmo’s met een bijzondere vermelding voor hun energie- en milieu-inspanningen.
http://www.unizo.be/viewobj.jsp?id=390618

dinsdag 17 februari 2009

BEDRIJVEN • Nederland geeft geen gehoor aan oproep om Vion te boycotten

De oproep van de Vlaamse Vereniging voor Varkens¬houders (Veva) om Vion te boy¬cotten krijgt in Nederland geen navolging. Voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders ziet niets in een boycot. Hij deelt wel de zorgen en de kritiek van de Belgen op Vions rol in de prijsvorming.
http://www.vilt.be/Nederland_geen_gehoor_aan_oproep_om_Vion_te_boycotten

dinsdag 17 februari 2009

BEDRIJVEN • 5 miljoen euro voor investeringen voedingsbedrijven

Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters stelt opnieuw investeringssteun ter beschikking van agrovoedingsbedrijven. Met de projectoproep van dit jaar is 9,5 miljoen euro gemoeid voor investeringen die energiebesparend, milieuvriendelijk of innovatief zijn. "Onze exportgerichte agrovoedingssector moet goed gewapend zijn tegen de tijd dat de economie zich herstelt", aldus de minister-president.
http://www.vilt.be/95_miljoen_euro_voor_investeringen_voedingsbedrijven

dinsdag 10 februari 2009

BEDRIJVEN • Voorwaardelijke celstraf voor Belgische vetsmelters

De rechtbank in het Belgische Gent heeft twee eigenaren van het bedrijf Verkest veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk voor het in de handel brengen van met dioxine besmet veevoer.
Ook verliezen ze de miljoenen euro's die ze met hun handel hebben verdiend en zullen ze een nader te bepalen schadevergoeding moeten betalen.
http://www.agd.nl/1069667/Nieuws/Artikel/Voorwaardelijke-celstraf-voor-Belgische-vetsmelters.htm

dinsdag 10 februari 2009

BEDRIJVEN • Handscanner voor kwaliteitscontrole vlees in de maak

Onderzoekers in Duitsland leggen de laatste hand aan de ontwikkeling van een handscanner voor vlees. Met het apparaat kan de kwaliteit en versheid van vlees snel en simpel worden getest. Het apparaat kan ook detailhandelsniveau worden gebruikt. De scanner is ontwikkeld door het Fraunhofer-Institut in München en is gebaseerd op radiofrequentie-identificering (RFID).
http://www.agd.nl/1069365/Nieuws/Artikel/Handscanner-voor-kwaliteitscontrole-vlees-in-de-maak.htm

maandag 26 januari 2009

BEDRIJVEN • Geelse varkenskweker krijgt Pig Award

De Geelse varkenskweker Chris Peeters heeft uit handen van zijn naamgenoot en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) de Golden Pig Award 2009 mogen ontvangen. Chris Peeters baat samen met zijn vrouw Ria Nouwen de Wolkenhoeve uit.
http://www.vlam.be/news/detail_nl.phtml?id=111

maandag 26 januari 2009

BEDRIJVEN • Smithfield sluit innovatie-afdeling

’s Werelds grootste varkensvleesproducent Smithfield Foods heeft zijn innovatie-afdeling, voor de ontwikkeling van nieuwe consumentenproducten, de Smithfield Innovation Group, opgeheven. Dit heeft het bedrijf bekend gemaakt. De Smithfield Innovation Group ontstond in 2003 toen Smithfield het bedrijf Global Culinary Solutions kocht. Smithfield heeft de activiteiten van de Innovation Group al in december beëindigd. Ook de website is uit de lucht gehaald.
http://www.agd.nl/1068450/Nieuws/Artikel/Smithfield-sluit-innovatie-afdeling.htm

maandag 26 januari 2009

BEDRIJVEN • Failliete Duitse vleesverwerker overgenomen

De voorheen Oost-Duitse vleeswaren- en worstproducent Fleischwerk Löbau is overgenomen door een vleesbedrijf uit Niesky. Fleischwerk Löbau verkeerde sinds eind oktober in staat van faillissement. Het vleesbedrijf in Niesky neemt elf filialen en 62 werknemers over. Een ander filiaal wordt eveneens verkocht aan een niet nader genoemd vleesbedrijf. Vier andere bedrijven gaan dicht.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/6219/failliete-duitse-vleesverwerker-overgenomen.html

maandag 26 januari 2009

BEDRIJVEN • Nieuwe CEO Tyson zet in op kip

Tysons nieuwe topman Leland Tollet wil de kippenvleesdivisie stroomlijnen en op orde brengen om het financiële tij te kunnen keren. Tollet volgde de plots opgestapte Richard Bond op.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/6216/nieuwe-ceo-tyson-zet-in-op-kip.html

maandag 26 januari 2009

BEDRIJVEN • Grote overname kipproducent Australië onzeker

De overname van Australië’s tweede grootste kipproducent Bartter door nummer 3 Baiada gaat wellicht niet door. De Australische mededingingsautoriteit ACCC is bezorgd.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/6206/grote-overname-kipproducent-australie-onzeker-.html

vrijdag 9 januari 2009

BEDRIJVEN • ABN Amro: kredietcrisis kans voor pluimveehouderij

De Nederlandse vleessector ondervindt hinder, maar kan ook profiteren van de kredietcrisis.
Dit geldt met name voor de pluimveevleessector. De zuivel krijgt het moeilijk. Dat zegt ABN Amro bank in een analyse. Pluimveevlees zal als goedkoper vlees profiteren van prijsbewuste consumenten. Duurder vlees, als kalfsvlees staat wél onder druk.
http://www.agd.nl/1067537/Nieuws/Artikel/ABN-Amro-kredietcrisis-kans-voor-pluimveehouderij.htm

vrijdag 9 januari 2009

BEDRIJVEN • Vion gaat Duitse slachterij uitbreiden en moderniseren

Vion geeft groen licht voor uitbreiding van de slachterij in het Zuid-Duitse Vilshofen.
Het Nederlandse vleesconcern steekt 5 miljoen euro in een verdubbeling van de koelhuiscapaciteit en modernisering van de veewagenwasserij.
http://www.agd.nl/1067373/Nieuws/Artikel/Vion-gaat-Duitse-slachterij-uitbreiden-en-moderniseren.htm

woensdag 24 december 2008

BEDRIJVEN • Slecht jaar voor Nederlandse pluimveehouders

Pluimveehouders hebben in 2008 verliezen geleden, vooral door de hoge voerkosten.
Zowel vleeskuikenhouders als leghennenbedrijven behaalden een negatief inkomen, constateert het LEI. 2008 was een bijzonder teleurstellend jaar voor pluimveehouders, stelt het LEI.
http://www.agd.nl/1067220/Nieuws/Artikel/Slecht-jaar-voor-pluimveehouders.htm

woensdag 24 december 2008

BEDRIJVEN • Deense verwerker Rose Poultry boekt meer winst

De Deense pluimveeverwerker Rose Poultry heeft zowel de omzet als de winst in het afgelopen boekjaar 2007/2008 verbeterd. De omzet steeg met 27 miljoen euro naar 228 miljoen euro, terwijl de winst na belastingen met 3 miljoen toenam naar 21 miljoen euro, aldus het concern.
http://www.agd.nl/1066843/Nieuws/Artikel/Deense-verwerker-Rose-Poultry-boekt-meer-winst.htm?class=articleButtons&showcomments=yes

woensdag 24 december 2008

BEDRIJVEN • 'Illegaal staartknippen in varkenshouderijen'

In Europese varkenshouderijen worden staarten op illegale wijze geknipt. Ook is het welzijn van varkens in de houderijen slecht. Dat blijkt uit undercoveronderzoek van de Europese dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming.
http://www.agd.nl/1067208/Nieuws/Artikel/Illegaal-staartknippen-in-varkenshouderijen.htm

woensdag 24 december 2008

BEDRIJVEN • Westfleisch slacht recordaantal varkens

Het Duitse varkensvleesconcern Westfleisch slacht dit jaar naar verwachting een recordaantal varkens met ruim 6 miljoen stuks. Zijn aantal slachtingen steeg in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 1,8 procent naar 4,4 miljoen stuks. Ook andere Duitse varkensslachterijen verwerken dit jaar meer vleesvarkens dan vorig jaar.
http://www.agd.nl/1067031/Nieuws/Artikel/Westfleisch-slacht-recordaantal-varkens.htm

woensdag 24 december 2008

BEDRIJVEN • Danisch Crown verplaatst uitbenen varkens

Het Deense vleesconcern Danish Crown verplaatst het uitbenen van varkens- en zeugenkarkassen van zijn Deense slachterij in Skaerbak naar zijn Duitse vestigingen.
Daarmee wil het bedrijf kosten besparen. In Duitsland is het uitbenen van karkassen goedkoper dan in Denemarken.
http://www.agd.nl/1066813/Nieuws/Artikel/Danisch-Crown-verplaatst-uitbenen-varkens.htm

woensdag 24 december 2008

BEDRIJVEN • Maple Leaf schikt voor 15 miljoen

Maple Leaf Foods heeft een schikking getroffen over schadeloosstelling van slachtoffers van de Listeria-besmetting. Het bedrijf betaalt 25 miljoen Canadese dollar (14,7 miljoen euro).
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/6128/maple-leaf-schikt-voor-15-miljoen.html

woensdag 24 december 2008

BEDRIJVEN • Hoogste baas Pilgrim's Pride stapt op

De hoogste baas van Pilgrim’s Pride, Clint Rivers heeft ontslag genomen. Hij wordt opgevolgd door Don Jackson, voorheen CEO van Foster Farms.

woensdag 10 december 2008

BEDRIJVEN • Wie niet ziek was, krijgt lekkers

Bij het pluimveeverwerkende bedrijf Pingo Poultry in Maasmechelen heeft de Sint doosjes pralines uitgedeeld aan de werknemers. Maar dan wel alleen aan die werknemers die het voorbije jaar niet meer dan zes keer ziek of afwezig zijn geweest.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF03122008_096

woensdag 10 december 2008

BEDRIJVEN • Hespenfabrikant Marco-Beth investeert en vernieuwt

Eet je witloof in hesp of een pistolet met hesp ertussen? Lusten de kinderen croque-monsieur of minipizza's met hesp en kaas? In de meeste gevallen zal die gekookte hesp voor die bereidingen klaargestoomd worden in de totaal gerenoveerde en van 1.500 naar 3.500 vierkante meter uitgebreide hespenzaak Marco-Beth in de Europalaan in Petegem.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=SO23JMQ4

woensdag 10 december 2008

BEDRIJVEN • Pluimveehouder verdenkt slachters van kartelvorming

Een Oost-Vlaamse pluimveehouder heeft een advocaat ingeschakeld om na te gaan of er sprake is van kartelvorming binnen de prijzencommissie in Deinze.
Deze bepaalt de richtprijs voor pluimvee in België. De betrokken pluimveehouder, André Verbist uit Kieldrecht, zegt het verdacht te vinden dat de prijs voor pluimvee momenteel onder de productieprijs ligt en vermoedt dat de pluimveeslachthuizen prijsafspraken hebben gemaakt.
http://www.agd.nl/1066128/Nieuws/Artikel/Pluimveehouder-verdenkt-slachters-van-kartelvorming.htm

woensdag 10 december 2008

BEDRIJVEN • Pilgrim’s Pride (tijdelijk) gered

Kippenvleesconcern Pilgrim’s Pride lijkt (voorlopig) van de ondergang gered nu het bedrijf een derde lening kreeg toegewezen. De bestaande lening werd voor de derde keer in korte tijd uitgebreid. Achter de schermen werken banken met het bedrijf aan het vinden van een oplossing. Het bedrijf kwam onder meer in problemen door de hoge grondstofprijzen én de kredietcrisis.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5998/pilgrim%92s-pride-tijdelijk-gered-.html

woensdag 10 december 2008

BEDRIJVEN • (Niet zo) koosjere vleesgigant valt uit elkaar

Ooit het grootste koosjere vleesbedrijf van Amerika, Agriprocessors, valt in rap tempo uit elkaar. Het bijna failliete bedrijf staat te koop. Agriprocessors kwam in mei in opspraak toen bij een inval honderden illegalen werden gearresteerd. Daarnaast zou het bedrijf aan kinderarbeid schuldig zijn. Ook wordt het bedrijf ervan verdacht een metamfetamine-lab te hebben gerund. Metamfetamine is een synthetische drug die zeer verslavend is en een euforisch gevoel veroorzaakt.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/6012/niet-zo-koosjere-vleesgigant-valt-uit-elkaar.html

donderdag 27 november 2008

BEDRIJVEN • Nederlandse vleesvervanger op Japanse en Belgische markt

Het Zeeuwse bedrijf Meatless gaat met vleesvervangende producten proberen de Japanse markt te veroveren. Dat meldt Peopleplanetprofit.be. Meatless begint een proef met vleesvervangende producten in 800 tot 1.000 winkels van de Japanse retailer Lawson. Het gaat om een proef met kipnuggets waarvan 15 tot 18 procent van het vlees wordt vervangen. In België gaat het om Meastless-vezels in een patélijn.
http://www.agd.nl/1065134/Nieuws/Artikel/Nederlandse-vleesvervanger-op-Japanse-markt.htm

donderdag 27 november 2008

BEDRIJVEN • Tillmann wordt nieuwe topman Vion

Uwe Tillmann, hoofddirecteur Vion Fresh Meat wordt per 31 december 2009 de nieuwe topman van het Vion concern. Dat heeft Vion bekend gemaakt. Met het oog op zijn nieuwe topfunctie, wordt Tillmann met onmiddellijke ingang benoemd tot vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van Vion, naast Ton Lammers.
http://www.agd.nl/1065021/Nieuws/Artikel/Tillmann-wordt-nieuwe-topman-Vion.htm

donderdag 27 november 2008

BEDRIJVEN • Forse verliezen door koersdaling Britse pond

Varkensvleesbedrijven hebben flink last van de koersdaling van het Britse pond. Sinds begin deze maand is de koers van het pond ten opzichte van de euro met ongeveer tien cent gedaald.
Nederland exporteert per week zo’n 2.000 tot 3.000 ton bacon naar Groot Brittannië (cijfers van het PVV). Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse varkenssector. De koersdaling komt dan ook hard aan.
http://www.agd.nl/1064890/Nieuws/Artikel/Forse-verliezen-door-koersdaling-Britse-pond.htm

donderdag 27 november 2008

BEDRIJVEN • Nortura steekt miljoenen in slachterijen Uganda

Het Noorse vleesbedrijf Nortura gaat slachten in Uganda. Twee slachterijen die worden gefinancierd door de moedermaatschappij van Gilde en Prior, gaan binnenkort van start. De bedoeling is om per 2011 Ugandees vlees naar Europa te exporteren.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5972/nortura-steekt-miljoenen-in-slachterijen-uganda.html

woensdag 12 november 2008

BEDRIJVEN • Braziliaanse vleesgigant lijdt verlies door speculatie

Sadia, de grootste producent van pluimvee- en varkensvlees in Brazilië, boekte in het derde kwartaal van het lopende boekjaar een verlies van 283 miljoen euro.
http://www.agd.nl/1063876/Nieuws/Artikel/Braziliaanse-vleesgigant-lijdt-verlies-door-speculatie.htm

woensdag 12 november 2008

BEDRIJVEN • Vion sluit fabriek in Meppel

Vion Fresh Meat West gaat de fabriek in Meppel sluiten. Circa 100 arbeidskrachten verliezen daarbij hun baan. De divisie van Vion is de productie in Nederland aan het reorganiseren. Het bedrijf wil de productie verder concentreren om goedkoper, flexibeler en met een hogere kwaliteit te produceren.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5879/vion-sluit-fabriek-in-meppel.html

maandag 27 oktober 2008

BEDRIJVEN • Vion: opmerkingen CBL ongepast

Vion is ‘not amused’ over de opmerkingen die directeur consumentenzaken en kwaliteit Marc Jansen van het CBL heeft gemaakt over Vion. Dat meldt directeur communicatie Marc van der Lee van Vion. Website Meat and Meal citeert Marc Jansen: “Het lijkt er op dat de Duitsers wel snel een goed systeem tegen berengeur kunnen ontwikkelen. Waarom kan Vion dat niet? als blijkt dat de Duitsers inderdaad snel een oplossing hebben gevonden, dan zijn wij op het verkeerde been gezet.”
http://www.agd.nl/1063122/Nieuws/Artikel/Vion-opmerkingen-CBL-ongepast.htm

maandag 27 oktober 2008

BEDRIJVEN • Smithfield’s rundvleesdivisie naar JBS

Smithfield Foods heeft zijn rundvleesactiviteiten definitief verkocht aan het Braziliaanse JBS.
Dat maakte het bedrijf bekend, kort nadat de Amerikaanse autoriteiten toestemming gaven voor de overname. JBS heeft 565 miljoen dollar voor Smithfield Beef Group betaald.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5850/smithfield%92s-rundvleesdivisie-naar-jbs.html

maandag 27 oktober 2008

BEDRIJVEN • Tweederde Russische bedrijven in 2009 verkocht

Binnen een jaar zal in Rusland tweederde van het huidige aantal (grotere) vleesbedrijven zijn overgenomen door buitenlanders. Dat voorspelt Artandus Koswaski van Argentine Beef Packers tegenover buitenlandse media. Volgens hem kunnen de bedrijven niet tegen de enorm toegenomen vleesimporten opboksen en zal de regering buitenlandse overnames stimuleren.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/5843/tweederde-russische-bedrijven-in-2009-verkocht.html

maandag 27 oktober 2008

BEDRIJVEN • Maple Leaf mag weer vlees verkopen

Maple Leaf mag weer vlees verkopen uit de fabriek in Toronto. In augustus stierven twintig mensen aan listeriose, na met listeria besmet vlees afkomstig uit de fabriek te hebben gegeten.
Het bedrijf besloot daarop tot een miljoenen kostende recall en sloot de fabriek in Toronto tijdelijk, onder meer om het pand en alle machines grondig schoon te maken.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/5842/maple-leaf-mag-weer-vlees-verkopen.html

maandag 27 oktober 2008

BEDRIJVEN • VS-kippenfabriek sluit: 600 banen weg

Kippenslachter Wayne Farms LLC gaat begin volgend jaar de fabriek in College Park sluiten, waardoor 600 banen op de tocht komen te staan. Oorzaken van de sluiting, volgens woordvoerder Stan Hayman van het bedrijf, zijn de gestegen prijzen voor veevoer en de dalende vraag naar kippenvlees. Om diezelfde redenen moest het bedrijf eerder al snijden in de productie.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5833/vs-kippenfabriek-sluit-600-banen-weg-.html

maandag 13 oktober 2008

BEDRIJVEN • Grotten zijn ideaal om hesp te drogen

In de mergelgrotten van het Limburgse Zichen-Zussen- Bolder hangen sinds enkele dagen Gandahammen te drogen. Een uniek experiment, dat voortborduurt op eeuwenoude tradities van het kweken, bewaren en rijpen van voedsel en drank in het speciale grottenklimaat.
http://www.gva.be/vindzoek/archief/Artikel_detail.asp?id={5CE17DDE-6296-415A-86B0-09FABE1DEEEC}&check=online

maandag 13 oktober 2008

BEDRIJVEN • Tönnies slacht meer in Denemarken

De Deense Tönnies-dochter Brørup Slagteri breidt de hakencapaciteit uit van 13.000 naar 19.000 varkens per week ofwel een kleine 1 miljoen per jaar.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5738/t%F6nnies-slacht-meer-in-denemarken.html

maandag 13 oktober 2008

BEDRIJVEN • Opnieuw listeria bij Maple Leaf

Bij Maple Leaf in Totonto zijn opnieuw vleesproducten met listeria gevonden. Vier van de in totaal 3850 productsamples testten positief. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid geweest omdat de fabriek na de hervatting van de productie op 17 september nog geen vleesproducten in de handel heeft gebracht, meldt het Canadese The Globe and Mail.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/5790/opnieuw-listeria-bij-maple-leaf-.html

maandag 13 oktober 2008

BEDRIJVEN • Ties Pronk (Vion):'Vlees meer dan handelswaar'

Vion Retail wil vleesafdelingen in supermarkten begeleiden. Dat zegt directeur Ties Pronk, die vindt dat vlees nog altijd als ordinair handelswaar wordt beschouwd. ‘Sommige retailers weten de waarde van vlees onvoldoende te vertalen naar de consument. Met name het traditionele segment, nog altijd zo’n vijftig procent van het totaal, wordt beschouwd als een ordinaire commodity. Voor echte afgeleide producten wordt een redelijk prijs gevraagd, maar de hele taart wordt nog niet goed verdeeld’, zegt Pronk in het vakblad Meat & Co.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/5769/ties-pronk-vion-%27vlees-meer-dan-handelswaar%27.html

maandag 6 oktober 2008

BEDRIJVEN • Chinese joint venture Tyson Foods

Tyson Foods is een joint venture aangegaan met Shandong Xinchang voor het verwerken van pluimveevlees in China. Tyson krijgt 60 procent van het nieuwe bedrijf Shandong Tyson Xinchang in handen. Tyson had al twee andere joint ventures in pluimveeverwerking in China.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5632/chinese-joint-venture-tyson-foods.html

maandag 6 oktober 2008

BEDRIJVEN • GoodBite past verpakkingen aan: 'Vegetarisch' wordt 'Meat Free'

Schouten Europe, producent van de GoodBite vleesvervangende producten, gaat de verpakkingen van deze producten aanpassen. De kreet 'smakelijk vegetarisch' die sinds jaar en dag op de verpakking prijkt, wordt vervangen door 'Meat Free'. Een internationale term die voor iedereen begrijpelijk is en steeds vaker zal worden gehoord en gezien, aldus Schouten Europe.
http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=94348

maandag 6 oktober 2008

BEDRIJVEN • Vion zoekt 'Senseo-effect'

In plaats van verhoging van de varkensprijs kan de sector beter inzetten op een grotere koek om te verdelen. Dit kan door het beter verwaarden van vlees via ‘Senseo-achtige’ innovaties. Dat zegt directeur Bas Alblas van Vion Fresh Meat West.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5680/bas-alblas-vion-zoekt-%27senseo-effect%27.html

maandag 6 oktober 2008

BEDRIJVEN • Spaans vleesbedrijf heeft hightech ham

Het Spaanse vleeswarenbedrijf Espuna gebruikt ruimtevaarttechnologie om haar speciale Jamon-hammen goed of af te keuren. De mate van uitdroging van de rauwe hammen van Espuna, bepaalt of de ham de naam ‘jamon’ mag dragen of niet. Hoeveel water een ham vasthoudt, is echter niet zomaar zichtbaar. De SEI-techniek van ESA kan dit gemakkelijk en snel bepalen. De slager, die sinds het toepassen van de techniek zijn winst elk jaar met drie procent heeft zien stijgen, zegt dat zijn Jamon hierdoor goedkoper is voor de consument.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/product-ontwikkeling/5658/spaans-vleesbedrijf-heeft-high-tech-ham.html

woensdag 17 september 2008

BEDRIJVEN • Bulgaar nieuwe illegaal in vleesbedrijf

Bulgaren zijn de nieuwe illegalen in Nederlandse vleesbedrijven. Dat schrijft het vakblad Meat & Meal deze maand in het nieuwste nummer. Ook Marokkanen en Turken werken vaak illegaal in slachterijen en vleesverwerkende bedrijven.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5590/bulgaar-nieuwe-illegaal-in-vleesbedrijf.html

woensdag 17 september 2008

BEDRIJVEN • OIVO: voedingsinformatie op etiketten Belgische huismerken laat te wensen over

De voedingsinformatie op etiketten van goedkope producten, veelal huismerken, laat vaak te wensen over. Vooral de informatie over de aard van vetten die in een product aanwezig zijn blijkt regelmatig te ontbreken. Dat stelt het Belgische Onderzoeks en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). Het OIVO onderzocht 163 producten en publiceerde de resultaten in het rapport 'Eerste prijzen en kwaliteit'
http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=93745&prn=1

woensdag 17 september 2008

BEDRIJVEN • Zware tijden voor conservenfabrikant

Conservenfabrikanten zoals Hak, Baltussen en Coroos hebben het zwaar door de almaar stijgende glas- en blikprijzen. Dat blijkt uit een rondgang van het Agrarisch Dagblad. ‘De glasprijs is het afgelopen jaar spectaculair gestegen. Zojuist hebben we een nieuwe aankondiging gekregen van onze leverancier: de prijs gaat met dubbele cijfers omhoog’, aldus verkoopmanager Arie Ermstrang van Baltussen Conserven.
http://www.distrifood.nl/fabrikanten/id524-118749/zware_tijden_voor_conservenfabrikant.html

woensdag 17 september 2008

BEDRIJVEN • Oost-Europa blijft aantrekkelijk voor ondernemers

Dit alles is te lezen in een nieuwe brochure van ING Economisch Bureau over succesvol ondernemen in het buitenland. In de brochure staan de top 5 laagste lonen landen van Europa en de top 5 laagste lonenlanden buiten Europa. Roemenië staat binnen Europa op de eerste plaats met een gemiddeld uurloon van 0,91 dollar. Dat komt neer op 0,57 eurocent. In de top vijf buiten Europa betaalt India het minst. Het land heeft een minimumloon van 0,38 eurocent per uur.
http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=93807&prn=1

woensdag 17 september 2008

BEDRIJVEN • FSIS praat over doorstralen karkassen

De Food Safety and Inspection Service (FSIS) praat 18 september met de vleesindustrie en andere belanghebbenden over het doorstralen van runderkarkassen. Het American Institute (AMI) heeft FSIS in juli 2005 een verzoek gedaan om het toepassen van elektronische straling op gekoelde karkassen als 'processing aid' toe te staan.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/5605/fsis-praat-over-doorstralen-karkassen.html

woensdag 17 september 2008

BEDRIJVEN • Sadia 'bezit' kwart Perzische Golf

De Braziliaanse kippenvleesverwerker Sadia heeft een kwart van de markt in de Perzische Golf in handen en is daarmee marktleider in vlees in dit gebied. Het gaat om de markten voor rundvlees en kip in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar, Oman en Bahrein, meldt het Braziliaanse tijdschrift Brazzil Mag.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/5609/sadia-%27bezit%27-kwart-perzische-golf.html

woensdag 17 september 2008

BEDRIJVEN • Steeds minder buitenlandse slachters in UK

De Britse vleesindustrie heeft te kampen met een chronisch tekort aan buitenlandse werknemers. De totale vleesproductie wordt daardoor steeds meer bedreigd. Een van de grootste vleesbedrijven heeft de productie in sommige weken al met meer dan een kwart moeten terugdraaien omdat er niet genoeg mensen beschikbaar zijn.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/5600/steeds-minder-buitenlandse-slachters-in-uk.html

woensdag 17 september 2008

BEDRIJVEN • Kronfågel schrapt capaciteit

De Zweedse pluimveeverwerker Lantmännen Kronfågel schroeft de productiecapaciteit in zijn slachterij in Kristianstad terug. De capaciteit neemt met 5 miljoen af tot 19 miljoen kuikens per jaar. De helft van deze capaciteit wordt verplaatst naar Valla. Er verdwijnen 70 arbeidsplaatsen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5626/kronf%E5gel-schrapt-capaciteit-.html

vrijdag 29 augustus 2008

BEDRIJVEN • Imago Westfleisch beter dan van concurrent Tönnies

Dat staat in een door de universiteit van Göttingen gepubliceerde studie. De uitkomsten daarvan zijn gebaseerd op interviews met een zo’n 400 bovengemiddeld grote en hoog opgeleide varkenshouders in de Duitse regio’s Emsland en Westfalen-Lippe. Beide streken vormen de thuisbasis van de twee concerns die een prominente plaats innemen in de Duitse vleesindustrie.
http://www.agd.nl/Nieuws/Artikel.htm?class=articleButtons&contentid=58395&presentationid=44495&print=true

vrijdag 29 augustus 2008

BEDRIJVEN • HK Scan duikt in de rode cijfers

Het Fins-Zweedse vleesconcern HK Scan heeft het eerste half jaar van 2008 verlies gemaakt. Oorzaak is volgens de directie de moeilijke situatie op de varkensvleesmarkt in combinatie met onder meer de gestegen energiekosten.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5492/hk-scan-duikt-in-de-rode-cijfers.html

vrijdag 29 augustus 2008

BEDRIJVEN • Innovatie : Cryovac komt met nieuwe MAP-film

Sealed Air Cryovac heeft een nieuwe MAP-verpakkingsfilm (modified atmosphere packaging) voor vleesproducten gelanceerd. Deze levert volgens het bedrijf geen productverkleuring op. Dat meldt de website Packagingnews.co.uk. De film, met de naam Cryovac Mirabella DL150, is dun en heeft een hoge barrière.
http://www.evmi.nl/nieuws/product-ontwikkeling/5951/cryovac-komt-met-nieuwe-map-film.html

vrijdag 29 augustus 2008

BEDRIJVEN • Danpo levert campylobacter-vrije kip

Lantmännen Danpo lanceert het vleeskuiken Danpo Dansk Gårdkylling (boerderijkuiken) dat volgens de Deense pluimveeverwerker gegarandeerd vrij is van campylobacter. Deze belofte volgt op de garantie van het bedrijf voor de salmonella-vrije kip. Het bedrijf claimt met het capylobacter-vrije vleeskuiken een wereldprimeur.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5507/danpo-levert-campylobacter-vrije-kip-.html

donderdag 14 augustus 2008

BEDRIJVEN • Megafusie in Franse vleessector

De Franse vleesverwerker Bigard neemt de Socopa over. Daarmee ontstaat een megaconcern met een omzet van 4 miljard euro. De bedrijven produceren rund-, varkens-, lams- en kalfsvlees. Bigard heeft nu nog 17 productielocaties. Door de overname komen er nog 24 bij. Bigard had vorig jaar ook al vleesverwerker Charal overgenomen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5452/megafusie-in-franse-vleessector.html

donderdag 14 augustus 2008

BEDRIJVEN • Friesland Vlees is verkocht

Friesland Vlees is verkocht. Er komt géén doorstart, zegt Harrie Wildeboer tegen Meatandmeal.nl. Ruim twee weken geleden stopte Friesland Vlees al met het slachten van vee. Dat was opmerkelijk omdat het bedrijf kort daarvoor een contract had gesloten met Danish Crown. Friesland Vlees kwam begin april in de problemen nadat minister Verburg in een uitzending van Buitenhof extra toezicht aankondigde bij het Leeuwarder slachthuis. Een dag later volgde een uitzending van Tros Radar waarin Friesland Vlees werd beticht van wantoestanden.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5481/friesland-vlees-is-verkocht.html

dinsdag 8 juli 2008

BEDRIJVEN • Vion klaagt over winkelprijzen vlees

Vion beklaagt zich over de prijzen die consumenten in de supermarkt moeten betalen voor een stukje vlees. Vooral de scheve verhouding tussen de prijs die de samenleving betaalt voor gezonde voeding en de prijs voor bijvoorbeeld medicijnen zorgt voor ongenoegen.
http://www.distrifood.nl/fabrikanten/id524-85152/vion_klaagt_over_winkelprijzen_vlees.html

dinsdag 8 juli 2008

BEDRIJVEN • Vion wil kwaliteit vooraf beter meten

Vion wil jaarlijks miljoenen euro’s besparen via een systeem om de vleeskwaliteit in slachterijen beter te kunnen meten. Door kwaliteitskenmerken van het vlees al in de slachterij te bepalen, kan het vleesconcern beter inspelen op de markt en zo zijn exportpositie versterken.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5313/vion-wil-kwaliteit-vooraf-beter-meten-.html

dinsdag 8 juli 2008

BEDRIJVEN • Finse Atria neemt Estse vleesverwerkers over

Het Finse Atria neemt twee vleesverwerkers uit Estland over. Het gaat om AS Woro Kommerts en AS Vastse-Kuuste Lihatööstus. De Finse vleesverwerker versterkt hiermee zijn aanwezigheid in Estland. In 2005 had Astria het Estse AS Valga Lihatööstus al overgenomen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5301/finse-atria-neemt-estse-vleesverwerkers-over.html

dinsdag 8 juli 2008

BEDRIJVEN • Export Mangalica-ham naar Benelux

Het Belgische Joka bvba, groothandel in exclusieve vleeswaren, biedt sinds kort Spaanse Mangalica-ham aan. De Benelux is naar eigen zeggen de eerste exportregio voor deze ham. De ham, die sinds 1898 geproduceerd wordt door Monte Nevado, wordt maandenlang gerijpt.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/5297/export-mangalica-ham-naar-benelux.html

dinsdag 8 juli 2008

BEDRIJVEN • Opnieuw grote fusie in Europese vleessector

De Amerikaanse vleesgigant Smithfield wil zijn Europese activiteiten samenvoegen met die van het Spaanse Campofrio. Campofrio is het grootste vleesbedrijf van Spanje en heeft ook vestigingen in Portugal, Rusland en Roemenië. Dit bedrijf exporteert naar meer dan veertig landen.
http://www.agd.nl/Nieuws/Artikel.htm?class=articleButtons&contentid=55474&presentationid=44495&print=true

dinsdag 8 juli 2008

BEDRIJVEN • Nestlé-topman: gmo-verbod immoreel

De EU moet haar standpunt over genetische modificatie herzien. Het verbod op genetisch gemanipuleerde bestanddelen in voeding is niet alleen onwetenschappelijk maar ook immoreel. Dat zei scheidend bestuursvoorzitter Peter Brabeck-Letmathe van Nestlé bij het World Economic Forum in Maleisië..
http://www.evmi.nl/nieuws/product-ontwikkeling/5719/nestl%E9-topman-gmo-verbod-immoreel-.html

dinsdag 8 juli 2008

BEDRIJVEN • Boete voor vleesbedrijf France Limousin

Vleesbedrijf France Limousin heeft een boete van 3600 euro gekregen voor het verhandelen van een partij te warm scharrelrundvlees in maart. De karkassen van de door Franse boeren gefokte runderen uit de provincie Limousin bleken bij aankomst in Spijkenisse onvoldoende gekoeld.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5276/boete-voor-vleesbedrijf-france-limousin.html

dinsdag 8 juli 2008

BEDRIJVEN • Vleesprijs Danish Crown houdt achterstand vast

Slachterijconcern Danish Crown heeft over de eerste negen maanden van het boekjaar 2007/08 gemiddeld 8,2 cent per kilo minder betaald aan de vleesvarkensleveranciers dan de Duitse slachterijen.
http://www.agd.nl/Nieuws/Artikel.htm?class=articleButtons&contentid=55387&presentationid=44495&print=true

dinsdag 8 juli 2008

BEDRIJVEN • Expansie Braziliaanse vleesconcerns

Met de overname van delen van de OSI Group door Marfrig maakt opnieuw een Braziliaans vleesbedrijf de oversteek naar de EU. Ook in de VS spelen de Brazilianen een voorname rol. Marfrig maakte maandag bekend vijftien bedrijven in de EU en Brazilië over te nemen, waaronder slachterijen, vleesverwerkende ondernemingen en andere voedingsmiddelenbedrijven.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5274/expansie-braziliaanse-vleesconcerns.html

woensdag 25 juni 2008

BEDRIJVEN • Steeds meer voedingsmerken verdwijnen

Een toenemend aantal merken binnen de voeding- en drankenindustrie zal in de toekomst verdwijnen. Dit blijkt uit het rapport Food & Beverage 2012 van Deloitte. Oorzaak is een gebrek aan differentiatie tussen de merken.
http://www.distrifood.nl/branchecijfers/id520-82349/steeds_meer_foodmerken_verdwijnen.html

woensdag 25 juni 2008

BEDRIJVEN • Voedingsgroep Sfinc zoekt nieuwe partner

GIMV en ondernemer Chris De Wolf gaan op zoek naar een nieuwe partner voor Sfinc, een specialist in specerijen en ingrediënten voor de vleesindustrie. Ze mandateerden Fortis om hen daarbij te begeleiden. De zoektocht zit in een prille fase. Sfinc overkoepelt de bedrijven Rejo en Pellilcula. Rejo produceert en verdeelt kruidenmengelingen, marinades en sauzen, die verwerkt worden in vleesbereidingen.
http://www.agripress.be/start/artikel/321663/nl

woensdag 25 juni 2008

BEDRIJVEN • Vion doet grote overname

Vion verschaft zich met de aankoop van Grampian een belangrijke positie op de Britse markt. Grampian is een van de grootste vleesbedrijven van het Verenigd Koninkrijk. Het Britse bedrijf verkeerde de laatste jaren in een moeilijke positie, als gevolg van een verkeerd uitgepakt expansiebeleid. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteit.
http://www.agd.nl/Nieuws/Artikel.htm?class=articleButtons&contentid=54851&presentationid=44495&print=true

woensdag 25 juni 2008

BEDRIJVEN • Europese Commissie wil concurrentiekracht agro-food industrie verbeteren

De Europese Commissie heeft een commissie samengesteld die moet gaan bekijken hoe de concur¬rentiekracht van de Europese land¬bouw en voedingsindustrie beter kan. De groep bestaat uit vier eurocommissarissen en enkele beleidsmakers uit de publieke en private sector. Hun taak is om knelpunten in kaart te brengen en om aanbevelingen te doen zodat er een goede concurrentiebasis wordt gelegd voor de komende jaren.
http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=90922&prn=1

woensdag 25 juni 2008

BEDRIJVEN • Rapport Piet Vanthemsche: geen intimidatie bij VWA

Intimidatie van dierenartsen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in slachthuizen komt nauwelijks voor. Wel is de organisatiestructuur van de controledienst erg complex en ondoorzichtig en is er sprake van onderbezetting.
http://www.agd.nl/Nieuws/Artikel.htm?class=articleButtons&contentid=55213&presentationid=44495&print=true

dinsdag 13 mei 2008

BEDRIJVEN • Groene logistiek enquête

In het kader van een grootschalig onderzoek naar “Groene Logistiek in Vlaanderen” dat het VIL, met steun van het VIB (Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek), de Universiteit Antwerpen, de Katholieke Hogeschool Leuven en de Vlerick Leuven Gent Management School uitvoert, werd er een enquête opgesteld. Deze vragenlijst peilt naar de initiatieven, behoeften en bezorgdheden van Vlaamse bedrijven omtrent groene logistiek. Alle deelnemers ontvangen feedback over de onderzoeksresultaten na afronding van het onderzoek. (http://gallie.fortuno.be/_layouts/FormServer.aspx?XsnLocation=http://gallie.fortuno.be/groene%20logistiek/forms/template.xsn&DefaultItemOpen=1 )

dinsdag 13 mei 2008

BEDRIJVEN • Overname maakt van Vion echte vleesreus

Is in alle stilte één van de grootste vleesbedrijven ter wereld en het grootste van Europa in de maak? In Son en Breugel en het verre Schotse Livingston houden ze de kaken stijf op elkaar maar steeds meer bronnen in Schotland en elders in de Britse vleesindustrie weten haast wel zeker dat Grampian Country Foods binnenkort wordt opgeslokt door Vion.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5049/overname-maakt-vion-echte-vleesreus.html

dinsdag 13 mei 2008

BEDRIJVEN • Nieuwe concurrent voor Danish Crown

Danish Crown krijgt er weer een concurrent bij met de komst van een varkensslachterij Moesgaard Meat AS in Holstebro (Jutland). Moesgaard Meat is een initiatief van voormalige leveranciers van marktleider Danish Crown. De slachterij heeft een hakencapaciteit voor 100.000 varkens per jaar, voornamelijk zeugen.
http://www.agd.nl/Nieuws/Artikel.htm?class=articleButtons&contentid=51862&presentationid=44495&print=true

dinsdag 13 mei 2008

BEDRIJVEN • Voedingsindustrie besteedt meer werk uit aan contractlaboratoria

De voedingsmiddelenindustrie besteedt steeds meer laboratoriumwerk uit aan contractlaboratoria. Analyses die noodzakelijk zijn voor de bewaking van de voedselkwaliteit en voedselveiligheid worden vaak nog zelf gedaan. Tijdrovende routinenanalyses als microbiologie gebeuren meer en meer buiten de deur.
http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=89500&prn=1

dinsdag 13 mei 2008

BEDRIJVEN • Vleesverwerkers kunnen zich verzekeren tegen recall

Fenavian heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met verzekeringsmakelaar Vanbreda Risks & Benefits. Beide partners hebben een innovatieve verzekeringspolis uitgewerkt, waarin recalls en contaminaties gedekt worden. "Het gaat om twee moeilijke en tot hiertoe moeilijk verzekerbare risico's", zegt woordvoerder Koen Vangoidsenhoven van de nationale federatie van vleesverwerkers. Eerder werkte de mengvoedersector een gelijkaardig product uit met dezelfde verzekeringsmakelaar.
http://www.vilt.be/nieuwsarchief/detail.phtml?id=17752

dinsdag 13 mei 2008

BEDRIJVEN • Vion expandeert in Rusland

Vion Food Group heeft een joint-venture opgestart met de Russische vleesverwerker Ramfood Group of Companies in Moskou. Volgens het Nederlandse vleesconcern kan het via de joint-venture klanten in de Russische markt beter bedienen met verse en voorverpakte vleesproducten met toegevoegde waarde.
http://www.evmi.nl/nieuws/mensen-bedrijven/5413/vion-expandeert-in-rusland.html

dinsdag 13 mei 2008

BEDRIJVEN • Vion stopt met aanvoer Franse en Deense varkens

De aanvoer van varkens uit Denemarken en Frankrijk wordt beëindigd. Dit zegt topman Daan van Doorn van Vion. Hij snapt dat varkenshouders zich er in de huidige situatie aan ergeren dat varkens worden geïmporteerd. Eerst was er discus¬sie over de aanvoer van Deense en Duitse varkens, nu trekken boe¬ren aan de bel omdat ze aanvoer van Franse varkens signaleren bij Vion-bedrijven.
http://www.agrifutures.nl/varkens-rmx/varkenskrant/?id=2115

dinsdag 29 april 2008

BEDRIJVEN • Schepers met brio geslaagd voor IFS

Ambachtelijke vleeswarenfabrikant Schepers had op 27 en 28 februari een audit voor IFS* (versie 5). Het bedrijf slaagde met ‘Higher level’. Voor de derde opeenvolgende keer kreeg de firma Schepers voor IFS een ‘Higher level’-vermelding. En deze keer is dit zeker het vermelden waard omwille van de nieuwe versie 5 van IFS die sinds kort wordt geaudit. * Het IFS referentiesysteem (International Food Standard) gaat voornamelijk over de evaluatie van de invoering van het HACCP-systeem, de basisprincipes van een kwaliteitssysteem, een goede toepassing van de productie en een goede hygiëne in de onderneming. Het IFS verslag wordt door de meeste distributeurs op het vasteland aanvaard.

dinsdag 29 april 2008

BEDRIJVEN • Adriaens opent nieuwe slachterij

Belgische slachterij Adriaens in Velzeke heeft maandag zijn moderne slachterij geopend. Adriaens investeerde miljoenen euro’s in zijn nieuwe slachtlijn die maandagochtend om 5.00 uur in gebruik werd genomen. De nieuwbouw staat net naast de bestaande slachterij, die op termijn dicht gaat. Op die plek moeten nieuwe snelkoelende installaties komen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/4976/adriaens-opent-nieuwe-slachterij.html

dinsdag 29 april 2008

BEDRIJVEN • Plastic borden gemaakt van varkensurine

Het biotechnologiebedrijf Agroplast heeft ontdekt hoe urea, een bestanddeel van urine, in plastic huishoudartikelen verwerkt kan worden. Initiatiefnemer Peter Tottrup benadrukt de voordelen van zijn nieuwe product. "Er zijn 20 miljoen varkens in Denemarken en dat is een milieuprobleem." Bovendien is het een groot voordeel dat een grondstof die anders geld kost om af te voeren commercieel gebruikt wordt.
http://www.agd.nl/Nieuws/Artikel.htm?class=articleButtons&contentid=51184&presentationid=44495&print=true

dinsdag 29 april 2008

BEDRIJVEN • Vion ziet meer animo voor biologisch vlees

Steeds meer consumenten zijn bereid hogere prijzen te betalen voor vlees van dieren waarvan het welzijn extra aandacht heeft gekregen. Ook de zorg voor het milieu gaat zwaarder tellen bij het fokken van vee. Dit signaleert vleesverwerker Vion in zijn jaarverslag. Het bedrijf uit Brabant gaat met die normen verder dan de wettelijke eisen.
http://www.fd.nl/csFdArtikelen/WEB-HFD/y2008/m04/d24/Vion-biologisch-vlees?t=Vion_ziet_meer_animo_voor_biologisch_vlees

dinsdag 29 april 2008

BEDRIJVEN • Zaakvoerder Elpa in Merelbeke ontkent fraude met vlees

De federale gerechtelijke politie en inspecteurs van het Voedselagentschap hebben negen huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar fraude en inbreuken op de volksgezondheid bij het bedrijf. De zaakvoerder ontkent dat er fraude gepleegd is met het vlees en zegt dat er geen gevaar is voor de voedselveiligheid.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF26042008_009

donderdag 17 april 2008

BEDRIJVEN • Westfleisch krikt winst op tot 7,5 miljoen euro

Die cijfers heeft het grootste coöperatieve slachterijconcern van Duitsland bekendgemaakt in zijn leveranciersnieuwsbrief. http://www.agd.nl/Nieuws/Artikel.htm?class=articleButtons&contentid=49803&presentationid=44495&print=true

donderdag 17 april 2008

BEDRIJVEN • Meer winst, minder volume voor Vion-dochter Moksel

De Duitse Vion-dochter Moksel heeft de omzet vorig jaar zien dalen, maar kon het resultaat verbeteren. Het verwerkte volume varkens zakte ten opzichte van 2006 van 2,63 miljoen met 3,4 procent. Het aantal verwerkte runderen daalde met ruim 10 procent. http://www.agd.nl/Nieuws/Artikel.htm?class=articleButtons&contentid=49797&presentationid=44495&print=true

donderdag 17 april 2008

BEDRIJVEN • Danish Crown sluit fabrieken en schrapt 450 banen

Danish Crown sluit de varkensslachterij in Skive en de uitsnijfabriek in Hurup. Eind dit jaar of begin volgend jaar wordt mogelijk nog een slachterij in Vojens geschrapt. Met de sluiting in Skive en Hurup verdwijnen 450 arbeidsplaatsen en wordt de verwerkingscapaciteit van het concern teruggebracht met 50.000 naar 350.000 varkens per week.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/4883/danish-crown-sluit-fabrieken-en-schrapt-450-banen-.html

donderdag 17 april 2008

BEDRIJVEN • Minder hygiëneregels in kleine bedrijven

Voedselproducenten tot 250 werknemers zouden uitgezonderd moeten worden van bepaalde hygiëneregels, vinden de milieuspecialisten in het Europees Parlement. Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) reageerde zeer ontevreden. Waarom zouden bedrijven met bijna 250 werknemers niet aan de regels kunnen voldoen? Dit gaat ten koste van de voedselkwaliteit.'' http://www.agd.nl/Nieuws/Artikel.htm?class=articleButtons&contentid=49935&presentationid=44495&print=true

donderdag 3 april 2008

BEDRIJVEN • Vleesbedrijf moet internationaler opereren

Europese vleesbedrijven moeten zich niet meer alleen richten op de nationale markt, maar op de grotere regio's. In Noordwest-Europa wonen 173 miljoen consumenten. Dat stelde Nan-Dirk Mulder van Rabobank op het Nationaal Vleescongres. http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/4857/vleesbedrijf-moet-internationaler-opereren.html

donderdag 3 april 2008

BEDRIJVEN • Kalium moet E-nummer kwijt

Bedrijven die natrium door kalium vervangen, worden benadeeld doordat ze een E-nummer moeten etiketteren. Producten waarbij een deel van het natrium vervangen is door kalium lijken minder gezond omdat er een E-nummer op het etiket moet staan, ook al zijn dat door de EU goedgekeurde hulpstoffen.
http://www.evmi.nl/nieuws/marketing-sales/5247/fnli-kalium-moet-e-nummer-kwijt.html

donderdag 3 april 2008

BEDRIJVEN • Danish Crown overweegt sluiting varkensslachterij

Danish Crown verwacht in het lopende jaar een verdere daling van de vleesvarkensaanvoer en overweegt daarom één van zijn twaalf slachterijvestigingen in Denemarken te schrappen. Volgens het Deense concern nemen de leveringen waarschijnlijk af met 3 tot 5 procent. Dat is een gevolg van bedrijfsbeëindigingen wegens de teleurstellend lage vleesprijs.
http://www.agrifutures.nl/varkens-rmx/varkenskrant/?id=1937

donderdag 3 april 2008

BEDRIJVEN • Vleesfabriek Cargill ontploft

Een vleesfabriek van Cargill Meat Solutions in het Amerikaanse Booneville (Arkansas) is geëxplodeerd en in vlammen opgegaan. Door het vrijkomen van ammoniakgassen moesten tientallen omwonenden worden geëvacueerd. Voor zover bekend zijn er geen ernstig gewonden gevallen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/4827/vleesfabriek-cargill-ontploft-filmpje.html

donderdag 3 april 2008

BEDRIJVEN • Frauderende vleesbaas de cel in

De voormalige directeur Minoru Tanaka van het Japanse vleesbedrijf Meat Hope is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. De directeur wordt verantwoordelijk gehouden voor gesjoemel met vlees.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/4828/frauderende-vleesbaas-de-cel-in.html

donderdag 3 april 2008

BEDRIJVEN • Biologische vleesindustrie moet welzijnsaspecten meer benadrukken

Het biologische productieproces is voor light-users niet onderscheidend genoeg om tot een meer frequente aankoop over te gaan. De biologische vleesindustrie kan echter veel winst boeken door de welzijnsaspecten van het biologisch geproduceerde vlees beter naar voren te laten komen.
http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=87927&prn=1

donderdag 3 april 2008

BEDRIJVEN • Belgische voedingsindustrie vreest neveneffecten van onderzoek consumentenprijzen

FEVIA, erkent dat het observatorium voor onderzoek van de consumentenprijzen, zoals aangekondigd in het programma van de nieuwe regering, kan helpen om het debat over de prijzen een goede zaak kan zijn en het vertrouwen in de publieke opinie over de prijsvorming van de voedingsmiddelen kan helpen herstellen. Maar de organisatie vraagt garanties om mogelijke vervelende neveneffecten voor de economische ontwikkeling van de sector te vermijden.
http://www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=87890&prn=1

donderdag 1 januari 1970

BEDRIJVEN • Voedingsbedrijven blijven stabiele werkgevers in crisistijd

Voeding Meetjesland bestaat tien jaar en bekleedt een belangrijke plaats in het economisch landschap van vandaag. De sector staat erg sterk in de regio en blijft een stabiele werkgever.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=HQ2A0RR0


donderdag 1 januari 1970

BEDRIJVEN • ABS vindt munitie in prijsstudie over varkensvlees

Hoe verder weg van de boerderij, hoe groter de winstmarges. Dat concludeert het ABS uit de ontwerpversie van een rapport dat de FOD Economie heeft opgesteld over de prijzen in de varkenssector. Voor de slachthuizen en uitsnijders is meer betalen aan de boer "geen optie" omdat ze per varken opgezadeld zitten met 42 kg afval waarvoor er geen markt is.
http://www.vilt.be/ABS_vindt_munitie_in_prijsstudie_over_varkensvlees


donderdag 1 januari 1970

BEDRIJVEN • Tyson boert weer goed

Vleesverwerker Tyson doet momenteel goede zaken met kippen-, varkens- en rundvlees. Vooral de verkopen van kippenvlees zijn winstgevend.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/6811/tyson-boert-weer-goed.html


donderdag 1 januari 1970

BEDRIJVEN • Vion houdt het op vlees

Vion is afgestapt van zijn plannen om producenten van groente en aardappels over te nemen voor de gemaksproducten van het concern. Dat zegt Vion-bestuursvoorzitter Daan van Doorn.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/marketing-sales/6802/vion-houdt-het-op-vlees.htmldonderdag 1 januari 1970

BEDRIJVEN • Danish Crown blijft in de puree

De sluiting van bedrijven en afdelingen bij Danish Crown, die in de afgelopen twee jaar duizenden mensen hun baan kostte, heeft nog weinig geholpen. Het bedrijf gaat opnieuw bezuinigen.
http://www.meatandmeal.nl/nieuws/mensen-bedrijven/6764/danish-crown-blijft-in-de-puree.html